spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
24-mai-2024

Alocatii pentru copii, mai de Doamne ajutã!

- Advertisement -

BANI SI TIMP… Vesti bune pentru copii si pãrintii. Din 2019, alocatiile pentru copii ar putea creste pânã la 150 lei, iar tãticilor li s-au mai dat douã zile în plus de concediu, de la cinci la sapte, pentru a-si ajuta sotiile devenite mãmici. Asta, dacã proiectul de lege al deputatului Matei Dobrovie va fi adoptat. Potrivit parlamentarului, propunerea de modificare si completare a Legii privind concediul paternal urmãreste instituirea unui regim echitabil, nediscriminatoriu, dar diferentiat de acordare a zilelor libere pentru tatãl care vrea sã participe efectiv la îngrijirea copilului, în primele 3 luni de la nastere.

„Tatãl trebuie sã fie un sprijin real pentru familia sa, mai ales în primele luni de la nasterea copilului. El are nevoie de suficiente zile libere pentru a îngriji copilul si mama, facilitând procesul ei de recuperare dupã nastere, si pentru a depune actele necesare declarãrii si înregistrãrii nasterii copilului. Aceste zile de concediu nu sunt suficiente în legea actualã si se plãtesc integral din fondul de salarii al angajatorului. Întrucât indemnizatia pentru concediul maternal se plãteste din Fondul national unic de asigurãri sociale, propun o solutie de compromis si pentru plata indemnizatiei de concediu paternal, apelând la douã surse de finantare. Astfel, se respectã conditiile de platã a indemnizatiilor stabilite de forma actualã a legii, dar plata zilelor libere care se acordã în plus pentru nasterea unui copil si în cazul nasterii multiple va fi suportatã de bugetul de stat, astfel încât angajatorul sã fie scutit de un efort financiar suplimentar”, a precizat Matei Dobrovie, initiatorul propunerii legislative.

Crestere cu 80% a alocatiilor

Copiii cu vârste cuprinse între 2 si 18 ani ar putea primi, începând de la 1 ianuarie 2019, alocatie de stat în valoare de 150 de lei, o crestere de 80 la sutã fatã de valoarea actualã. Acest proiect mai prevede, de asemenea, majorarea cu 50% a alocatiei pentru copiii cu vârsta de pânã la doi ani, de la 200 de lei la 300 de lei. Proiectul a fost depus în Camera Deputatilor, urmând a fi analizat si supus votului camerei decizionale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.