spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

BIENALA INTERNATIONALÃ DE ARTÃ CONTEMPORANÃ „NICOLAE TONITZA”

- Advertisement -

PICASSO VINE LA BÂRLAD…În perioada 4 – 30 noiembrie la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, se desfãsoarã editia a II-a a Bienalei Internationale de artã contemporaã „N.N.Tonitza”. Tema expozitiei – concurs este  „Natiune-identitate-integritate-corporalitate”. Manifestarea este realizatã împreunã cu Ministerul Culturii si Identitãtii Nationale, Consiliul Judetean Vaslui, Primãria Municipiului Bârlad, Consiliul Local Bârlad si Uniunea Artistilor Plastici din România. Publicul iubitor de artã va avea privilegiul de a viziona lucrarea „Dans l’ atelier, ou peintre, et modele examinant son portrait 1965″, provenitã din colectia  domnului George Serban, colectionar de artã si semnatã de Pablo Picasso, unul din cei mai mari pictori ai lumii.

Marea Unire, de la 1 decembrie 1918 reprezintã, fãrã îndoialã, rezultatul luptei si a aspiratiilor seculare ale acestui popor atât de încercat, care si-a trãit si scris istoria în acest spatiu binecuvântat de Dumnezeu. O datã cu acest important eveniment România intrã în concertul marilor natiuni europene moderne. Centenarul, pe care îl marcãm în acest an, are printre altele si rolul de a constientiza  eforturile, sacrificiile si talentul pus la temelia constructiei nationale, de cãtre cetãteni români de toate etniile, care au ilustrat cultura si spiritualitatea nationalã. În anul 1918, poporul român si-a trãit „ora lui astralã”, iar Lucian Blaga, coplesit, a scris Poemele luminii, în care spunea – ne strângeam la un loc, în chip oficial, cu acte în regulã, nu dupã „un veac de singurãtate”, ci dupã milenii de lupte si suferinte. Pentru a intra în al doilea veac de unitate, ne vor trebui energii noi, iar acestea se cuvin trezite, impulsionate, împrospãtate tocmai de sãrbãtoarea pe care o pregãtim si care se va desfãsura pe parcursul unui întreg an. Anul Centenarului, 2018, trebuie sã devinã astfel un moment al sãrbãtorii, al bucuriei si al respectului fatã de tot ceea ce s-a întâmplat în cei 100 de ani de unitate, precum si în cele douã milenii de luptã pentru atingerea dezideratului privind unitatea, dar si un moment al trasãrii unor cãi noi în devenirea noastrã ca indivizi si natiune.

„Lumea artelor si a muzeelor pot si ele sã-si aducã contributie la marcarea, asa cum se cuvine, a tot ceea ce s-a întâmplat în o sutã de ani de istorie si sã contribuie la creionarea a ceea ce dorim sã ni se întâmple în viitor. Pornind de la aceste realitãti si deziderate istorice Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad împreunã cu Ministerul Culturii si Identitãtii Nationale, Consiliul Judetean Vaslui, Primãria Municipiului Bârlad, Consiliul Local Bârlad si Uniunea Artistilor Plastici din România vã invitã sã vizionati expozitia – concurs  Bienala internationalã de artã contemporanã „Nicolae Tonitza” cu tema <<Natiune-identitate-integritate-corporalitate>>. Expozitia este organizatã pe douã sectiuni, respectiv o sectiune de picturã si una de graficã, care vor cuprinde peste 120 de lucrãri provenite din 27 de tãri, de pe trei continente (America, Asia, Europa). În urma jurizãrii douã din lucrãri, respectiv o lucrare de picturã si una de graficã vor fi premiate cu sume importante de bani oferite de Primãria si Consiliul Local Bârlad, Asociatia Constantin Hamangiu si un grup de investitori. De asemenea va fi oferit si un premiu pentru cea mai bunã lucrare a unui tânãr artist. Vernisarea expozitiei va fi realizatã de cunoscutul critic de artã si curator Mihai Plãmãdealã si va avea loc duminicã 4 noiembrie, ora 11.00 la sediul central al muzeului.”, a precizat dr. Mircea Malaucã, directorul muzeului bârlãdean si unul dintre organizatorii Bienalei, alãturi de dr. Rãzvan Constantin Caratãnase.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.