spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Premii pentru elevii-actori de la LMK, la Festivalul “Eugen Ionescu” din Buzãu

- Advertisement -

TALENTATI…Trupele de teatru de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui s-au întors victorioase si anul acesta de la a X-a editie a Festivalului de teatru bilingv “Eugen Ionescu” din Buzãu. Competitia, cuprinsã în calendarul oficial al Ministerului Educatiei Nationale, a fost organizatã între 15 si 18 noiembrie 2018, de Inspectoratul Scolar Judetean Buzãu, Centrul Cultural Francofon Buzãu, Colegiul National “M. Eminescu” Buzãu. Elevii de la LMK au impresionat publicul cu interpretarea lor si au fost rãsplãtiti cu douã premii I, un premiu II si trei premii speciale ale juriului.

La cele douã sectiuni ale concursului (în limba românã – 17 noiembrie, în limba francezã – 18 noiembrie) au participat 24 de trupe de teatru scolar din Vaslui (cele trei trupe ale Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, douã de gimnaziu si una de liceu, coordonate de doamna profesoarã Mihaela-Claudia Liteanu), Buzãu, Alexandria, Craiova, Piatra-Neamt, Botosani, Brãila, Cernavodã, Focsani. Talentele tinerilor actori au fost reliefate pe scena Teatrului „George Ciprian”, având un repertoriu divers al pieselor prezentate, de la traduceri în limba francezã ale unor celebre creatii din literatura românã si din dramaturgia universalã, pânã la cele mai noi creatii dramatice semnate de scriitori contemporani, precum Matei Visniec. Ca în fiecare an, cele trei trupe de teatru ale Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, coordonate de doamna profesoarã Mihaela-Claudia Liteanu, au fost ovationate la scenã deschisã, fiind rãsplãtite cu douã premii I (premiul I la sectiunea liceu în limba francezã cu piesa “Un jour tous les ans”, adaptare de Mihaela Liteanu în traducerea lui Alexandru Mîtã dupã piesa australianului Allan Seymour, si premiul I la sectiunea liceu în limba românã cu piesa “A murit Bobby” de Tudor Musatescu), un premiu II (la sectiunea gimnaziu în limba românã pentru piesa “Tema pentru acasã” de Mile Poposki) si trei premii speciale ale juriului, acordate celor doi elevi de la clasa a XII-a bilingv – francezã – italianã, specializarea stiinte sociale din Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui: pentru CEL MAI BUN ACTOR la sectiunea francezã – liceu – totodatã si pentru cea mai bunã pronuntie în limba francezã elevului Radu Neacsu; aceluiasi Radu Neacsu, CEL MAI BUN ACTOR la sectiunea românã – liceu; elevei Ramona Gherasim – de asemenea, premiul special al juriului pentru cea mai bunã actritã de la sectiunea liceu.

Iatã piesele puse în scenã de elevi

Trupa de liceu în limba francezã – formatã în principal din elevi ai sectiunii bilingve – francezã – italianã si intensiv – francezã, a prezentat spectacolul „Un jour tous les ans/O zi pe an” – drama unor veterani de rãzboi australieni. Ziua Veteranilor (ANZAC, 25 aprilie) este de ani buni evenimentul mult asteptat de acestia pentru a se întâlni cu alti camarazi, a sãrbãtori si a uita de sãrãcie, lipsuri si iluzii spulberate. Tânãra generatie îi forteazã, însã, sã priveascã adevãrul în fatã, si anume faptul cã sacrificiul lor a fost si inutil, si fãrã urmãri pozitive în viata de zi cu zi, exprimându-si dorinta ca ororile rãzboiului sã nu se mai repete. Tinerii actori: Radu Neacsu – Hughie Cook, Tudor Stavãr – Alf Cook, Tudor Visu – Luke Dawson, Denisa Ouatu – Jan Castle, Miriam Gurgutã – Dot Cook.

Piesa „Tema pentru acasã” a sârbului Mile Poposki, pusã în scenã de prima trupã de gimnaziu a LMK, este o comedie a cãrui personaj principal, eleva Ancuta, are ca temã de rezolvat o problemã complicatã la matematicã. Familia, precum si cîtiva vecini de bloc, se strãduiesc din rãsputeri sã o ajute, dar lucrurile se complicã pe mãsurã ce personajele apar în scenã. Rolurile sunt interpretate de elevii Matei Ninu – tatãl, Sara Doroftei – mama, Oana Butnaru – Ancuta, copilul, Elisabeta Motas – vecina Marieta, stefan Chiper – vecinul Pavel, stefan Sava- vecinul Ionicã.

Comedia lui Tudor Musatescu „A murit Boby” îl are ca personaj central pe bogatul director al unei companii, Andrei Barcian, care nu se poate împãca cu faptul cã iubita sa, Paloma Carini, îsi iubeste cãtelul, pe Boby, mai presus de orice. Intrigile tesute de acesta pentru a scãpa de “rivalul Boby” se dovedesc inutile, iar el sfârseste ruinat si pãrãsit de toatã lumea. Rolurile au fost jucate de Neacsu Radu – Andrei Barcian, Denisa Ouatu – Paloma Carini, Tudor Visu – George Banea, prieten cu Barcian, Esthir Pilã – d-ra Hagiu, secretara lui Barcian, Tudor Stavãr – Matei Cãciulã, portar al companiei, Ramona Gherasim – Lizi, prietena Palomei, Teodora Pânzaru – Maricica, fata în casã a Palomei, Anastasia Ulea- Ileana Petran, David Dumitriu – Gheorghe Petran.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.