spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Oligarhul Plahotniuc ia 30 de mandate, în viitorul Parlament al R. Moldova, agitatie la granita Vasluiului cu Basarabia

- Advertisement -

CALCULE… Cine va conduce Republica Moldova, dupã alegerile de duminicã? În viitorul Parlament al Republicii Moldova, Partidul Socialistilor va avea cele mai multe mandate, 35 la numãr, urmat de Partidul Democrat, cu 30 de mandate. Blocul electoral ACUM DA PAS obtine 26 de mandate, Partidul Sor 7 mandate, iar 3 deputati vor fi independenti, dupã prelucrarea a 100% din procesele verbale. Seful statului, Igor Dodon atentioneazã cã „dacã nu se va ajunge la un consens privind formarea unei coalitii, se va semna decretul de dizolvare a Parlamentului si se va stabili o nouã datã pentru alegeri”. Cetãtenii moldoveni au votat pentru prima datã în baza unui nou sistem mixt de vot. 50 de deputati au fost alesi pe liste de partid, alti 51 în circumscriptii uninominale.

Astfel, potrivit rezultatelor preliminare, pe circumscriptia nationalã, Partidul Socialistilor e pe prima pozitie cu 31,15% din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM DA PAS cu 26,84%. Partidul Democrat obtine 23,62% din voturi, si Partidul sor vine cu 8,32. În circumscriptiile uninominale, PDM si PSRM au obtinut câte 17 mandate fiecare. Candidatii Blocului electoral ACUM au cîstigat alegerile în 12 circumscriptii uninominale, iar Partidul Politic Sor a învins în douã circumscriptii. Trei candidati independenti intrã în urmãtorul Parlament, fiind în circumscriptii uninominale. Potrivit prevederilor legale, Comisia Electoralã Centralã prezintã Curtii Constitutionale lista deputatilor alesi. Ulterior, magistratii Curtii urmeazã sã confirme sau sã infirme, printr-un aviz, legalitatea scrutinului, în termen de cinci zile dupã primirea dosarului de la CEC.

Toatã lumea este cu ochii pe Dodon

Presedintele R.Moldova, Igor Dodon, sustine cã începe o nouã etapã, si anume recunoasterea legitimitãtii acestor alegeri, formarea majoritãtii parlamentare si a unui guvern legitim. „Acum este important ca rezultatele alegerilor sã fie examinate în mod detaliat si transparent, sã se facã evaluarea juridicã a tuturor contestãrilor privind încãlcãrile care, în opinia concurentilor electorali, au fost depistate în mai multe circumscriptii electorale”, spune Dodon. „La încheierea tuturor procedurilor prevãzute de legislatie, însã pânã la mijlocul lunii martie, Curtea Constitutionalã a Republicii Moldova va confirma oficial sau va declara nelegitime rezultatele alegerilor în circumscriptia electoralã nationalã si în fiecare circumscriptie electoralã nominalã luatã în parte. În cazul recunoasterii rezultatelor alegerilor pentru cel putin douã treimi de mandate de deputat, Presedintele Republicii Moldova, în conformitate cu Art. 63, p. 2 al Constitutiei RM, va convoca prima sedintã a Parlamentului de legislaturã nouã nu mai târziu de 30 de zile dupã data desfãsurãrii alegerilor, adicã pânã la 26 martie”, mai spune presedintele Dodon. Dacã însã rezultatele alegerilor vor fi declarate nelegitime, „minimum peste 60 de zile si maximum peste 90 de zile din momentul luãrii respectivei decizii de cãtre Curtea Constitutionalã a Republicii Moldova, trebuie sã fie organizate alegeri parlamentare anticipate”. Totodatã, seful statului atentioneazã cã „dacã nu se va ajunge la un consens cu privire la formarea unei coalitii sau procedura de numire a prim-ministrului nu se va solda cu succes, se va semna decretul de dizolvare a Parlamentului si prin urmare, se va stabili o nouã datã pentru alegeri.”

Liberalii din România, reactie de la Iasi: „R. Moldova urmeazã acelasi drum pavat cu intentii odioase”

„La ora aceasta, în urma unor alegeri asupra cãrora planeazã suspiciuni rezonabile de fraudã masivã prin cumpãrare de voturi, plimbarea cu autocare a unor votanti zelosi din Transnistria, obstructionarea votului în Diaspora, în Republica Moldova alegerile parlamentare pot deschide calea unor alegeri anticipate: niciun partid sau bloc politic nu a cîstigat majoritatea. Desi s-a clasat ca numãr de voturi pe locul al 2-lea, dupã socialistii lui Dodon, blocul electoral „ACUM”, condus de Andrei Nãstase si Maia Sandu ar putea avea mai putine locuri în legislativ decât PD-ul lui Plahotniuc în urma aplicãrii sistemului electoral mixt (ceea ce s-a si întâmplat, n.r.). Sub privirea neputincioasã sau special dezinteresatã a guvernãrilor PSD care s-au succedat în ultimii (prea multi!) ani, Republica Moldova s-a adâncit într-o zonã tot mai gri a democratiei, un teritoriu de încercare a celor mai elaborate tactici ale Moscovei. România nu are nici o strategie în privinta Moldovei de peste Prut, iar gestionarea politicii noastre externe se dovedeste un dezastru pe toatã linia. Ce exemplu dã România Europei în privinta capacitãtii de a gestiona dosare grele europene, în conditiile în care nu are capacitatea de a se implica mãcar convingãtor în ceea ce se întâmplã la granita sa, si a determina un parcurs democratic al Republicii Moldova? Privim la Republica Moldova si ne întrebãm dacã nu urmãm noi, în România, acelasi drum pavat cu intentii odioase de „idiotii utili” de la Bucuresti!”, este reactia liberalului iesean Marius Bodea, postatã pe pagina sa de Facebook.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.