spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

Iatã lista liceelor care au primit bani de la Banca Mondialã

- Advertisement -

Elevii vor fi sprijiniti din toate punctele de vedere în cadrul Proiectului ROSE

FINANTARE…18 licee din judetul Vaslui sunt beneficiarele unui proiect finantat de Banca Internationalã de Reconstructie si Dezvoltare care îsi propune sã contribuie la reducerea abandonului în învãtãmântul secundar si tertiar si la cresterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat. Proiectul ROSE, în valoare totalã de 200 de milioane de euro se va derula pe o perioadã de 7 ani, în intervalul 2015 – 2022 si este implementat de cãtre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice. Activitãtile prevãzute includ atât programe remediale, pregãtire pentru examenul de bacalaureat si consiliere si orientare psihopedagogicã si profesionalã, cât si activitãti extracurriculare, atractive, care au în vedere dezvoltarea personalã a elevilor.

Unitãtile de învãtãmânt din Runda 1 sunt: Colegiul Economic „A. Ruginã” Vaslui, Liceul cu Program Sportiv Vaslui, Liceul Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui, Liceul Tehnologic „Petru Rares” Bârlad, Colegiul Agricol „D. Cantemir” Husi, Liceul Tehnologic „I. Corivan” Husi, Liceul Tehnologic Vladia, Liceul Tehnologic „D. Cantemir” Fãlciu. Unitãtile de învãtãmânt din Runda 2 sunt urmãtoarele: Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui, Colegiul Tehnic „Al. I Cuza” Bârlad, Liceul Pedagogic „I. Popescu” Bârlad, Liceul Teoretic „M. Eminescu” Bârlad, Liceul Tehnologic „N. Iorga” Negresti, Liceul Tehnologic „M. Guguianu” Zorleni, Liceul Tehnologic Puiesti, Liceul Tehnologic „G. Coman” Murgeni, Liceul „Stefan cel Mare” Codãesti. „Pentru Proiectele din Runda 1 se verificã documentele financiare de cãtre Ministerul Educatiei Nationale – Unitatea de Management al Proiectelor cu Finantare Externã în vederea virãrii transei II si III de finantare. Pentru proiectele din Runda 2, a fost furnizatã deja la ISJ Vaslui transa I de finantare si se asteaptã deschiderea conturilor liceelor în Trezorerie pentru a fi virate sumele repartizate în functie de bugetul fiecãrui proiect.”, a declarat prof. Landiana Mihnevici, inspector scolar pentru activitãti extrascolare.

Activitãti pe parcursul a 4 ani

Durata proiectelor este de 4 ani si, în functie de criteriile stabilite de MEN, din alocarea financiarã totalã de 114.000.000 Euro, granturile pentru toatã durata de implementare variazã de la 70.000 Euro (grant mic), la 100.000 Euro (grant mediu), pânã la un grant maxim de 152.500 Euro(grant mare). Proiectele din Runda 1 sunt în anul II de derulare, iar cele din Runda 2 au semnat acordurile de grant cu data de 01.10.2018 si au început implementarea. Activitãtile prevãzute includ atât programe remediale, pregãtire pentru examenul de bacalaureat si consiliere si orientare psihopedagogicã si profesionalã, cât si activitãti extracurriculare, atractive, care au în vedere dezvoltarea personalã a elevilor. Astfel, proiectul ROSE si proiectele finantate prin acesta, vor contribui la punerea în practica a Strategiei MEN de reducere a pãrãsirii timpurii a scolii în învãtãmântul primar si secundar, de crestere a participãrii la activitãti de învãtare pe tot parcursul vietii si la îmbunãtãtirea oportunitãtilor în învãtãmântul tertiar pentru populatia României.

Despre ROSE

În baza Acordului de Împrumut semnat la Washington, în 17 aprilie 2015, între Guvernul României si Banca Internationalã de Reconstructie si Dezvoltare (Banca Mondialã), a intrat în derulare Proiectul privind Învãtãmântul Secundar (ROSE), implementat de cãtre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice (MENCS), prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finantare Externã (UMPFE). Proiectul ROSE, în valoare totalã de 200 de milioane de euro, este finantat integral de BIRD si se va derula pe o perioadã de 7 ani, în intervalul 2015 – 2022. Proiectul ROSE a fost elaborat luând în considerare principalul obiectiv strategic national al României de asigurare a unei piete a muncii incluzive si eficiente prin educatie si formarea de competente si face parte din Programul National al MEN „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”. Obiectivele de Dezvoltare ale proiectului ROSE sunt îmbunãtãtirea tranzitiei de la liceu la învãtãmântul tertiar si cresterea gradului de retentie în primul an universitar în institutiile finantate în cadrul proiectului. Rezultatele asteptate ale ROSE la nivel national sunt: reducerea ratei de abandon în clasele terminale din liceele sprijinite în proiect, de la valoarea de referintã de 6,5% la tinta finalã de 3,5%; reducerea, în scolile sprijinite în proiect, a procentului liceelor cu rate de abandon peste 7%, de la valoarea de referintã de 23,1% la tinta finalã de 10%; cresterea ratei de absolvire în liceele sprijinite în proiect, de la valoarea de referintã de 86,9% la tinta finalã de 93%; cresterea ratei de promovare a examenului de bacaluareat în liceele sprijinite în proiect, de la valoarea de referintã de 49,6% la tinta finalã de 59%; cresterea ratei de retentie în primul an universitar în facultãtile sprijinite în proiect, de la valoarea de referintã de 82,3% la tinta finalã de 84,5%.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.