Dupã conflictul din luna iulie, un nou scandal este pe cale sã izbucneascã în sânul Asociatiei Crescãtorilor de Ovine Aco Ovis Mold Vaslui
DISCUTII APRINSE…La începutul anului, presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Ovine Aco Ovis Mold Vaslui, Ion Agafitei, a cerut crescãtorilor de oi afiliati, bani pentru diverse lucrãri. Acest lucru i-a nemultumit pe ciobani mai ales cã, spun ei, taxa de 5 lei pentru fiecare oaie, trebuie plãtitã mult mai târziu, începând cu luna aprilie si nu în ianuarie. “Ne-a spus cã banii trebuiesc pentru lucrãri si pentru plata unor taxe cãtre Oficiul Judetean de Zootehnie (OJZ)” se plâng crescãtorii de oi. De cealaltã parte, presedintele asociatiei spune cã totul a fost doar o neîntelegere si cã el doar a pus în vedere ciobanilor cã sumele de bani datorate trebuiesc achitate pânã la 30 iunie. “Nu le-am cerut bani pentru OJZ si cred cã unii doar au înteles gresit. Dar mai trebuie sã tinã cont cã am de plãtit salarii si datorii la stat pentru inginerii care fac lucrãri în cadrul asociatiei”, spune Agafitei. Acest nou scandal vine dupã ce, în vara anului trecut, 12 fermieri vasluieni au fost somati sã dea înapoi banii obtinuti de la stat pentru achizitionarea de berbeci de reproductie. Si acum se cautã vinovatul din toatã povestea asta în conditiile în care ciobanii au fost de bunã credintã si au dat banii primiti vânzãtorului. În cazul lor, cel care ar fi vândut berbecii de reproductie este Ion Agafitei, presedintele actual al Asociatiei Crescãtorilor de Ovine Aco Ovis Mold Vaslui. În timp ce fermierii care au cumpãrat de la el îl acuzã de neglijentã si spun cã nu au primit, chiar dacã au cerut, formularul F2 de circulatie a animalelor între exploatatiile agricole, Agafitei se considerã nevinovat si spune cã vinovat ar fi, de fapt, medicul veterinar. Problema este acum dezbãtutã în instantã.
Dupã scandalul izbuncit astã-varã, în sânul Asociatiei Crescãtorilor de Ovine Aco Ovis Mold Vaslui, încã unul este pe punctul de a exploda. Si asta dupã ce la începutul anului, crescãtorii de ovine afiliati au fost înstiintati cã trebuie sã achite, în cel mai scurt timp, câte 5 lei de oaie. Unii dintre ciobani au achitat suma datoratã dar unii au refuzat sã plãteascã. Si-au motivat gestul prin faptul cã este prea devreme ca Asociatia sã le cearã acesti bani. “A motivat lucrul acesta prin faptul cã trebuiesc efectuate lucrãri (este vorba de controale, identificãri de rase, fãtãri de miei, în general lucrãri COP – control oficial al performantelor de productie – n.r.). Ne-a mai spus cã trebuie plãtitã o anumitã sumã de bani si cãtre Oficiul Judetean de Zootehnie. Au fost ciobani care au dat bani, chiar dacã au spus cã nu au primit chitantã, dar majoritatea nu au plãtit. Sumele astea se dau mai târziu, începând cu luna aprilie, când încep controalele. Plus cã banii sunt subventionati de cãtre APIA. A cerut bani si pentru schimbarea de rasã, chiar dacã lucrul acesta este fãcut de Oficiul de Zootehnie. Plus cã au fost destui crescãtori care s-au plâns cã au plãtit câte 5 lei de oaie sã se înscrie în COP”, spun crescãtorii de oi afiliati asociatiei condusã de Ion Agafitei.
Ion Agafitei neagã orice acuzatie
De cealaltã parte, presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Ovine Aco Ovis Mold Vaslui, Ion Agafitei, spune cã la mijloc este doar o neîntelegere si cã nu a cerut bani pentru OJZ si nici nu le-a impus oierilor sã achite luna aceasta banii. “De fapt, cred cã am fost înteles gresit. Le-am pus în vedere sã plãteascã banii pânã la 30 iunie, pentru lucrãri COP. Au luat subventii de la APIA si au de unde plãti. În asociatie trebuiesc plãtite salarii inginerilor care lucreazã aici plus taxe datorate statului. Fiecare deplasare în fermã costã si ea bani, mãcar pentru combustibil. Si nu le-a cerut nimeni bani pentru Oficiul de Zootehnie. Acolo nu se dau bani”, spune Ion Agafitei.
Directorul OJZ Vaslui: “suntem institutie de stat”
Întrebat despre scandalul izbucnit în sânul asociatiei conduse de Ion agafitei, directorul Oficiului Judetean de Zootehnie Vaslui, Cãtãlin Chelmu spune cã institutia pe care o conduce nu cere niciun leu crescãtorilor de ovine. “Despre deciziile din interiorul unei asociatii private, noi nu putem discuta, dar ca institutie a statului, Oficiul Judetean de Zootehnie nu percepe taxe de nici un fel crescãtorilor de animale pentru serviciile prestate. Toatã activitatea noastrã este plãtitã din bugetul statului. Ce fac cei din interiorul asociatiilor crescãtorilor de animale este doar treaba lor”, spune Cãtãlin Chelmu, directorul OJZ Vaslui.
Agafitei, protagonistul unui scandal izbucnit anul trecut, în luna iulie
La patru ani dupã ce au cumpãrat, pe baza ajutorului de minimis oferit de stat, berbeci de reproductie, 12 fermieri vasluieni se vãd nevoiti sã dea banii înapoi. Acum se cautã vinovatul din toatã povestea asta în conditiile în care ciobanii au fost de bunã credintã si au dat banii primiti vânzãtorului. În cazul lor, cel care a vândut berbecii de reproductie este Ion Agafitei, presedintele actual al Asociatiei Crescãtorilor de Ovine Aco Ovis Mold Vaslui. În timp ce fermierii care au cumpãrat de la el îl acuzã de neglijentã si spun cã nu au primit, chiar dacã au cerut, formularul F2 de circulatie a animalelor între exploatatiile agricole, Agafitei se considerã nevinovat si spune cã vinovat ar fi, de fapt, medicul veterinar. Altfel spus, pusi în fata faptului împlinit, cei care ar fi trebuit sã respecete legislatia în vigoare ca vânzarea si cumpãrarea de berbeci de reproducere, pentru care s-au primit ajutoare, sã decurgã în litera legii, au dat vina unul pe celãlalt. De o parte, vânzãtorul, în cazul de fatã, Ion Agafitei, presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Ovine Aco Ovis Mold Vaslui, considerã si acum cã vinovat de toatã încurcãtura este medicul veterinar care trebuia sã elibereze formularul de miscare a animalelor între exploatatii. De cealaltã parte, medicul veterinar vizat spune cã, fãrã o solicitare prealabilã, nu putea face acest lucru. “La fermierii care au cumpãrat de la mine, am dat toate actele care trebuiau. Vina este a medicului veterinar din cauza cãruia si eu am pierdut, în 2013, peste 60.000 de lei, subventii. El trebuia sã facã transferul între exploatatii dar au fost fãcute târziu, abia dupã ce am fost sunat de alt medic dar nu au mai fost în termen. Cine a gresit va trebui sã plãteascã. Noi, ca asociatie, încercãm sã rezolvãm problema aceasta fãrã ca fermierii sã fie nevoiti sã dea banii înapoi mai ales cã berbecii existã, fizic, în fiecare exploatatie care a cumpãrat. Vom rezolva problema în instantã”, spunea, astã varã, Ion Agafitei. Cert este cã acum cei 12 ciobani vasluieni se vãd nevoiti sã dea înapoi sumele de bani primite, iar suma totalã pe care o au de înapoiat depãseste 124.000 de lei. Verificãrile efectuate de Directia Agricolã au scos la ivealã faptul cã, cel putin în acte, o parte din animalele vândute de Agafitei figurau, în baza de date nationalã, sacrificate sau vândute la export încã din 2013. Altele au fost înregistrate dupã doi sau chiar trei ani de la data vânzãrii chiar dacã, termenul legal era, la acea vreme, de numai 3 zile. Astfel, cei 12 ciobani au de scos din buzunare sume cuprinse între 7.500 de lei si putin peste 35.4000 de lei dar si penalizãri care cresc în fiecare zi. De asemenea, toatã povestea a ajuns si la urechile ministrului Agriculturii. Petre Daia a trimis, la Vaslui, Corpul de Control sã verifice si sã gãseascã vinovatii. Între timp, disputa s-a mutat în instantã si, zilele acestea, va avea loc primul termen de judecatã.