spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
24-mai-2024

Aproape 1 milion de absente: iatã scolile “campioane” la absenteism

- Advertisement -

CHIUL… Elevii vasluieni au reusit sã acumuleze un numãr foarte mare de absente în anul scolar anterior, potrivit raportului întocmit de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, în care se mentioneazã cã, în total, acestia au lipsit la aproape 1.000.000 de ore. Cuzele absenteismului ridicat sunt multiple, printre care dezinteresul copiilor si lipsa de responsabilitate a pãrintilor, dar si insuficienta preocupare a cadrelor didactice, care nu fac tot ce le stã în putintã pentru a stopa fenomenul. Mãsurile impuse de ISJ Vaslui pentru reducerea chiulului sunt numeroase, dar deocamdatã rezultatele se lasã asteptate.

960.890 absente – de la atâtea ore au lipsit într-un singur an scolar elevii vasluieni. Cele mai multe absente s-au înregistrat, cum era de asteptat, în rândul liceenilor – 594.320. Unitãtilor de învãtãmânt “campioane” când vine vorba de chiul sunt: Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui, Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui, Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Bârlad. Nici elevii de la gimnaziu nu au fost foarte interesati de ore, având în vedere cã au reusit sã acumuleze 312.258 absente. Scolile care se regãsesc în acest top rusinos sunt din mediul rural: Scoala Gimnazialã nr.1 Bãcesti, Scoala Gimnazialã nr. 1 Voinesti, Scoala Gimnazialã nr.1 Gherghesti. Învãtãmântul primar se prezintã putin mai bine, în sensul cã elevii au lipsit de la 54.312 ore. Copiii cu probleme deosebite învatã la Scoala Gimanzialã nr.1 Bãcesti, Liceul Tehnologic “Ghenutã Coman” Murgeni. Salariatii ISJ au realizat si o listã a cauzelor acestui numãr mare de absente: insuficienta preocupare a dirigintilor pentru problemele cu care se confruntã elevii clasei; lipsa de interes din partea profesorilor clasei privind situatiile problematice care apar la clasele la care predau; prevenirea si combaterea absenteismului nu constituie o prioritate pentru planul operativ sãptãmânal al directorilor; comunicarea defectuoasã, insuficientã a pãrintilor cu scoala, a dirigintilor cu elevii cu probleme.

Reducerea absenteismului scolar: mãsuri propuse de ISJ

Mãsurile menite sã reducã numãrul absentelor sunt: înfiintarea unei comisii de combatere a absenteismului la nivelul scolii cu atributii clare privind monitorizarea sãptãmânalã a absentelor, aplicarea corectã a sanctiunilor prevãzute în Regulamentul scolii privind numãrul de absente, stabilirea unor mãsuri concrete pentru fiecare situatie constatatã; consemnarea corectã si exactã a absentelor în catalog si monitorizarea zilnicã de cãtre diriginte a acestora si înstiintarea imediatã a pãrintilor cu privire la situatiile apãrute; discutii individuale cu pãrintii si elevii pentru stabilirea cauzelor care au condus la absentare, imediat dupã constatarea absentei elevului; derularea unor proiecte educationale locale privind abandonul scolar si ore/activitãti extrascolare atractive, practice, bine proiectate, pentru a atrage elevii la scoalã; vizitarea de cãtre diriginte a domiciliului elevului pentru stabilirea conditiilor de învãtare; aplicarea de chestionare în vederea unei bune cunoasteri a elevului si a colectivului, a depistãrii problemelor cu care se confruntã acestia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.