spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
24-mai-2024

DOLIU: Vasile Mihalachi, omul care a trãit si s-a stins ca o lumânare pentru judetul Vaslui

- Advertisement -

LACRIMI… Fostul presedinte al CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, om de administratie si politician de frunte timp de mai bine de 28 de ani, a murit joi dimineatã, la Spitalul Judetean de Urgentã din Vaslui. Adicã, tocmai în acel spital pentru care s-a luptat ca un leu, atunci când era presedinte de CJ, dorind sã-l transforme în spitalul de elitã al judetului. „Dl. Mihalachi a murit, azi dimineatã (joi, 29 noiembrie, n.r.) în spitalul pentru care a luptat atâtia ani si pe care s-a zbãtut sã-l modernizeze. Din pãcate, spitalul nostru nu a putut sã-l ajute, sã-i dea forta sã-si ducã visurile pe mai departe”, a spus, rãvãsitã de durere, directoarea SJU, Ana Rinder, imediat ce a aflat cumplita veste. Atât plenul Consiliului Judetean, cât si cel al CL Vaslui au tinut ieri un moment de reculegere în memoria unui om care a scris istorie în judet. De numele lui Vasile Mihalachi s-au legat modernizarea Spitalului Judetean, realizarea proiectului integrat de management al deseurilor, modernizarea sistemului de protectie a copilului sau constructia de noi sedii de primãrie si scoli în tot judetul Vaslui. Dar, mai presus de toate, Mihalachi a fost acel vasluian care iubea judetul sãu, omul care era mândru cu orasul în care locuia, Negresti, si care se zbãtea din rãsputeri pentru a schimba fata judetului. Pânã sâmbãtã, toti vasluienii care vor sã-si ia rãmas bun de la marele om de administratie sunt asteptati la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din Vaslui, dupã care sicriul cu trupul neînsufletit va pleca spre Negresti, urmând sã fie înmormântat în cimitirul din orasul în care a locuit toatã viata sa.

Cu sigurantã, acest vasluian, acest român care iubea tara în care s-a nãscut, va rãmâne în istoria judetului Vaslui. Vasile Mihalachi ar fi împlinit 71 de ani, pe 21 decembrie a.c., dacã Dumnezeu nu ar fi decis sã-l ia dintre noi atât de repede si de dureros. Un român dintr-o bucatã, înalt ca un brad, cu o voce puternicã, care se fãcea remarcat în orice salã din lume, în care intra. Dar, pentru el, Dumnezeu a avut alte planuri. Înainte de 1989, Mihalachi a pus pe picioare un complex performant, cu ferme de vaci, în zona Negresti, ca un bun gospodar si profesionist ce era. Revolutia l-a prins cu dorinta de a schimba ceva din imaginea judetului, asa cã a intrat în politicã. În perioada 1992-2000, acesta a fost vicepresedinte al Consiliului Judetean, timp în care a deprins tainele administratiei judetene. Între 2000 si 2004, a fost deputat de Vaslui, coleg de bancã al lui Dumitru Buzatu, dupã care revine în judet, în fruntea CJ Vaslui, tot ca vicepresedinte.

Dumitru Buzatu: „A fost un om remarcabil, întelegãtor, atasat de sarcinile administratiei publice locale vasluiene”

Presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, vizibil afectat de moartea bunului sãu prieten si coleg, spune cã a presimtit cã acesta se va stinge. „Nãscut în judetul Vaslui, Vasile Mihalache a fost un eminent om politic care a reprezentat judetul Vaslui atât la nivelul administratiei publice locale, îndeplinind, în mai multe rânduri, functia de presedinte si apoi presedinte al CJ Vaslui cât si la nivel parlamentar unde a fost ales deputat timp de un mandat. A fost un om remarcabil, întelegãtor, atasat de sarcinile administratiei publice locale vasluiene. Sperãm cã toti cei care i-am fost prieteni si colegi îi vom purta o amintire vesnicã. Noi nu suntem vesnici dar amintirea poate fi vesnicã. Moartea lui a fost ca o premonitie pentru mine. Am vrut sã merg sã-l vãd de multe ori dar niciodatã nu aveam timp si gãseam alte treburi de fãcut. În urmã cu câteva zile, am terminat programul în jur de ora 18.00 si am decis sã mã duc atunci sã-l vãd. Am gãsit un om constient, cu care am stat de vorbã mult timp. Am gãsit, de asemenea, un om dârz, asa cum a fost toatã viata, care a înteles cã i-a venit sfârsitul”, a spus Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui.

Ionel Armeanu Stefãnicã, director DGASPC Vaslui: „Era un om corect si astepta corectitudine de la toti cei cu care lucra”

Dupã 2004, Vasile Mihalachi face lucruri importante pentru judet, dupã douã mandate ca vicepresedinte de CJ Vaslui si unul de presedinte al Consiliului Judetean. „L-am cunoscut pe dl. Vasile Mihalachi prin 1985, pe când domnia-sa era director la Complexul de vaci de la Negresti, ne întâlneam des la sedintele de Consiliu Popular Judetean. Un om deosebit. Din 1992, am colaborat cu dumnealui în administratie, el era vicepresedinte la Consiliul Judetean, iar eu secretar la primãria Gârceni. Am avut o relatie foarte bunã cu el. Comuna Gârceni a fost ajutatã foarte mult de cãtre dl. Mihalachi, noi îi datorãm foarte mult. Asfaltul între Pungesti si Gârceni a fost turnat tot în timpul cât dumnealui a fost în fruntea Consiliului Judetean, tot cu dânsul am început sediul de primãrie. E o pierdere uriasã pentru noi. Nu l-am vãzut timp de doi ani, am tot sperat cã fi bine, auzisem cã era bolnav. Îmi pare tare rãu de pierderea suferitã”, spune fostul primar al comunei Gârceni, Mircea Scutelnicu. „L-am cunoscut înainte de 1990 pe dl. Mihalachi. Era un om bun, cu care am colaborat multi ani, o relatie care era bazatã pe respect, orice functie ar fi avut domnia-sa. Si când era sef de fermã la Negresti, dar si atunci când a fost parlamentar sau presedinte de CJ, am avut cu dânsul o relatie foarte bunã. Era un om corect, care astepta corectitudine de la toti cei cu care intra în contact. Un om cum rar gãsesti. Regret disparitia timpurie a domniei-sale, atât eu, cât si colegii mei de la DGASPC. Cât timp domnia-sa a fost în fruntea Consiliului Judetean, tot sistemul de protectie a copilului a fost transformat din temelii, deci are un mare merit pentru acest fapt. Foarte multi copii din judet duc o viatã mai bunã, datoritã dlui Vasile Mihalachi. Dumnezeu sã-l ierte si familiei multã putere sã treacã peste aceste momente grele”, ne-a spus Ionel Armeanu Stefãnicã, directorul general DGASPC Vaslui.

Îsi dorea sãnãtate, însã nu a apucat sã „mãnânce” pensie decât doi-trei ani

„De ziua mea, nu-mi doresc decât sãnãtate. Dacã ai sãnãtate, poti sã spui cã esti bucuros cã ai ajuns zilele astea”, spunea Vasile Mihalachi în urmã cu sase ani, de Sfântul Vasile. Nu bãnuia cã, în doi ani de zile, avea sã se lupte cu o maladie necrutãtoare, care secerã multe vieti. L-am vãzut pe Vasile Mihalachi anul trecut, la cei 25 de ani de existentã a CJ Vaslui. Acesta a apãrut rãvãsit, vizibil afectat de boalã, la sedinta festivã. Cu ochii în lacrimi, Mihalachi a tinut sã multumeascã sotiei pentru cã l-a înteles în cei 24 de ani de activitate în administratia publicã, schimbat la fatã, din cauza tratamentelor pe care le face pentru a stopa o boalã gravã care îl macinã de câtiva ani. „A avut grijã de copii si gospodãrie. Asa e când esti la pensie, esti mai plângãcios”, spunea, cu lacrimi în ochi, Mihalachi. Un fel de testament public al unui om care si-a dedicat mai bine de jumãtate de viatã pentru dezvoltarea acestui judet. „Mã doare mult de tot vestea cã dl. Mihalachi a murit. Mai avea multe de spus în acest judet. Pentru mine, dl. Mihalachi a fost cel care m-a investit în functia de primar, în 2008. Tin minte cã a spus în sedintã: „Nu vã uitati la el cã e mic, asa era si Stefan cel Mare si uite câte lucruri bune a fãcut pentru Moldova, asa va fi si Vasile Novac pentru Ivãnesti”. Îl voi tine mereu minte drept un om vertical, care duce la sfârsit tot ceea ce spunea. Nu ar fi promis lucruri pe care nu le putea realiza. În numele colegilor primari din judet, transmit sincere condoleante familiei Mihalachi si Dumnezeu sã îl odihneascã în pace”, este mesajul primarului comunei Ivãnesti, Vasile Novac.

A plecat alãturi de bunul sãu prieten, fostul presedinte de CJ, Constantin Alexandru

Este a doua mare pierdere pe care o suferã judetul Vaslui, în cei 29 de ani care s-au scurs de la Revolutie. Anul trecut, l-am condus pe ultimul drum pe Constantin Alexandru, primul presedinte de Consiliu Judetean, din perioada 1992-1996, cel care fãcea echipã cu Mihalachi, la primul sãu mandat de vicepresedinte. Acum, la un an de la acele dureroase momente, ne pregãtim sã-l conducem pe Vasile Mihalachi. Pânã sâmbãtã, la ora 15.00, sicriul cu trupul neînsufletit al acestui om care a fãcut cinste judetului Vaslui va sta la capela Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, din Vaslui. Vineri seara, la priveghi, vor veni toti colegii si prietenii fostului presedinte de Consiliu Judetean, inclusiv bunul sãu prieten, Dumitru Buzatu. Duminicã, Vasile Mihalachi va fi condus pe ultimul drum la cimitirul din Negresti, de sute de oameni alãturi de care a trãit o viatã. Dumnezeu sã-l ierte!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.