spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
24-mai-2024

Ziua Armatei Române la Vaslui: coroane de flori, alocutiuni, colaci si cozonac | FOTO

- Advertisement -

EVENIMENT… Ceremonie militar-religioasã, ieri, la Monumentul Eroilor cãzuti în timpul celui De-al Doilea Rãzboi Mondial, acolo unde s-a marcat Ziua Armatei Române. Oficialitãtile locale, alãturi de reprezentantii unitãtilor militare, ai institutiilor publice, veterani de rãzboi, cadre militare în rezervã si retragere, au depus coroane de flori si au sustinut alocutiuni despre importanta zilei de 25 octombrie. Marii absenti de la eveniment au fost prefectul Eduard Popica si presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu. Dacã în cazul celui dintâi, absenta este motivatã de faptul cã urmeazã anumite cursuri la Bucuresti, în cazul celui de-al doilea, motivul absentei rãmâne învãluit în mister. Pentru unul dintre oamenii implicati în organizare, Traian Focsa, a fost ultimul eveniment din postura de angajat al Primãriei Vaslui. Acesta a anuntat cã va iesi la pensie dupã 32 ani de muncã.

Manifestãrile au debutat cu salutarea drapelului de luptã si intonarea Imnului de Stat al României, dupã care a urmat oficierea serviciului religios de cãtre un sobor de preoti, în frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasã, si au fost rostite alocutiuni.

“25 octombrie este o zi deosebitã pentru poporul român. Ea nu a fost aleasã întâmplãtor, a fost aleasã în 1944, când se elibera ultima palmã de pãmânt. În octombrie 1959, prin decret prezidential, aceastã zi a fost stabilitã ca zi a Fortelor Armate, an de an se omagiazã prin slujbe, prin depunerea unei coroane de flori si prin amintirea vie pe care trebuie sã o pãstrãm tuturor celor care s-au jertfit pentru acest popor sau si-au dat viata pe câmpurile de luptã. Nenumãrate au fost rãzboiaele care au trecut pe acest teritoriu, dar în orice împrejurare s-a umplut de glorie. Meritã ca în fiecare an, mãcar o clipã, mãcar un moment sã ne gândim cã suntem astãzi aici si datoritã lor”, a declarat primarul Vasile Pavãl.

Colaci si cozonac pentru elevii care au depus flori la Monumentul Eroilor

“Când vorbim de armata românã la nivel de judet, amintim de Penes Curcanul, un simbol al independentei României de la 1877, pe maresalul Constantin Prezan, ale cãror calitãti de bun militar au fost evidentiate în primul rãzboi mondial, pe linia de front Mãrãsti-Mãrãsesti-Oituz, sau generalul de divizie Ion Rãscanu, un model demn de apreciat, atât din perspectiva umanã, cât si din cea profesionalã, fiind un bun primar al Vasluiului. Armata a fost si a rãmas una dintre institutiile fundamentale ale statului, ocupând un loc privilegiat: de apãrãtor al valorilor fundamentale ale poporului român. Militarii români si-au demon­strat curajul, profesionalismul si devotamentul în misiunile internationale, ca parteneri de încredere ai aliatilor României. În numele Institutiei Prefectului, vã asigur de întreaga recunostintã si profunda consideratie pe care cetãtenii judetului Vaslui le poartã ostasilor Armatei Române, cei care, prin legãmânt sfânt, si-au pus viata în slujba Patriei si a Poporului. La multi ani, Armatei Române!”, a declarat subprefectul Mircea Gologan. La ceremonie au mai participat si elevi ai scolilor gimnaziale, care au depus flori la Monumentul Eroilor. Acestia au primit din partea organizatorilor colaci si cozonac. Activitãtile s-au încheiat cu depuneri de coroane de flori, defilarea si prezentarea onorului de cãtre Detasamentul de Onoare din cadrul Unitãtii Militare din Bârlad.

Monument pentru cei 28 de eroi, ucisi în dealul Dobrinei: “Eroii nu mor niciodatã”

MANIFESTARE…Cu ocazia Zilei Armatei Românii, elevii huseni, coordonati de profesorii Costel Sãcãleanu, director adjunct al Colegiului National “Cuza Vodã” si profesorul Mircea Ciobotaru, au fãcut un lucru lãudabil. Cu ajutorul sponsorilor, au construit un monument în Dobrina, în locul în care, în 1944, 28 de ostasi români, luati prizonieri, erau ucisi fãrã milã, de trupele sovietice. Fapta lor este cu atât mai frumoasã, cu cât, în primãvarã, în aceeasi formulã, acestia au muncit pentru ca Cimitirul Eroilor din oras, sã îsi schimbe fata si sã devinã demn de un omagiu adus celor care si-au jertfit viata pentru tarã. La evenimentul de ieri, marcat printr-o comemorare a celor 28 de soldati ucisi de sovietici, au participat militarii UM 01776, în frunte cu comandantul Irinel Apostolescu, primarul Ioan Ciupilan, deputatul Aurel Cãciulã, elevi si profesori ai Colegiului “Cuza Vodã” si Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”. Profesorul Ciubotaru a tinut o alocutiune, în care a evocat contextul istoric tragic în care si-au pierdut viata acesti ostasi. Apoi, manifestarea a continuat în parcul “Rodina”, cu o slujbã religioasã si depuneri de coroane.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.