SCANDAL…Primari nemultumiti: „Ne-ati refuzat orice dialog, nu am fost consultati de Guvern la alcãtuirea bugetului!”
MULTE NEMULTUMIRI… Primarii de municipii din România au solicitat, ieri, o întâlnire de urgentã cu premierul Viorica Dãncilã si cu ministrul Finantelor, pentru discutii pe Legea bugetului, fiind nemultumiti de faptul cã nu au fost deloc consultati pe tema constructiei bugetului pe 2019. Luna ianuarie aproape cã a trecut, iar guvernantii se bâlbâie rãu de tot în continuare, nefiind în stare sã prezinte un proiect de buget nici la aceastã datã. Din discutiile purtate cu presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, am înteles cã acesta ar avea unele informatii despre strategia Guvernului legatã de bugetul pe acest an, însã asteaptã sã vadã o variantã oficialã. Astãzi, conform unor surse, va fi prezentat proiectul de buget pe 2019, proiect care va intra în dezbatere publicã si va suferi amendamente. Important este ca acest buget sã devinã lucrativ cât mai repede, spune presedintele Asociatiei Comunelor din România, primarul de Fãlciu, Neculai Moraru. „Avem proiecte, vine primãvara si ne apucãm de treabã”, spune presedintele ACOR.
Primarii de municipii din România, constituiti în Asociatia Municipiilor din România (AMR), spun cã Guvernul a dovedit lipsã de transparentã în constructia bugetului pentru anul 2019 si afirmã cã este pentru prima datã când nu au fost consultati, ba mai mult, solicitãrile lor privind dialogul au fost refuzate. Asociatia Municipiilor din România solicitã o întâlnire urgentã cu Viorica Dãncilã, invitând-o la sedinta Comitetului Director, convocatã pentru ziua de astãzi. Edilii au convocat pentru ziua de marti Comitetului Director: „În semestrul II din anul 2018, dar si în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei solutii privind finantarea administratiei publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar si promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oarã în istoria AMR când solicitãrile noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct functionarea administratiei publice locale sunt refuzate, astfel încât la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun rãspuns, de orice naturã, de la echipa guvernamentalã”, au scris primarii în scrisoarea adresatã Vioricãi Dãncilã. Acestia atrag atentia cã au citit în presã cã bugetul va fi adoptat pânã joi, fãrã ca ei sã fi fost în vreun fel consultati. „Ne aflãm acum la sfârsitul lunii ianuarie 2019, fãrã sã avem în dezbatere publicã un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, desi, aflãm din presã cã Guvernul va adopta acest proiect pânã joi, 31 ianuarie a.c”, mai spun primarii.
Jocul de-a cotele, primarul Vasluiului spune cã si-ar dori 60% din impozitul pe venit
Potrivit primarilor de municipii, acestia au aflat din surse neoficiale si despre cotele din impozitul pe venit ce urmeazã sã fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al judetului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor – fatã de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale – fatã de procentul de 20 % solicitat. „Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presã, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentantii APL, considerãm, stimatã doamnã prim-ministru, cã structurile asociative ale administratiei publice locale ar trebui sã primeascã informatiile care privesc bugetele locale în urmãtorii ani, direct de la sursã, si cã, mai mult decât atât, acestea ar trebui sã fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discutie sunt finantele publice locale. Având în vedere cã pânã în prezent nu existã nicio informatie oficialã privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicitãm, doamnã prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmeazã a fi alocate UAT, alocãri bugetare de care depinde dezvoltarea comunitãtilor urbane în urmãtorii ani”, au mai trasmis primarii de municipii. „Sunt unele variante care au fost vehiculate, din aceste cote din impozitul pe venit, adicã 60% sã ne revinã nouã, la primãrii, 20% sã meargã la Consiliile judetene si 20% la nivel central. Vom vedea ce decide Ministerul de Finante”, spune primarul Vasluiului, Vasile Pavãl.
La comune, primarii vasluieni sunt ceva mai cuminti
Documentul de la Asociatia Municipiilor din România este semnat de Robert Negoitã, în numele Comitetului Director. Darius Vâlcov, consilierul premierului, a spus cã proiectul de lege a bugetului pentru 2019 este gata, urmând a fi prezentat de cãtre Guvern marti, 29 ianuarie. Primarii de comune din judetul Vaslui asteaptã sã vadã cum este construit bugetul pe acest an. „Nu este bine cã se întârzie cu proiectul de buget, dar asteptãm în continuare. Am înteles cã Iohannis este vinovat de întârzierea bugetului, deci nu este vina PSD cã s-a întârziat. Dacã va fi adoptat în februarie, cred cã vom avea bugete în luna martie, la jumãtatea lunii. Din aprilie, intrãm în fortã, cu bugetul complet”, spune primarul comunei Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele Asociatiei Comunelor din România.
Buzatu stie ceva despre buget, însã asteaptã varianta oficialã!
În timp ce toatã lumea din judet ridicã din umeri, când vine vorba de bugetul pe 2019, se pare cã singurul care stie ceva despre cum va arãta bugetul este Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, însã spune doar cã „am auzit si eu câte ceva, nu am nicio informatie oficialã”. „Toatã lumea functioneazã cu 1/12 din bugetul anului trecut, iar cum în 2018 au fost bugete destul de mari, acum are toatã lumea bani pentru plata cheltuielilor. Sã asteptãm discutiile din Parlament, aprobarea acestui buget, dupã care vom vedea ce este de fãcut. Cred cã în luna aprilie toate comunele din judetul Vaslui vor avea bugete”, spune presedintele CJ Vaslui.