spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Primãria Vaslui opreste lucrãrile ilegale de la fosta sinagogã, pastorul Harii este furios!

- Advertisement -

S-A FÃCUT LUMINÃ… Scandal de proportii în jurul fostei sinagogi din Vaslui, dupã ce ziarul nostru a prezentat ieri faptul cã acolo se fac lucrãrile de amploare, care ar fi necesitat autorizatie de la Primãrie. Cei care au cumpãrat aceastã clãdire cu 50.000 de euro, un cult religios din Vaslui, s-au apucat sã reconstruiascã locuinta din temelii, desi la Primãrie au anuntat cã fac doar unele mici reparatii. Ieri, reprezentantii de la Urbanism si cei de la Politia localã au pus în vedere proprietarilor clãdirii sã intre în legalitate, stopând orice lucrare la clãdire. Pentru cã am avut curajul sã dezvãluim aceastã ilegalitate – stim sigur cã aceste lucrãri nu erau aprobate de serviciul Urbanism al Primãriei! – pastorul Mihai Harii ne-a vizitat la redactie si ne-a cerut pe un ton imperativ sã încetãm sã mai scriem despre clãdirea care va adãposti un lãcas de cult pentru Biserica Shalom, pe care el o pãstoreste la Vaslui.

În primãvarã, anuntam cã un cult religios din Vaslui a plãtit pentru aceastã clãdire de patrimoniu suma de 50.000 de euro, tranzactia fiind perfectatã la un notar din Iasi. Tot atunci, un grup de credinciosi ne-a anuntat cã acel cult care a cumpãrat fosta sinagogã ar apartine de biserica Shalom. „Toate aceste gesturi frumoase au fost fãcute de membrii Bisericii Shalom, ce se adunã în Sala de Conferinte a Centrului de Afaceri în fiecare duminicã dimineata de la ora 10. Tin sã spun cã Sinagoga din Vaslui a fost cumpãratã de cãtre aceastã comunitate. Nu va fi nici vândutã sau demolatã, ci va fi renovatã pentru a fi un loc în care multi oameni îl vor cunoaste mai bine pe Dumnezeu. Tineri dependenti de droguri, alcool, tutun, pornografie, sã gãseascã în locul acesta o oazã de sperantã pentru salvarea lor din dependenta respectivã”, ne anunta pastorul Harii Mihai. Ori, acest cult si-a dorit sã facã acolo un lãcas de rugãciuni, asa cã s-a apucat de modificãri la clãdire. Cei de la biserica Shalom au început prin a tãia arborii, vechi de zeci de ani, dupã care s-au apucat de zidãrie, atât în exterior, cât si în interior. Toate bunurile evreilor, din lãcasul de rugãciuni de demult, au fost scoase afarã, în timp ce în interior s-a zidit de zor toatã vara. La fel si la exterior, unde au apãrut ziduri noi de sustinere. Ori, astfel de lucrãri necesitau o autorizatie de constructie de la primãrie, lucru pe care cei de la biserica Shalom nu le-au obtinut. Pastorul Harii spune cã a depus documentatie pentru aceste lucrãri, însã nu este clar când anume, acum, când noi am descoperit lucrãrile, sau în urmã cu câteva luni. Cert este cã, ieri, mai multi specialisti din Primãrie au mers la clãdire, însotiti de Politia Localã, si au cerut sistarea lucrãrilor, lucru care l-a înfuriat pe pastorul Harii.

Arhitectul sef al judetului, reactie pe Facebook: „Nu cred cã aveau autorizatie”

„Clãdirea respectivã (fosta sinagogã din Vaslui, n.r.) nu este clasatã ca monument istoric în lista monumentelor istorice/2015 (ultima listã). Dar faptul cã lucrãrile se fac fãrã autorizatie de construire încalcã legea 50/1991. Mai mult, se executã lucrãri de consolidare, care presupun cã au la bazã o expertizã de rezistentã si, evident, un proiect. Nu stiu daca existã autorizatie de construire, stiu sigur, însã, cã s-au tãiat 7-8 pomi, în care mai stãteau pãsãri, produceau oxigen si nu deranjau pe nimeni, tãieri pentru care sigur nu existã o autorizatie de la directia silvicã. Politia Localã, care are sector în zonã, ori nu vede, ori nu aude, ori nu vrea sã verifice astfel de situatii, ori, si mai sigur, nu este interesatã. De ce? În fotografia din ziar se vede foarte bine ce lucrãri de consolidare se fac la exterior. Primãria a stiut, pentru cã în bordura cu care s-a micsorat parcarea, în dreptul unui perete cu ferestre, s-a creat un acces auto în curtea clãdirii în discutie, imposibil de practicat. De la linia bordurii si pânã la peretele clãdirii sunt maxim 4 metri, în care cu greu ar manevra un automobil, mai ales cã n-ar avea de ce sã manevreze. În concluzie, asta este”, este reactia pe de un cont de socializare a arhitectului sef al judetului, Marian Besliu, unul dintre expertii în constructie din judet. „Nu mai spuneti cã familia Busuioc a cumpãrat clãdirea, cã nu e adevãrat. Ce lege am încãlcat noi? Am fost la dl. primar, la Urbanism, nu e treaba dvs dacã avem autorizatie sau nu. Ce am fãcut, are aprobarea Urbanismului, nu stiu cine v-a spus dvs altceva. Încetati sã mai scrieti despre noi, nu e treaba ziarului dvs”, a spus pastorul Harii, la redactia VRN, imediat ce a fost vizitat de specialistii de la Primãrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.