DATE OFICIALE… Recent, sucursala Vaslui a Aquavas a realizat o analizã a pierderilor suferite pe retelele de apã, pierderi care au contribuit la majorarea facturilor pentru populatie, în ultimii ani, dar si la o stare de tensiune între operatorul de apã-canal si populatie. Raportul a ajuns în atentia consilierilor locali, care vor sã stie ce se petrece cu facturile de apã ale populatiei, în special cei de la Opozitie. Desi unii consilieri PNL aruncã bombe populiste, gen “Se foloseste apa de la Aquavas pentru spatiile verzi”, lucrurile sunt mult mai complicate. Sunt multe scãri de bloc în oras care înregistreazã pierderi mari la retelele de apã, iar consumurile enorme din subsoluri ajung sã fie plãtite de locatari. Unii dintre locuitorii de la bloc nici nu realizeazã ce dezastru este în subsoluri. În acest timp, consilierul PNL Marius Arcãleanu solicitã administratiei locale montarea de repartitoare de costuri cu citire de la distantã, inclusiv în apartamente, sustinând cã, astfel, facturile la apã ar fi mult mai bine gestionate de populatie.
“În practicã, se constatã diferente între întregistrarea consumului de bransament si suma consumurilor înregistrate de repartitorii de costuri de pe acel bransament (imobil, bloc). Principalele cauze pot fi: pierderi pe instalatia interioarã aflatã în proprietate comunã, din cauza stãrii instalatiilor comune de pe bransament, respectiv retelele de distributie de la subsolurile blocurilor, conductele de alimentare din ghene pânã la instalatiile interioare din apartament, spãlarea-igienizarea blocurilor etc; avarii ale sistemului de distributie interioarã pe instalatiile comune; reparatii în instalatiile proprii, fiind necesarã în acest caz golirea instalatiilor de furnizare a apei de pe bransamentul respectiv; erori de citire”, sunt doar câteva din situatiile care contribuie la facturi destul de mari (la unele blocuri, nu în tot orasul!).
Un singur fir de apã de 2 mm, pierderi de 18 mc apã, pe lunã!
Sunt situatii legate si de data preluãrii indecsilor repartitorilor de costuri din apartamente, fatã de data citirii contorului, fie cele legate de netransmiterea sau transmiterea eronatã a indicatiilor repartitorilor de costuri de cãtre locatari. “În municipiul Vaslui existã blocuri cu o vechime cuprinsã între 30 si 50 de ani, ale cãror instalatii comune nu au fost înlocuite niciodatã, fãcându-se doar interventii si reparatii ocazionale, impuse de aparitia unor defectiuni, în conditiile în care durata de functionare normalã este între 10 si 25 de ani. Practica demonstreazã cã, prin cumulare, pierderile de apã pe instalatiile interioare pot sã fie semnificative, fãrã a fi înregistrate de repartitoarele de costuri. De exemplu, un singur fir de apã cu diametrul de doar 2 mm care scapã pe un singur robinet de coloanã ce poate duce la o pierdere de pânã la 18 mc pe lunã. Pentru comparatie, o persoanã consumã, teoretic, în medie doar circa 4 mc de apã rece într-o lunã”, scrie în raportul ajuns pe masa consilierilor locali. Cifre absolut incredibile, care aratã dezastrul din subsolurile unor blocuri. Sunt si alte statistici, care ar trebui sã ne punã pe gânduri, pe baza unor calcule fãcute de specialistii în domeniu. Un singur robinet neetans sau un vas WC care scapã o singurã picãturã pe secundã poate duce la o pierdere de apã de 0,5 mc/lunã. Un singur robinet sau vas WC care scapã 30 de picãturi în 10 secunde poate duce la o pierdere lunarã de 2,23 mc apã. Si mai grav: dacã firul de apã care se scurge din cauza unui singur robinet sau vas WC defect este de 3 mm grosime, pierderea lunarã poate depãsi 26,2 mc/lunã, mai mult decât echivalentul consumului teoretic normal de apã a șase persoane, timp de o lunã! În cazul unui bloc cu o medie de 40 de apartamente, în care fiecare apartament are un singur robinet defect care pierde o picãturã pe secundã sau un vas WC care pierde un fir de apã de 1 mm grosime timp de 10 secunde, pierderea totalã pe acel bloc ajunge la 282,2 mc/lunã. Toate situatiile de mai sus, atentie!, nu sunt înregistrate de contoarele de apã din apartamente, ci se acumuleazã la contorul de bransament, sustin specialistii Aquavas Vaslui, în raportul prezentat consilierilor locali.
Asociatiile de proprietari ar trebui sã facã o verificare mai atentã a consumurilor
Este adevãrat, legea s-a modificat si ar trebui reînfiintate asociatiile de proprietari în tot orasul. Au apãrut si reactii negative din partea vasluienilor, unii spunând chiar cã “Nu ne poate obliga nicio lege sã facem asociatii, ne-am sãturat de administratori”. Dar, o asociatie bine constituitã si gestionatã ar putea rezolva problemele actuale, dacã s-ar face reparatii la instalatiile interioare, iar administratorii ar analiza mai atent consumul de apã din apartamente, se aratã în raport. Care este situatia realã, conform datelor de la Aquavas? În municipiul Vaslui sunt 367 de blocuri, cu 992 de scãri. Conform legii 196/2018, toate apartamentele vor trebui sã treacã la organizarea de asociatii de proprietari. În prezent, în oras sunt 35 de asociatii de proprietari, care cuprind 260 de blocuri si 746 de scãri. Un numãr de 107 blocuri, cu 246 de scãri, nu au încã o asociatie constituitã. Pentru cã existã destulã reticentã în rândul populatiei, doar 12 asociatii, cu 52 de blocuri si 120 de scãri au încheiat contracte cu Aquavas, pânã la aceastã datã.