Vinul lui Dulute, desemnat ambasador în Europa
EXCELENTÃ…Vasluiul nu avea cum sã lipseascã, sãptãmâna trecutã, de la marele eveniment care a marcat preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Si nu oricum! Ci în stil mare, asa cum îi stã bine judetului nostru care a dat tãrii trei mari conducãtori, dar si oameni importanti de stat, de la premieri, pânã la oameni care au marcat decisiv istoria României. Ziarul Financiar a anuntat, în editia sa, cã oaspetii veniti de la Bruxelles pentru acest eveniment au gãsit în camerele de hotel în care au fost cazati vinul “Celebrãm Unirea” de la Domeniile Averesti, detinut de antreprenorul Constantin Dulute. De obicei, la astfel de evenimente, oficialii UE primesc drept cadouri produse 100% locale si, cum România exceleazã la capitolul vinuri, era aproape firesc ca printre micile atentii primite de comisari sã fie o sticlã de vin emblematicã. Si iatã surpriza cã vinul ales de specialisti pentru a reprezenta România în fata Consiliului Uniunii Europene a fost de la Vaslui, mai exact de la poalele cetãtii dacice de la Bunesti-Averesti, unde este cea mai întinsã podgorie din judet, circa 650 de hectare de vitã-de-vie. Aici s-a nãscut cel mai popular soi, Zghihara, un “Vinho Verde românesc” cum îl numesc specialistii, care se caracterizeazã prin delicatete, prospetime, aciditate ridicatã si arome verzi, ierbale citrice. Legenda spune cã Zghihara de Averesti a fost si vinul preferat al lui Ceasescu, care dupã ce a bãut un pahar din acest soi s-a îndrãgostit total de aceastã licoare cu aciditate ridicatã, dar cu un buchet plãcut de arome speciale, care s-a împãcat de minune cu diabetul de care suferea. La acel moment a dat dispozitie mai marilor agriculturii vasluiene sã facã la Averesti o podgorie de sine stãtãtoare, cu o cramã pe mãsurã si independentã de IAS Husi. Si iatã cum, peste ani, vinul preferat al lui Ceausescu ajunge primul ambasador al României la Consiliul Europei, alãturi de Busuioacã de Averesti si de Feteasca Neagrã, soiuri care anul trecut au fost selectate ca cele mai bune vinuri românesti, de un juriu scrupulos si incluse în colectia centenar “Vinarium -100 de vinuri reprezentative românesti pentru 100 de ani de România Mare.
Vremea Nouã vã prezintã în exclusivitate cele trei sticle de vin pe care oficialii de la Bruxelles le-au gãsit în camerele lor de hotel. Colectia “Celebrãm Unirea” de la Domeniile Averesti, cu cele trei soiuri de vin speciale, Nastivus – Zghihara de Averesti, Diamond Magnum – Busuioaca de Averesti sec, dar si Nativus – Feteasca Neagrã de Averesti, a fost foarte bine primitã la un eveniment important de anul trecut si inclusã pe lista celor 100 de vinuri Centenar. Selectia “Vinarium”, cum a fost denumitã colectia celor mai bune 100 de vinuri din România si R. Moldova a fost realizatã de un juriu foarte colorat, format nu din specialisti, ci din oameni de culturã celebri, cum ar fi Dorin Bodea, doctor în economie la Institutul National de Cercetãri Economice al Academiei Române, Adrian Buga, istoric de artã, critic si scriitor, Adrian Cioroianu, istoric, profesor universitar, fost Ministru al Afacerilor Externe, Ioan T. Morar, poet, prozator, diplomat, Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist etc, sub coordonarea singurului Master of Wine de origine româneascã, Anca Sapungiu. Vestea cã vinurile de la Domeniile Averesti au fost alese sã reprezinte România la preluarea presedintiei Comisiei UE a fãcut rapid înconjurul tãrii si iatã cum, neoficial, vinurile din judetul nostru sunt considerate cele mai bune din tarã. Dacã pentru România discursul presedintelui Consiliului European, Donalt Tusk a fost ca un pansament pentru o ranã mai veche deschisã de unele voci care vedeau incapabilã România sã preia sefia UE, alegerea fãcutã de oficialii de la Bucuresti care au desemnat, drept ambasador în Europa, Domeniile Averesti, ne dã sperantã cã aici, în Vaslui, se poate. La preluarea presedintiei UE, acum sase luni, polonezii lui Donalt Tusk au oferit oaspetilor “lapte si miere” ca simboluri specifice tãrii lor si iatã cã noi românii am oferit Zghihara si Busuioaca de Averesti, douã soiuri legendare de vinuri. “Sunt bucuros cã vinurile noastre de la Domeniile Averesti au fost selectate ca cele mai bune vinuri românesti, devenind astfel ambasadorii neoficiali ai tãrii la preluarea conducerii Consiliului European”, a spus antreprenorul român, Constantin Dulute, proprietarul Domeniilor Averesti, în exclusivitate pentru Vremea Nouã.
Domeniile Averesti, un jucãtor important pe piata vinurilor din România
Domeniile Averesti nu a ajuns întâmplãtor în topul producãtorilor de vin din România. În anul 2017, compania de la Averesti a realizat o cifrã de afaceri de 10,6 milioane lei, iar productia de vin estimatã în anul 2018 a fost de 5,2 milione de hectolitri, cu 20 % mai mare ca în 2017, aratã cifrele prezentate de ziarul Financiar. În prezent podgoria de la Averesti se întinde pe o suprafatã de 650 de hectare si este cea mai modernã si tânãrã plantatie din Moldova. Via este toatã plantatã pe stâlpi metalici, cu sârme duble din inox, flexibil, cu resort pentru fiecare stâlp. Acest gen de plantatie se preteazã la recoltat mecanic. Dulute a ales sã planteze 50% soiuri autohtone: Busuioaca de Bohotin, Zghihara de Husi, Feteascã Albã, Feteascã Regalã si Feteascã Neagrã. Din cele internationale a optat pentru Tramini, Savignon Blank, Ottonel, Riesling de Rin, Merlot, Cabernet, dar si Chardonnay pentru vin spumant. La pregãtirea terenului a fost adus un specialist din Toscana, iar la plantat a asistat un altul din Franta, care într-un final, cum ne-a mãrturisit Constantin Dulute, a reconoscut cã plantatia de la Averesti are un potential extraordinar, chiar mai mare decât al zonei de unde acesta venea. “Productia si cifra de afaceri plaseazã compania în rândul jucãtorilor de talie medie, pe o piatã care la vârf este dominatã de Jidvei, Cotnari si Cramele Recas“, mai spun specialistii de la Ziarul Financiar. Acest lucru este întãrit de medaliile obtinute anul trecut, cum ar fi medalii de aur pentru Zghiharã, Busuioacã sec si Herb – Tãmâioasã Româneascã, Sovignon Blanc la International Wine Contest Bucharest sau la Concursul National de Vinuri “Bachus” cu Chardonnay de Averesti, ori la Festivalul International de Vinuri “Vin la Culturã” 2018, cu Herb – Tãmâioasã Româneascã, Sovignon Blanc si Diamond Magnum – Busuioaca de Averesti. (Lucian TIMOFTICIUC)