spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Managerii spitalelor din judetul Vaslui fac front comun împotriva Masterplanului pe Sãnãtate

- Advertisement -

NEMULTUMITI… Municipiul Iasi a gãzduit luni, 25 februarie, o dezbatere privind masterplanul regional de servicii de sãnãtate al regiunii Nord-Est. Documentul prevede transformarea unor spitale în centre de asistentã socialã, dar si reduceri semnificative de paturi în toate unitãtile sanitare. Vaslui a fost reprezentat de managerii tuturor spitalelor din judet, care s-au declarat extrem de nemultumiti de propunerile venite de la Minister. “Este un masterplan depãsit, care a fost realizat pe indicii din anul 2015. Urmeazã ca în viitorul apropiat, conducerile spitalelor din toate judetele Moldovei sã poarte discutii cu reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii pentru a se gãsi cele mai bune solutii”, a declarat managera Spitalului Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad.

Proiectul pe care l-a prezentat Ministrul Sãnãtãtii luni, la IasI, a fost întocmit în urmã cu doi ani, de experti ai Uniunii Europene, care au propus o agendã a transformãrii sectorului sanitar în vederea atingerii eficientei, calitãtii si accesului echitabil al pacientului la sistemul de sãnãtate. Proiectul urmãreste totodatã inversarea piramidei serviciilor si asigurarea, în mod treptat, a unei acoperiri mai mari a nevoilor de sãnãtate ale populatiei prin intermediul serviciilor care reprezintã baza sistemului. Un plan care însã ar duce si la reducerea numãrului de paturi din spitale, si cu care managerii unitãtilor sanitare din judet nu sunt deloc de acord. “În urma discutiilor purtate luni, ni s-a spus cã acest masterplan nu urmãreste atât tãierea numãrului de paturi, cât eficientizarea sectiilor si trecerea paturilor de pe acuti pe cronici, asta dupã ce se face o analizã a activitãtii sectiilor pe ultimii trei ani. În acest master plan s-au fãcut analize în baza indicilor din 2015. De atunci spitalele au mai fãcut investitii, deci nu putem fi judecati la nivelul acelui an. Trendul este sã se facã cât mai multe spitalizãri de zi, îngrijiri pe termen lung, îngrijiri paleative, urmând sã fie cât mai putine paturi de acuti. Toti cei prezenti la aceastã sedintã au spus cã nu se pot tãia paturi din spitale. S-a pus si problema salariilor, care în unele cazuri ajung si la 85% din bugetul spitalului. Urmeazã, în viitorul apropiat, ca reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii sã aibã discutii cu fiecare judet în parte”, ne-a declarat Daniela Bors, managerul Spitalului Municipal “Elena Beldiman” Bârlad.

Sedinta cu reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii, o analizã a activitãtii spitalelor

Potrivit lui Ionel Carp, directorul Spitalului de Psihiatrie din Murgeni, masterplanul nu urmãreste atât închiderea spitalelor sau reducerea numãrului de paturi, cât reorganizarea sectiilor. “În principiu nu s-a luat nicio hotãrâre în urma acestei sedinte. Spitalul din Murgeni era prevãzut în acest masterplan cu o reducere de nouã paturi. La nicio unitate sanitarã din regiunea de Nord-Est a tãrii nu s-a luat nicio mãsurã în acest sens, a reducerii numãrului de paturi. Din câte am înteles, nici nu se doreste acest lucru. A fost o analizã a activitãtilor sectiilor, iar acolo unde se considerã cã ar mai fi nevoie, se impune transferul de paturi, nici într-un caz reducerea lor sau închiderea spitalelor, asa cum a fost vorba înaintea acestei sedinte”, a precizat seful spitalului din Murgeni. Urmeazã ca în viitorul apropiat masterplanul pe sãnãtate sã fie discutat pe fiecare judet în parte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.