spot_img
spot_imgspot_img
16.4 C
Vaslui
25-mai-2024

Sãrbãtoarea Colegiului Agricol, scoala de 110 ani, de la Husi! |FOTO

- Advertisement -

FELICITÃRI…. Toamna aceasta, scolile reprezentantive ale Husului se întrec în organizarea de evenimente, care mai de care mai frumoase si mai pline de culoare! Dupã ce Colegiul National „Cuza Vodã” si-a marcat Centenarul, printr-o serie amplã de manifestãri emotionante, vineri, 26 octombrie, elevii si profesorii Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir” si-au sãrbãtorit scoala, care, în 2018, împlineste 110 ani de existentã. Expozitii cu tot ceea ce aceastã institutie de învãtãmânt-simbol pentru „orasul dintre vii” are mai bun si mai frumos, o sezãtoare, concursuri si dezbateri, ba chiar si cele 100 de baloane în culorile tricolorului, trimise cãtre cer, ca un mesaj al bucuriei si solidaritãtii în An Centenar – toate au demonstrat parcã începutul unei noi etape, mai pline de motivatie si de determinare în a revigora prestigiul acestei scoli cu o istorie care meritã respect si admiratie – Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Husi.

Imaginile de la sãrbãtorirea Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir” Husi aratã nu doar frumusetea unor manifestãri, pregãtite atent pentru ziua în care Colegiul si-a marcat cei 110 ani de viatã, ci prezintã însãsi fata nouã a unei institutii de învãtãmânt, fundamentale pentru educatia întregii zone. Elevii s-au îmbrãcat în costume populare si si-au gãtit scoala în toate culorile toamnei si cu toate bunãtãtile nostalgicului anotimp. S-a pregãtit o sezãtoare, s-a plantat o magnolie în fata scolii si s-a încins hora mare, pe terenul de sport. Au fost concursuri, dezbateri si, ca un omagiu adus Centenarului, cu totii au înãltat 100 de baloane rosii, galbene si albastre, colorând astfel cerul de deasupra institutiei de învãtãmânt. „Putem spune cã este o nouã etapã a Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir”. Cu noua conducere a institutiei, reprezentantã de doamnele Marilena Vasilescu, director, si Ana Maria Sîrbu, director adjunct, lucrurile devin mult mai dinamice. Elevii si profesorii, deopotrivã, simt faptul cã se doreste mult ca acest Colegiul sã se ridice la nivelul istoriei sale de 110 ani. Pur si simplu, pe 26 octombrie, am simtit bucuria de a apartine acestei scoli de traditie si asa trebuie sã fie mereu. Sã ne ambitionãm sã facem lucruri grozave pentru renumele ei”, au spus dascãlii scolii.

Repere din istoria unei scoli husene de 110 ani!

„O etapã nouã în dezvoltarea învãtãmântului agricol a început în anul 1908, când se aplicã „Legea învãtãmântului agricol” din 1901 (elaboratã de Spiru Haret cu colaborarea altor mari invãtati din tarã). Prin aceasta se înfiinteaza si 3 noi scoli agricole, horticole, viticole, prin care si scoala de viticulturã de la Husi (1908). Liceul agro-industrial Husi provine din vechea scoalã de viticulturã, a cãrei bazã didactico-materialã si de practicã a folosit-o si dezvoltat-o în permanentã. În cursul evolutiei sale s-a mai unificat cu scoala profesionalã de mecanici agricoli, în anul 1970, cu Liceul de industrie alimentarã, în anul 1975, provenit la rândul sãu din liceul teoretic ” M. Kogãlniceanu” (în 1974).

În acelasi timp, i s-au acordat investitii ce au completat necesarul de spatiu în raport cu numãrul elevilor ce-i avea de scolarizat, precum si o dotare corespunzãtoare în laboratoare si cabinete. Scoala de viticulturã din Husi, a fost infiintatã la 15 ianuarie 1908. Locul unde a luat fiintã este asezat în Fundãtura Brostenilor, în apropiere de garã, într-un minunat cadru natural. Înfiintarea ei se datoreazã, desigur, necesitãtii de cadre specializate în viticulturã, precum si datoritã unor persoane cu idei largi, care au înteles cerintele vremii. Necesitatea înfiintãrii unei scoli de viticulturã a fost exprimatã încã din anul 1897, la o adunare a viticultorilor din Husi „Congresul viticol al judetului Fãlciu”. În procesul verbal al acestei adunãri, ce s-a tinut la 7 decembrie 1897 (la care au participat cca. 1000 de podgoreni ce au reprezentat 9027 proprietari si cultivau 8.253 pogoane, respectiv 4299 ha. vie), s-a votat înfiintarea Sindicatului viticol din regiunea judetului Fãlciu, cu sediul la Husi si a unei scoli de viticulturã si pomiculturã. Denumirea scolii de la Husi a fost: Scoala elementarã de viticulturã si dogãrie, iar apoi Scoala inferioarã de viticulturã „Dimitrie Cantemir”, fiind echivalentã cu 4 clase de liceu. Chiar de la înfiintarea ei, scoala a avut parte, la conducerea sa, de oameni care si-au depus tot elanul tineretii lor la plãmãdirea si înflorirea ei. Printre acestia mentionãm pe ctitorul ei, ing. Gh. Gheorgiu si ilustrul sãu continuator, ing. C. Hogas. Sunt multe exemplele care dovedesc marile greutãti pe care le-au întâmpinat primii slujitori ai învãtãmântului viticol în aceastã parte a tãrii”, se mentioneazã într-o notã de prezentare a Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir” Husi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.