spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Pictorul iesean Liviu Suhar vine la Muzeul „Vasile Pârvan”

- Advertisement -

EXPOZITIE… Liviu Suhar este un nume de referintã al plasticii românesti contemporane. Un portofoliu impresionant de lucrãri, expozitii în locuri sonore, stagii de documentare în multe tãri, cãrti publicate de istoria, teoria si critica artei, o asociatie si un muzeu care îi poartã numele… sunt semnele unei cariere de exceptie. „Vernisajul expozitiei acestui excelent pictor va avea loc sâmbãtã, 23 februarie la ora 11:00, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad”, prezintã criticul de artã dr. Maria Bilasevschi. Intrarea este liberã, dupã cum precizeazã organizatorul evenimentului, dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean.

Liviu Suhar este o importantã personalitate a culturii românesti, cu o profundã pregãtire si o puternicã apetentã fatã de traditiile picturii românesti, dar si pentru modernitate. Întreaga sa carierã si-a construit-o pornind de la convingerea cã „arta înseamnã, în primul rând, decantare, si ulterior o aprofundare a sinelui, nu o cãutare furibundã a consacrãrii, pe o directie comod pavatã”. Sensibil  fãrã a fi patetic, cerebral fãrã a fi rigid, incomod si sever uneori, jovial si disponibil îndeobste, Liviu Suhar este un nume de referintã al plasticii românesti contemporane. Încã de la sfârsitul anilor ’60, picteazã în cicluri tematice, preschimbându-le în functie de evolutia propriilor noduri de interes. În anii începuturilor s-a aplecat asupra  subiectelor cu încãrcãturã popularã.  Lectia traditiei, împãrtãsitã de pictorul iesean, constã în exigenta de a cupla efortul cu inteligenta, sensibilitatea si ideea, într-o perspectivã armonicã si sãnãtoasã, în plan cultural. Desi neocolite, peisajul si portretul au o mai micã vizibilitate printre lucrãrile artistului. Locul si timpul sunt decisive în pictura acestuia.

„Fie cã evocã coline bucovinene sau idilice tãrmuri de mare, fie cã ne invitã prin defileurile paradisurilor urbane, artistul fixeazã impresii, retine amintiri si le asazã într-o nostalgicã arhivã sentimentalã. De asemenea, în scenografiile propuse de artist, oalele si ulcelele intrã în contaminare si comunicare reciprocã, se metamorfozeazã magic, devenind personaje de prim-plan. În linii generale, Liviu Suhar este interesat de o <<gramaticã>> a picturalitãtii, menitã sã elucideze natura vocabularului plastic si regulile de functionare a acestuia”, a precizat dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.