spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
24-mai-2024

Credinciosii vasluieni salutati la pelerinajul de la Iasi, de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si primarul Chirica |FOTO VIDEO

- Advertisement -

HAIDETI LA PELERINAJ … Pe 14 octombrie, credinciosii crestini o preacinstesc pe Sfânta Cuvioasã Parascheva. De aceea, multi credinciosi se adunã la Iasi, în Catedrala Mitropolitanã, veniti în pelerinaj din toate colturile tãrii. Mii de pelerini doresc sã se roage si sã atingã moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, cerându-i ajutorul pentru îndeplinirea a tot ceea ce îsi doresc. În acest an, manifestãrile dedicate sãrbãtorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva au loc, la Iasi, în perioada 11-15 octombrie. Alãturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse spre închinare si moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina. Mentionãm cã traditia de a aduce la Iasi, cu prilejul sãrbãtorii Sfintei Cuvioase Parascheva, moaste ale altor sfinti a fost instituitã în anul 1996 de Preafericitul Pãrinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Mentionãm cã sunt multi vasluieni plecati la Iasi, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj crestin din România. PF Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si primarul Mihai Chirica, au transmis vasluienilor binecuvântãri si multumiri pentru participarea lor la cel mai mare pelerinaj din tarã, cel care are loc an de an la Iasi.

De pe 11 octombrie a început oficial cel mai amplu pelerinaj religios din România. Joi dimineatã, la Catedrala Mitropolitanã Iasi, racla cu moastele Sfintei Parascheva a fost scoasã si asezatã pe un baldachin. Acolo vor ajunge sã se roage oamenii deja asezati la rând. Peste 7.000 de oameni au pornit în pelerinaj cãtre Iasi pentru a lua parte la prãznuirea Sfintei Parascheva, una dintre cele mai mari sãrbãtori ale ortodoxiei. Prntre ei sunt si sute de vasluieni, plecati la Iasi, sã se roage Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Pelerinajul de Sfânta Parascheva aduce anual la Iasi sute de mii de credinciosi din toatã tara. Trenurile care ajung în Iasi din toate colturile tãrii au câte 26-30 de vagoane. Din toate orasele importante ale tãrii pleacã zeci de autocare si microbuze cu pelerini, care vor sã se închine la Iasi în aceste zile, Preacuvioasei Parascheva, cunoscutã si ca Sfânta Vineri. 110 autocare au fost puse la dispozitia a 7000 de pelerini, din comuna Voluntari – Ilfov, de cãtre Primãria Voluntari pentru aceastã cãlãtorie. Mitropolia Moldovei si Bucovinei estimeazã cã peste 200 de mii de pelerini vor ajunge la Iasi pânã duminicã la racla cu moastele Sfintei.

Programul pentru astãzi si mâine la Mitropolia Iasi

Sâmbãtã, 13 octombrie: Orele 07.00 – 12.00 – Miezonoptica, Acatist, Ceasurile si Sfânta Liturghie arhiereascã (în Catedrala Mitropolitanã). Va sluji PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Rãdãutilor; Orele 08.30-12.00 – Sfintirea bisericii „Sfântul Mucenic Iulian din Tars” din Campusul universitar Tudor Vladimirescu; Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva; Orele 20.00-02.00 – Slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva – Vecernia, Litia si Utrenia, urmatã de Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitanã)

Duminicã, 14 octombrie: Orele 07.00-09.00 – Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile si Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitanã); Orele 09.00-13.00 – Sfânta Liturghie arhiereascã (pe podiumul din B-dul stefan cel Mare si Sfânt) ; Orele 17.00-18.00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva; Orele 20.00-00.00 – Slujba de priveghere – Vecernia, Litia si Utrenia (în Catedrala Mitropolitanã).

Luni, 15 octombrie: Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, Ceasurile si Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitanã).

Episcopul Igantie al Husilor a binecuvântat pelerinii din comuna Suletea!

EVLAVIOS…Primarul comunei Suletea, Ciprian Tamas a organizat ieri un pelerinaj la Mitropolia din Iasi, pentru 40 de credinciosi din comunã. Si el a mers împreunã cu oamenii, iar acolo, asteptând la rând sã ajungã sã se închine la racla Sfintei Parascheva, au fost vizitati de Preasfinia Sa Ignatie, Episcopul Husilor, care i-a binecuvântat pe enoriasii însotiti de primar la pelerinaj. Astãzi, de la Suletea vor pleca în pelerinaj douã autocare cu 90 de sãteni, care vor fi prezenti la Sãrbãtoarea Sfintei Parascheva pentru a se închina. Transportul este asigurat de primarul Ciprian Tamas. „Sunt bucuros cã am alãturi astfel de oameni ca cei din Suletea. Pentru ei meritã sã fac orice efort. Am fost împreunã cu preotii din comunã si cu 27 de credinciosi din Fedesti! Ne-am rugat pentru cei dragi, pentru toti locuitorii comunei noastre, de acasã si din depãrtãri si pentru iesirea din impasul prin care trece comuna noastrã! Efectiv am simtit prezenta Sfântului Duh, am vãzut oameni înlãcrimati de bucurie si sperantã, atunci când au atins Moastele Sfintei Parascheva. Vom organiza în fiecare an, a fost minunat!”, a precizat primarul Ciprian Tamas.

Îndemnul IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei cãtre vasluieni

MESAJ…„Cu mult respect si iubire, pentru locuitorii Moldovei de Mijloc, ai judetului Vaslui, crestini puternici întru cele ale evlaviei, care vin adesea la moastele Sfintei Parascheva. Cu sigurantã multi ati venit în aceste zile, vã asteptãm si astãzi, si mâine. Dumnezeu sã vã binecuvânteze pe toti!”, a transmis vasluienilor IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei..

„Sfânta cuvioasã Parascheva sã vã ocroteascã”

PENTRU VASLUIENI…„Tuturor celor care vin din judetul Vaslui, din zona Bârladului, le spun bine ati venit si îi mai asteptãm si pe cei care vin în zilele de mare sãrbãtoare, 13 si 14 octombrie. Sper sã vã simtiti bine la Iasi, sã vã intersectati cu bine cu aceste sãrbãtori. Sfânta Cuvioasã Parascheva sã vã ocroteascã si sã vã dea sãnãtate. În rest, sã ne auzim si sã ne vedem cu bine si la anul”, a precizat primarul Iasului special pentru vasluieni.


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.