spot_img
spot_img
27.3 C
Vaslui
17-iul.-2025

Povestea lui “Logan”, robotelul fãcut 100% cu ideile si creativitatea unor huseni cu minti sclipitoare!

- Advertisement -

SUCCES… În spatele succesului cu totul special al echipei de roboticã a Colegiului National “Cuza Vodã”, husenii trebuie sã stie cã se aflã o poveste care meritã la fel de multã apreciere, ca si însãsi calificarea la faza nationalã a unei competitii de anvergurã. Un grup de copii si trei mentori s-au întâlnit prima datã în luna octombrie 2018 si, în numai patru luni, au creat un robotel capabil sã execute comenzi. Fascinant este cã robotul este 100% expresia ideilor si a creativitãtii acestei echipe, intrigatã de faptul cã, dupã manual, nu le-a iesit deloc un robot competitiv. Ceea ce meritã mentionat este faptul cã acesti copii, prin intemediul a trei eleve, de la departamentul de PR al echipei, au bãtut la usile sponsorilor locali. Unii i-au încurajat, dar altii, desi au privit demonstratiile robotelului creat de copii, au rãmas sceptici si… le-au închis usa. “Acesti copii meritã premiati de Consiliu Local, de Primãrie. Ei si profesorii lor, doamna Zugravu, doamna Balan, dar si domnul Cristi Mihãitã, de la Colegiul Agricol, care fac o treabã extraordinarã în echipã, din momentul în care a fost cooptat, meritã sã primeascã aprecierea care sã îi stimuleze sã continue. Poate nu ne dãm seama, dar e prima datã când Husiul face acest pas în lumea performantelor din stiintã si tehnicã”, sunt convinsi cei care i-au sustinut pe copii. Primul robotel de la Husi se numeste… Logan!

“Cred cã acest rezultat încununeazã o muncã asiduã si multe sâmbete, multe zile din vacantã sacrificate pentru acest rezultat. Este un rezultat bun, suntem în primul sezon al competitiei. Nu am stiut initial în ce ne bãgãm, dar pare sã fie ceva foarte interesant si incitant”, a spus profesoara Mona Lisa Balan, mentor al echipei. “A fost greu, pentru cã fiind o echipã de începãtori, nu am stiut cu ce sã lucrãm, cum sã lucrãm. Am început cu niste scheme, care s-au dovedit a da un rezultat prost si a trebuit ca sã îl regândim de la cap la coadã si abia de acum încolo putem spune cã stim cum sã-l ansamblãm. As vrea sã mai spun cã nu suntem singura echipã din judet, mai sunt echipe de roboticã si la liceul “Emil Racovitã” si la liceul “Procopiu” din Vaslui. Si ei s-au calificat si merg mai departe si nu as vrea sã se creadã cã ne împãunãm cu cel mai bun rezultat din tot judetul. Pentru localitatea noastrã si pentru noi este un rezultat excelent”, a spus profesorul Cristi Mihãitã, de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”, “împrumutat” la Colegiul National “Cuza Vodã”, în calitate de mentor tehnic. “Toate nu-urile noastre ca adulti, la propunerile copiilor, care sunt de foarte multe ori destabilizante… Toate au fost întoarse,

în sensul cã vine oricare din ei si spune: “domnule profesor, haideti sã facem asa”. Eu prima datã spun “nu se poate” si dupã ce stau si mã gândesc, constat cã acel copil avea dreptate. Si asta ne face ca sã dãm înainte, ca sã tinem aproape cu totii, sã ne simtim bine, sã formãm o echipã si sã avem un rezultat frumos”, a mai spus profesorul Cristi Mihãitã.

Nu a mers dupã manual, dar a functionat cu succes dupã propriile lor idei!

Pustii povestesc cu entuziasm faptul cã, desi au încercat dupã niste scheme dintr-un manual sã creeze primul robotel, nu a iesit nimic, însã asta nu i-a descurajat deloc. Tudor Mihãitã, liderul echipei: “Am început sã lucrãm din greu, ne-am întâlnit din ce în ce mai des, pentru a pune bazele unui nou robot, cu un designe fãcut complet de noi. Pe baza cãruia am putut sã obtinem locul II, la regionala de la Iasi, pentru designe”.

Felicitãri husenilor care au sustinut financiar munca elevilor exceptionali de la Clubul de roboticã!

PR-ul echipei, format din trei fete inteligente si motivate (Georgiana Balan, Cãtãlina Cãtãnescu si Genoveva Munteanu), si-a fãcut foarte bine treaba, chiar dacã usor nu le-a fost cu…scepticismul unora. “Promovarea echipei a fost o misiune foarte grea. Fiind un oras mic este destul de dificil sã gãsesti sponsori, care sã sustinã echipa din punct de vedere financiar si pot spune cã ne-au ajutat foarte mult în sãrbãtorile de iarnã, cãci am mers dupã fonduri, pe principiul “unii merg cu plugusorul, noi mergem cu robotul”. Pe unde am fost, am fãcut chiar si câte o demonstratie, am primit si feed-back pozitiv, dar au fost si destui care nu au fost deschisi acestei idei si ne-au închis usa”, a povestit Genoveva Munteanu. Echipa completã a Clubului de roboticã de la HusI are urmãtoarea componentã: Mihaitã Tudor, Mihu Dragos, Bodescu Rãzvan, Maftei Bogdan, Frentescu Cezar, Stratulat Stefan, Cãtãnescu Cãtãlina, Balan Georgiana si Munteanu Maria-Genoveva, alãturi de cei trei mentori, Mihãitã Cristinel, Balan Mona-Lisa si Zugravu Angela.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.