spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Jandarmii bãtãusi din Bârlad si politista, pedepse cu închisoarea!

- Advertisement -

AU PIERDUT PENTRU O BÃTAIE Cei patru angajati ai Ministerului de Interne judecati pentru purtare abuzivã, loviri si alte violente si favorizarea infractorului, au fost ieri condamnati de Tribunalul Vaslui la câte un an si douã luni închisoare (cei trei jandarmi) si un an închisoare (politista Andrrea Lupu), cu suspendare. Totul a pornit dupã ce, în martie 2016, în Bârlad, un jandarm a încercat sã legitimeze pe un bãrbat care-l scuipase pe stradã. Bãrbatul a refuzat si a devenit chiar agresiv. A fost condus la sectia de Politie Bârlad unde a fost audiat si sanctionat, în prezenta unei politiste. La iesirea din sediul institutiei, bãrbatul a sustinut cã a fost agresat fizic si a ajuns la Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman”. Pe baza certificatului medico-legal, aceasta a fãcut plângere la Parchetul Militar. Ieri, judecãtorii vasluieni au dat sentinta, care nu este definitivã: jandarmii si politista au fost condamnati cu suspendare si li s-a interzis sã-si mai exercite meseria. Cu alte cuvinte, au fost dati afarã din MAI.

Magistratii Tribunalului Vaslui au crezut varianta povestitã de Gheorghe Ichim, bârlãdeanul care s-a plâns procurorilor militari cã a fost bãtut de cãtre trei jandarmi, în sediul Politiei Bârlad, de fatã cu o politistã. Pe baza certificatului medico-legal si a declaratiilor unor martori, procurorii au trimis dosarul, spre solutionare, Tribunalului Vaslui. De asemenea, cei patru inculpati, jandarmii Sorin Tarciniu, Giorgian Florin Macovei, Cristian Neculai Cramer si politista Andreea Lupu, au fost trimisi în judecatã pentru purtare abuzivã, loviri si alte violente si favorizarea infractorului. Sentinta datã ieri stabiliste astfel: jandarmul Cristian Nicolae Cramer a primit un an si douã luni închisoare cu suspendare, plus interzicerea unor drepturi timp de un an, termen de încercare doi ani si interzicerea dreptului de mai profesa ca jandarm; jandarmul Macovei Georgian Florin a primit un an si patru luni închisoare, interzicerea unor drepturi, doi ani de încercare si la fel i s-a interzis de a mai fi jandarm; jandarmului Sorin Tarciniu i s-a „oferit” un an si douã luni închisoare cu suspendare, plus interzicerea unor drepturi ca la ceillati jandarmi, deci si el iese din MAI. Politista Andreea Lupu a primit un an închisoare cu suspendare si la fel i s-a interzis exercitarea meseriei de politist. Jandarmii au fost condmanai si la plata sumei de 20 000 de lei daune morale pentru victima George Ichim, iar Inspectoratul de Jandarmi Vaslui a fost scos din proces, fiind respinsã solicitarea ca sã fie solidarã institutia cu cei trei jandarmi bãtãusi. Jandarmii si politista au mai primit si câte 60 de zile d emuncã în folosul comunitãtii. Sentinta nu este definitivã ea putând fi atacatã cu apel.

Vã reamintim cã totul a pornit dupã ce, în martie 2016, un jandarm aflat în misiune de patrulare în municipiul Bârlad a fost avertizat de o trecãtoare cã ar fi fost scuipat pe spate de un bãrbat. Jandarmul s-a întors sã-l caute pe fãptas si l-a gãsit într-un bar din apropiere, iar când i-a cerut sã-si explice gestul, acesta a început sã-l înjure, sã-l ameninte si chiar sã încerce sã-l loveascã. De asemenea, bãrbatul a refuzat sã se legitimeze, astfel cã jandarmul si-a chemat în ajutor colegii. L-au luat pe sus pe recalcitrant si l-au dus la politie, unde a fost audiat si sanctionat contraventional, în prezenta politistei Andreea Lupu. Victima a sustinut însã cã în biroul Politiei municipiului Bârlad, în prezenta politistei Andreea Lupu, a fost agresat. Dosarul instrumentat de procurorii militari a fost înaintat spre solutionare Tribunalului Vaslui. Odatã cu trimiterea în judecatã, toti au fost retrasi din activitatea operativã, fiind pusi la dispozitia inspectorilor sefi.

„Prin rechizitoriul dispus în dosarul cu numãr unic 99/P/2016, s-a dispus trimiterea în judecatã a inculpatului plt. maj. Cramer Cristian Neculai, din cadrul IJJ Vaslui, pentru sãvârsirea infractiunii de purtare abuzivã, a inculpatului plt. maj. Tarciniu Sorin, din cadrul IJJ Vaslui, pentru sãvârsirea infractiunii de purtare abuzivã, a inculpatului plt. maj. Macovei Giorgian Florin, din cadrul IJJ Vaslui, pentru sãvârsirea infractiunii de loviri si alte violente, si a inculpatei agent de politie Lupu Andreea, din cadrul Politiei Municipiului Bârlad, pentru sãvârsirea infractiunii de favorizarea fãptuitorului”, a precizat, la momentul comiterii faptei, purtãtorul de cuvânt al Parchetului de pe lângã Tribunalul Militar Iasi.  Tribunalul Vaslui a admis legalitatea administrãrii probelor si a efectuãrii actelor de urmãrire penalã, respingând toate exceptiile invocate de cei patru inculpati. Judecãtorii au decis scoaterea din dosar a Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui, care avea calitate de parte responsabilã civilmente, asa cum au stabilit procurorii la finalul urmãririi penale.

CITITI SENTINTA AICI:

http://portal.just.ro/89/SitePages/Dosar.aspx?id_dosarâ8900000000062043&id_instâ89ã

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.