NEPÃSARE…Cam asa s-ar rezuma aprecierile privind aportul factorilor judeteni, precum si al parlamentarilor cu privire la valorificarea în interes public, al potentialului ce-l oferã natura. Si, slavã Domnului, solul si subsolul din Podisul Central Moldovenesc oferã încã multe daruri ce ar ameliora starea locuitorilor din aceastã zonã, socotitã aridã în plan national. Una dintre bogãtii este apa, aflatã în cantitãti suficiente pe cuprinsul judetului. Aici am avea în vedere în special, apa din subsol. Din pãcate nimeni nu a fãcut nimic pentru a cerceta acest lucru si, apoi, prin investitii modice aceastã bogãtie sã fie exploatatã în beneficiul trãitorilor acestor meleaguri, urgisiti de soartã.
În acest colt de paginã de ziar, am încercat, în anii trecuti, sã trag semnale de atentionare asupra acestui inestimabil potential. Din pãcate, nimeni nu m-a bãgat în seamã iar glasul meu a fost ca un urlet în pustiu, adicã n-am primit niciun semnal. Mai pe întelesul tuturor, probabil s-a spus: “tipã tu, cã noi si asa nu te vom bãga în seamã niciodatã. Atâta timp cât nouã ne este bine, ce ne pasã de cei amãrâti”.
În fapt, eu atrãgeam si atrag atentia cã în judetul Vaslui sunt mari resurse de ape minerale, care, valorificate, ar ameliora starea de sãnãtate a acelora din zonã dar si a altora din tarã si, de ce nu, chiar din strãinãtate. În acelasi timp s-ar crea si resurse financiare, inclusiv locuri de muncã, într-unul din cele mai sãrace judete ale României.
Dincolo de resursele de la Drânceni si Burcut (Ivãnesti), mai nou se impune si apa de la Movila lui Burcel. Zilnic, zeci de cetãteni din zonã sau din afara ei se opresc la acest izvor si-si încarcã buteliile cu apã. Am întâlnit oameni din diverse zone ale judetului si chiar din afara lui care-si luau zeci de butelii cu apã, am putea spune apã vie. Printre altii am întâlnit un medic din Botosani care mi s-a confesat cã lunar vine sã îsi ia apã de aici. Acelasi lucru mi l-a confirmat si o doctoritã din Iasi “este cea mai bunã apã pentru afectiunile de ficat si pentru cãile biliare, din zona de mijloc a Moldovei”. Din sondajele fãcute, din discutii cu localnicii dar si cu oameni veniti sã ia apã de la Movila lui Burcel s-a desprins faptul cã, arealul judetului Vaslui, este cel mai bogat în ape minerale din tot centrul Moldovei. Din pãcate nu se miscã nimic, nici mãcar un deget, pentru valorificarea acestei bogãtii în interesul celor multi.
Cu câteva zile înainte de Crãciun, împreunã cu un prieten, ne-am dus sã ne aprovizionãm cu apã pentru sãrbãtori. Imaginea era ca de cosmar: o adevãratã dezordine ca sã nu îi spun un dezastru: zãpada, dar mai ales gheata, fãceau aproape imposibilã coborârea pantei pânã la izvor; lipsa scãrilor de acces precum si a unei simple balustrade, constituie impedimente de a ajunge la sursa de apã. Nu mai spun cã lipseste si banalul anunt cã aici se gãseste apã bunã de bãut. Peste tot o mizerie de nedescris. Cu toate acestea zeci de cutezãtori încearcã sã ajungã la izvor si, expunându-se pericolelor, îsi încarcã buteliile cu apa dãtãtoare de sperantã întru vindecarea afectiunilor. Si pentru a fi si mai convingãtori, avem informatii cã au fost fãcute analize care confirmã calitatea apei si cã ea este potabilã, în ciuda faptului cã unii trepãdusi judeteni au rãspândit zvonul cã apa nu este bunã de bãut.
Acum, la vremea Bobotezei, din acest an, din acest colt de ziar reluãm strigãtul de chemare cãtre factorii responsabili ai judetului: Valorificati una dintre bogãtiile ce ni le-a dat Dumnezeu si Natura în beneficiul locuitorilor judetului nostru. Mãcar atâta meritã acesti deznãdãjduiti ai sortii. În ceea ce mã priveste sunt gata sã sprijin cu tot ceea ce stiu despre aceste locuri atât de darnice. Haideti sã punem umãrul la treabã încã din primele zile ale Noului An 2019.
Profesor Milutã Moga