spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Dilema satului Floresti: tine de Poienesti sau de Alexandru Vlahutã?

- Advertisement -

PROCES… S-a scris foarte mult în ultimii ani, despre situatia satului Floresti, din judetul Vaslui. O localitate care tine de comuna Poienesti, în plan administrativ, dar care este extrem de legatã de comuna Alexandru Vlahutã, pentru cã multi locuitori încã merg la Vlahutã pentru acte de stare civilã sau documente de proprietate si impozite. Floresti este situat la distantã egalã de Vlahutã si Poienesti, iar oamenii spun cã nu pot merge la centrul administrativ, pentru cã au de trecut dealuri extrem de abrupte, în timp ce spre Vlahutã este un drum proaspãt asfaltat, în linie dreaptã. Desi se stie cã Poienestiul este centrul administrativ de care tine satul Floresti, iatã cã o instantã de judecatã vine si spune cã localnicii care au terenuri în Floresti tin de Alexandru Vlahutã, sporind si mai mult confuzia.

Sandu Perju, un locuitor al municipiului Bârlad, a dat în judecatã Primãria Alexandru Vlahutã, pentru a rezolva un diferend funciar pe care îl avea cu rudele sale. Desi terenurile pentru care s-a rãzboit la Judecãtoria Bârlad si Tribunalul Vaslui tineau în plan administrativ de comuna Poienesti, toti magistratii din judet au dat sentinte prin care terenul de 5,2 hectare este trecut la comuna Al. Vlahutã, creând o mare confuzie în zonã. Decizia pronuntatã în dosarul 1202/189/2015 este plinã de precizãri legate de situatia terenurilor detinute de familia Perju, pe raza satului Floresti, comuna Alexandru Vlahutã. Asta, desi satul Floresti este trecut, cu acte        în regulã, în comuna Poienesti, din iulie 2016. “Ce sã mai întelegem din aceste sentinte? Toatã lumea, inclusiv judecãtorii din tara aceasta, ne recunosc dreptul nostru de a fi la comuna Alexandru Vlahutã, numai politicienii ne-au trecut, cu forta la Poienesti”, spun sãtenii din Floresti. Omul în cauzã plãteste si acum impozite în comuna Al. Vlahutã, pentru cã asa au spus judecãtorii de la Vaslui, cã terenul sãu tine de aceastã comunã, si nu de Poienesti. Mai mult, pe baza sentintei datã de Tribunal, si Oficiul Judetean de Cadastru îi recunoaste lui Perju proprietatea ca fiind în responsabilitatea comunei Alexandru Vlahutã.

Primarul de la Vlahutã spune cã s-a sãturat de scandaluri cu Poienestiul

Dãnut Cojocaru, primarul comunei Al. Vlahutã, spune cã nu vrea sã comenteze prea mult decizia magistratilor vasluieni, care aratã cã satul Floresti tine de comuna sa, si nu de Poienesti. “Nu mai întelegem ce se petrece, dar nici nu vom încerca sã facem altceva decât s-a decis pe baza discutiilor si documentelor legale de la judet. Acest caz Perju este doar unul dintre multele care ne aratã cã sunt situatii limitã, în continuare. Personal, nu mai vreau scandal cu cei care conduc comuna Poienesti, dar iatã cã sunt oameni care vin în continuare la noi, de la Floresti, pentru cã spun cã nu recunosc comuna lor de care tin acum, în plan administrativ. Satul Floresti este plecat de la noi din decembrie 2016, însã vin multi oameni de acolo pentru documente de proprietate, impozite sau acte de identitate. Sunt oameni de acolo care cer sã-si facã documentele de identitate pe Vlahutã si nu pe Poienesti”, spune primarul comunei Al. Vlahutã.

Rãzboi cu mizã maximã la Floresti, acum doi ani de zile

Peste 270 de locuitori ai satului Floresti au mers pe 5 iunie 2016 la urne, pentru a-si alege primarul. Înainte de ziua alegerilor, în sat se purtaserã discutii între toate pãrtile implicate, inclusiv între reprezentantii celor douã primãrii, Al. Vlahutã si Poienesti, pentru a se organiza referendum. Situatia locuitorilor din Floresti era unicã în tarã: desi figurau în hârtii la Poienesti, oamenii mergeau la Primãria din Al. Vlahutã, pentru a-si ridica actele necesare, acolo fiind intabulate toate proprietãtile. La vot, a fost preferat reprezentantul de la Poienesti, iar satul a trecut total în administrararea acestei comune.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.