DECIZIE… Începând cu acest an, toti cei care locuiesc la bloc sunt obligati sã respecte prevederile legii 196/2018, privind functionarea asociatiilor de proprietari, lege intratã în vigoare la finele anului trecut. Proprietarii celor 23.000 de apartamente din municipiul Vaslui sunt obligati ca, în cel mai scurt timp, sã înfiinteze asociatii de proprietari, de bloc sau scarã. Noile asociatii sunt obligate sã încheie contracte cu operatorul Aquavas Vaslui, pentru consumurile individuale de apã si canalizare, un subiect mult discutat în ultimul an de zile. Vor fi multe bãtãi de cap pentru primãria Vaslui, pentru cã legea obligã municipalitatea sã facã un serviciu care sã se ocupe strict de înfiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Cel mai probabil, în primul trimestru vor fi scandaluri în diverse cartiere, pentru cã, în baza legii, vor trebui convocate adunãrile generale ale proprietarilor. Dupã acest pas, se vor lua primele hotãrâri, fapt ce va duce la nemultumiri în rândul proprietarilor.
Legea spune cã „Asociatia de proprietari se înfiinteazã prin acordul scris a cel putin jumãtate plus unu din numãrul proprietarilor dintr-un condominiu”, ceea ce înseamnã cã toti locatarii de la un bloc sau doar pe o scarã vor trebui sã tinã o sedintã, în care sã decidã care va fi formula de asociatie pe care o doresc. Pentru cei care doresc sã facã asociatii de scarã, trebuie spus cã sunt unele conditii care vor trebui respectate. „În condominiile cu mai multe tronsoane sau scãri se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scarã în parte numai în conditiile în care proprietatea comunã aferentã tronsoanelor sau scãrilor poate fi delimitatã si în conditiile în care existã bransamente separate pe fiecare scarã sau tronson. Divizarea unei asociatii de proprietari existente în douã sau mai multe asociatii, pe scãri sau tronsoane, se face numai în conditiile în care proprietatea comunã aferentã tronsoanelor sau scãrilor poate fi delimitatã si în conditiile în care existã bransamente separate pe fiecare scarã sau tronson, la propunerea majoritãtii proprietarilor din scara sau tronsonul respectiv, cu acordul majoritãtii proprietarilor din asociatia ce urmeazã a se diviza”, explicã legea. Ce înseamnã asta? Cã la cele 20-25 de asociatii existente acum în municipiul Vaslui, se pot face divizãri pe scãri de bloc, doar cu acordul majoritãtii tuturor celor care locuiesc în blocul respectiv.
Multe discutii vor fi legate de alegerea noilor presedinti de asociatii
„La adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv format din presedintele asociatiei de proprietari si un numãr par de membri, precum si un cenzor sau o comisie de cenzori si vor hotãrî numãrul membrilor acestora si durata mandatelor lor. Alegerea acestora se face cu jumãtate plus unu din numãrul proprietarilor prezenti. Durata mandatelor nu poate fi mai mare de 4 ani si pot fi reînnoite”, scrie în lege, un subiect care va da nastere multor scandaluri interne în diverse blocuri din Vaslui. Dar, cel mai important lucru este cã, din acest an, operatorul Aquavas, sucursala Vaslui, va avea contracte doar cu asociatiile de proprietari, evitându-se discutiile care erau pânã acum. Iatã ce spune legea: „Operatorii economici care furnizeazã sau presteazã servicii de utilitãti publice cãtre consumatorii alimentati sau racordati printr-un bransament/racord comun au obligatia sã asigure aceste servicii numai dacã la nivel de condominiu existã o asociatie de proprietari constituitã în conditiile legii care sã aibã calitatea de utilizator, titular de contract, sau dacã în termen de 180 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi se constituie asociatii de proprietari conform legii. Contractele de furnizare sau prestare servicii de utilitãti publice în care asociatia de proprietari este titular de contract se încheie pentru toti consumatorii din condominiu, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu sunt semnatari ai acordului de asociere si nu au calitatea de membri ai asociatiei de proprietari”. Adicã, pot fi proprietari de apartamente în afara asociatiei, însã se vor supune regulilor dictate de asociatie. Si mai important, legea aratã cã „Niciun proprietar nu poate sã lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individualã si sã afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru întreg condominiul ca urmare a neachitãrii cotelor de contributie ce îi revin la cheltuielile asociatiei de proprietari. În situatia în care asociatia de proprietari este titulara contractului de furnizare/prestare servicii de utilitãti publice, în vederea facturãrii individuale, contractul de furnizare/prestare servicii de utilitãti publice este însotit de conventii de facturare individualã anexe la acesta. Conventiile de facturare individualã se încheie în conditiile stabilite în legislatia specificã aplicabilã fiecãrui serviciu de utilitãti publice”.
Se lãmuresc toate situatiile care au creat nemultumiri în anii trecuti
Pe scurt, fiecare asociatie din municipiul Vaslui va avea conventii cu proprietarii de apartamente din interiorul asociatiei, contracte care se vor anexa în documentele depuse la Aquavas. În baza conventiilor de facturare individualã, Aquavas va emite facturi individuale cãtre toti proprietarii din condominiu, facturi care vor include atât contravaloarea consumului repartizat proprietãtii individuale, cât si contravaloarea cotei-pãrti ce le revine din consumul comun. „Conventiile individuale de facturare a serviciului public de alimentare cu apã si cu energie termicã încheiate între furnizor si proprietarii din condominii în calitate de consumatori individuali, anexate la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociatiei, se încheie în una dintre urmãtoarele conditii: la propunerea furnizorului serviciilor de utilitãti publice, cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu; la solicitarea asociatiei de proprietari, în urma hotãrârii adunãrii generale cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu”, mai precizeazã legea.
Contractele Aquavas, direct la bransamentul de la bloc
Raporturile dintre furnizorii serviciilor de utilitãti publice, în cazul de fatã Aquavas, si asociatiile de proprietari – în calitate de consumatori colectivi sau proprietari – în calitate de consumatori individuali, dupã caz, se stabilesc la nivelul bransamentului, respectiv al racordului, în punctul de delimitare/separare a instalatiilor între reteaua publicã de distributie a utilitãtilor si reteaua interioarã a utilizatorului, respectiv a utilizatorului colectiv sau a consumatorului individual, dupã caz. „Calitatea de utilizator, titular al contractului de furnizare/prestare servicii de utilitãti publice, revine: asociatiei de proprietari, în cazul în care instalatiile aflate în proprietatea sau administrarea furnizorului se branseazã/racordeazã la instalatiile comune interioare ale condominiului aflate în proprietatea comunã a tuturor proprietarilor; proprietarului, în cazul în care instalatiile aflate în proprietatea sau administrarea furnizorului se branseazã/racordeazã direct la instalatiile interioare individuale ale apartamentului sau spatiului cu altã destinatie decât cea de locuintã ce apartin proprietãtii individuale”, explicã legea. Dacã aveti probleme în apartament, legea spune cã sunteti obligati sã permiteti asociatiei de proprietari accesul în locuintã. „Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, proprietarul este obligat sã permitã accesul presedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului si al unei persoane calificate în realizarea lucrãrilor de constructii/reparatii, dupã caz, în proprietatea sa individualã, atunci când este necesar sã se inspecteze, sã se repare ori sã se înlocuiascã elemente din proprietatea comunã, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individualã. Fac exceptie cazurile de urgentã când termenul pentru preaviz este de 24 de ore. În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, acesta rãspunde civil si penal, dupã caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectati, în conditiile legii. Asociatia de proprietari are ipotecã legalã asupra apartamentelor si altor spatii proprietãti individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotã de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari”, precizeazã legea. Aquavas va putea actiona în instantã proprietarul care se face vinovat de neplata facturilor individuale emise în baza contractelor individuale sau a conventiilor individuale, dupã caz, mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 de zile de la afisarea listei, cu notificarea proprietarului restant cu cel putin 7 zile înainte de demararea procedurii de actiune în instantã.
DECIZIE… Începând cu acest an, toti cei care locuiesc la bloc sunt obligati sã respecte prevederile legii 196/2018, privind functionarea asociatiilor de proprietari, lege intratã în vigoare la finele anului trecut. Proprietarii celor 23.000 de apartamente din municipiul Vaslui sunt obligati ca, în cel mai scurt timp, sã înfiinteze asociatii de proprietari, de bloc sau scarã. Noile asociatii sunt obligate sã încheie contracte cu operatorul Aquavas Vaslui, pentru consumurile individuale de apã si canalizare, un subiect mult discutat în ultimul an de zile. Vor fi multe bãtãi de cap pentru primãria Vaslui, pentru cã legea obligã municipalitatea sã facã un serviciu care sã se ocupe strict de înfiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Cel mai probabil, în primul trimestru vor fi scandaluri în diverse cartiere, pentru cã, în baza legii, vor trebui convocate adunãrile generale ale proprietarilor. Dupã acest pas, se vor lua primele hotãrâri, fapt ce va duce la nemultumiri în rândul proprietarilor.
Legea spune cã „Asociatia de proprietari se înfiinteazã prin acordul scris a cel putin jumãtate plus unu din numãrul proprietarilor dintr-un condominiu”, ceea ce înseamnã cã toti locatarii de la un bloc sau doar pe o scarã vor trebui sã tinã o sedintã, în care sã decidã care va fi formula de asociatie pe care o doresc. Pentru cei care doresc sã facã asociatii de scarã, trebuie spus cã sunt unele conditii care vor trebui respectate. „În condominiile cu mai multe tronsoane sau scãri se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scarã în parte numai în conditiile în care proprietatea comunã aferentã tronsoanelor sau scãrilor poate fi delimitatã si în conditiile în care existã bransamente separate pe fiecare scarã sau tronson. Divizarea unei asociatii de proprietari existente în douã sau mai multe asociatii, pe scãri sau tronsoane, se face numai în conditiile în care proprietatea comunã aferentã tronsoanelor sau scãrilor poate fi delimitatã si în conditiile în care existã bransamente separate pe fiecare scarã sau tronson, la propunerea majoritãtii proprietarilor din scara sau tronsonul respectiv, cu acordul majoritãtii proprietarilor din asociatia ce urmeazã a se diviza”, explicã legea. Ce înseamnã asta? Cã la cele 20-25 de asociatii existente acum în municipiul Vaslui, se pot face divizãri pe scãri de bloc, doar cu acordul majoritãtii tuturor celor care locuiesc în blocul respectiv.
Multe discutii vor fi legate de alegerea noilor presedinti de asociatii
„La adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv format din presedintele asociatiei de proprietari si un numãr par de membri, precum si un cenzor sau o comisie de cenzori si vor hotãrî numãrul membrilor acestora si durata mandatelor lor. Alegerea acestora se face cu jumãtate plus unu din numãrul proprietarilor prezenti. Durata mandatelor nu poate fi mai mare de 4 ani si pot fi reînnoite”, scrie în lege, un subiect care va da nastere multor scandaluri interne în diverse blocuri din Vaslui. Dar, cel mai important lucru este cã, din acest an, operatorul Aquavas, sucursala Vaslui, va avea contracte doar cu asociatiile de proprietari, evitându-se discutiile care erau pânã acum. Iatã ce spune legea: „Operatorii economici care furnizeazã sau presteazã servicii de utilitãti publice cãtre consumatorii alimentati sau racordati printr-un bransament/racord comun au obligatia sã asigure aceste servicii numai dacã la nivel de condominiu existã o asociatie de proprietari constituitã în conditiile legii care sã aibã calitatea de utilizator, titular de contract, sau dacã în termen de 180 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi se constituie asociatii de proprietari conform legii. Contractele de furnizare sau prestare servicii de utilitãti publice în care asociatia de proprietari este titular de contract se încheie pentru toti consumatorii din condominiu, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu sunt semnatari ai acordului de asociere si nu au calitatea de membri ai asociatiei de proprietari”. Adicã, pot fi proprietari de apartamente în afara asociatiei, însã se vor supune regulilor dictate de asociatie. Si mai important, legea aratã cã „Niciun proprietar nu poate sã lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individualã si sã afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru întreg condominiul ca urmare a neachitãrii cotelor de contributie ce îi revin la cheltuielile asociatiei de proprietari. În situatia în care asociatia de proprietari este titulara contractului de furnizare/prestare servicii de utilitãti publice, în vederea facturãrii individuale, contractul de furnizare/prestare servicii de utilitãti publice este însotit de conventii de facturare individualã anexe la acesta. Conventiile de facturare individualã se încheie în conditiile stabilite în legislatia specificã aplicabilã fiecãrui serviciu de utilitãti publice”.
Se lãmuresc toate situatiile care au creat nemultumiri în anii trecuti
Pe scurt, fiecare asociatie din municipiul Vaslui va avea conventii cu proprietarii de apartamente din interiorul asociatiei, contracte care se vor anexa în documentele depuse la Aquavas. În baza conventiilor de facturare individualã, Aquavas va emite facturi individuale cãtre toti proprietarii din condominiu, facturi care vor include atât contravaloarea consumului repartizat proprietãtii individuale, cât si contravaloarea cotei-pãrti ce le revine din consumul comun. „Conventiile individuale de facturare a serviciului public de alimentare cu apã si cu energie termicã încheiate între furnizor si proprietarii din condominii în calitate de consumatori individuali, anexate la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociatiei, se încheie în una dintre urmãtoarele conditii: la propunerea furnizorului serviciilor de utilitãti publice, cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu; la solicitarea asociatiei de proprietari, în urma hotãrârii adunãrii generale cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu”, mai precizeazã legea.
Casetã: ceva cu apometre de pe net
Contractele Aquavas, direct la bransamentul de la bloc
Raporturile dintre furnizorii serviciilor de utilitãti publice, în cazul de fatã Aquavas, si asociatiile de proprietari – în calitate de consumatori colectivi sau proprietari – în calitate de consumatori individuali, dupã caz, se stabilesc la nivelul bransamentului, respectiv al racordului, în punctul de delimitare/separare a instalatiilor între reteaua publicã de distributie a utilitãtilor si reteaua interioarã a utilizatorului, respectiv a utilizatorului colectiv sau a consumatorului individual, dupã caz. „Calitatea de utilizator, titular al contractului de furnizare/prestare servicii de utilitãti publice, revine: asociatiei de proprietari, în cazul în care instalatiile aflate în proprietatea sau administrarea furnizorului se branseazã/racordeazã la instalatiile comune interioare ale condominiului aflate în proprietatea comunã a tuturor proprietarilor; proprietarului, în cazul în care instalatiile aflate în proprietatea sau administrarea furnizorului se branseazã/racordeazã direct la instalatiile interioare individuale ale apartamentului sau spatiului cu altã destinatie decât cea de locuintã ce apartin proprietãtii individuale”, explicã legea. Dacã aveti probleme în apartament, legea spune cã sunteti obligati sã permiteti asociatiei de proprietari accesul în locuintã. „Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, proprietarul este obligat sã permitã accesul presedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului si al unei persoane calificate în realizarea lucrãrilor de constructii/reparatii, dupã caz, în proprietatea sa individualã, atunci când este necesar sã se inspecteze, sã se repare ori sã se înlocuiascã elemente din proprietatea comunã, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individualã. Fac exceptie cazurile de urgentã când termenul pentru preaviz este de 24 de ore. În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, acesta rãspunde civil si penal, dupã caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectati, în conditiile legii. Asociatia de proprietari are ipotecã legalã asupra apartamentelor si altor spatii proprietãti individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotã de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari„, precizeazã legea. Aquavas va putea actiona în instantã proprietarul care se face vinovat de neplata facturilor individuale emise în baza contractelor individuale sau a conventiilor individuale, dupã caz, mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 de zile de la afisarea listei, cu notificarea proprietarului restant cu cel putin 7 zile înainte de demararea procedurii de actiune în instantã.