NE-AM UMFLAT!… La 1 ianuarie 2019, conform unor date neoficiale, municipiul resedintã al judetului Vaslui depãseste 120.000 de locuitori, ceea ce-l trece în categoria municipiilor de grad I din România, precum Bacãu, Galati sau Iasi, din zona noastrã. Este adevãrat, aceastã cifrã include zecile de mii de moldoveni care au cãrti de identitate la apartamente din oras, însã legile statului român sunt clare, în sensul cã datele oficiale luate în calcul sunt cele existente la Serviciile locale de evidenta persoanei, în spetã cel de la Vaslui. Conform acestuia, la 1 iulie 2018, populatia capitalei de judet era de 117.465 de persoane. Socotind cã, anual, în municipiul Vaslui îsi fac domicilii în jur de 12.000 de cetãteni moldoveni, putem spune cã orasul a trecut, în baza de date oficialã, în rândul oraselor de rang I. Un prim efect al acestei cresteri necontrolate a populatiei este cã, din 2020, orasul va avea un numãr de 23 de consilieri locali, fatã de 21, în prezent.
Municipiul Vaslui creste în populatie, încet, dar sigur. Conform unor surse neoficiale, orasul a trecut de bariera de 120.000 de locuitori, ceea ce face ca resedinta de judet sã intre în categoria oraselor de rang I. Oficial, la mijlocul anului trecut erau înregistrati în evidentele Serviciului Local de Evidenta Persoanei peste 117.000 de locuitori. Cum în jumãtate de an se înregistreazã încã 5.000-6.000 noi locuitori – cetãteni moldoveni care primesc cãrti de identitate românesti, cu domiciliul în Vaslui – credem cã datele oficiale aratã o populatie de de 122.000 de locuitori, în acest moment. „Sigur, s-ar putea pune întrebarea unde încap atâtia locuitori… Avem, se pare, 102.000 alegãtori cu drept de vot în oras, deci va trebui sã pregãtim alegerile europarlamentare si prezidentiale la acest numãr de alegãtori. Vom avea nevoie de sectii suplimentare, va trebui sã vedem cum pregãtim alegerile. Foarte multi cetãteni moldoveni îsi fac mutatie în orasul nostru, legile statului român le permit acest lucru, sã-si facã resedinta oriunde vor în România, nu avem noi nicio implicare”, explicã primarul Vasile Pavãl.
Bani mai multi la alocãrile bugetare, numãr mai mare de consilieri, raportãri scãzute la utilitãti
Sunt avantaje si dezavantaje, dacã analizãm acest joc al cifrelor. Un avantaj ar fi cã orasul primeste o alocare bugetarã consistentã, în cazul în care banii se alocã în functie de numãrul de locuitori, cum a fost în ultimii ani, când se acorda un buget de functionare în limita a 750 de lei pe locuitor. Un alt avantaj ar fi cã firmele care vor sã investeascã în diverse domenii sunt mai interesate sã bage bani într-un municipiu de gradul I. Avantaj sau dezavantaj, orasul va avea si un numãr mai mare de consilieri locali din iunie 2020, respectiv 23 de posturi de consilieri locali, ceea ce înseamnã cã partidele politice au mai mari sanse sã acceadã în CL. „Sã vã spun si o situatie care ne poate crea dezavantaje. De exemplu, acum cinci ani am demarat proiectul de modernizare în totalitate a retelei de apã-canal în tot orasul. Atunci, procentul populatiei bransate la sistemul de apã-canal era de 67%. Ajungem acum, la cinci ani de la demararea investitiilor, la un procent de 40% din totalul populatiei bransatã la apã-canal, de parcã nu s-a fãcut nicio investitie. Asta se datoreazã numãrului de locuitori, în crestere. O altã situatie care creazã nemultumiri este legatã de raportarea pe municipiu, în cazul impozitului pe venit. Una este cifra care rezultã prin raportarea celor 17.000 de salariati din Vaslui la o populatie realã de 70 sau 72.000 de locuitori, alta este cifra care rezultã prin raportarea la 117.000 sau 120.000”, mai spune primarul Pavãl.
Vom avea din nou alegeri cu sectii goale, cu 3-4 votanti!
Anul 2019 înseamnã douã tururi de alegeri, europarlamentarele, respectiv prezidentialele. „Vom pregãti sectiile de votare, chiar dacã în unele scoli am fost nevoiti sã amenajãm 3-4 sau 5 sectii de votare, pentru cã acolo se înregistreazã un mare numãr de alegãtori în Registrul electoral. Este la fel de adevãrat, în trecut am avut sectii cu 2.000 de alegãtori, la care au votat doar 4 persoane, însã astea sunt legile, noi nu facem altceva decât sã le respectãm”, explicã edilul Vasluiului. Situatia actualã ar putea fi schimbatã peste 2 ani, în 2021, atunci când se anuntã un recensãmânt general, care va pune ordine în cifrele halucinante actuale. „Viitorul recensãmânt al populatiei si al locuintelor va avea loc în anul 2021, iar în 2020 va demara un alt recensãmânt important – recensãmântul general agricol. Douã actiuni foarte importante nu numai pentru Institutul National de Statisticã, ci pentru tot ceea ce înseamnã societatea româneascã. Dacã avem un recensãmânt corect este si meritul nostru, dar în egalã mãsurã este si meritul tuturor institutiilor statului român, precum si al cetãtenilor care rãspund nevoii de a culege date statistice importante pentru luarea unor decizii si pentru asigurarea transparentei la nivel national”, spun sursele de la INS. Dacã mergem în acest ritm de crestere a populatiei, în 2021 municipiul Vaslui ar putea avea în jur de 140.000 de locuitori.