LOVITURÃ… Legea venitului minim garantat a intrat în vigoare, iar acest lucru urmeazã sã îi afecteze grav pe cei aproximativ 30.000 de vasluieni care trãiesc din ajutoarele sociale. Acestia pot pierde ajutorul social dacã refuzã un loc de muncã, participarea la serviciile pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã.
Potrivit Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã Vaslui, noua lege a intrat în vigoare începând de luni, 22 octombrie. „Începând cu data de 22 octombrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Astfel, potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de muncã oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de muncã atrage încetarea dreptului la ajutorul social. În aceastã situatie, familia sau persoana singurã poate solicita un nou drept dupã o perioadã de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social”, au precizat reprezentantii AJOFM Vaslui.
Dreptul de muncã, „transferat” la o altã persoanã din familie
Potrivit aceleiasi legi, dreptul la muncã poate fi „transferat” cãtre o altã persoanã din familie dacã cel care îl detinea a suferit un accident care nu îi mai permite sã presteze serviciul pentru care este plãtit. „În situatia în care persoana nominalizatã sã efectueze actiunile sau lucrãrile de interes local se aflã în incapacitate temporarã de muncã sau si-a pierdut total ori partial capacitatea de muncã, obligatia de a presta actiunile sau lucrãrile de interes local (…) se transferã celorlalte persoane apte de muncã din familie, cu acordul primarului”, se mai aratã în proiect. Initiativa legislativã stabileste si obligatii pentru primari în scopul valorificãrii fortei de muncã locale. Astfel, acestia au obligatia de a întocmi planul de activitãti sezoniere pe baza solicitãrilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de fortã de muncã si functioneazã pe raza unitãtii administrativ-teritoriale.