spot_img
spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
21-mai-2024

Soferita Gabriela si Marlena, doctor în plante aromatice, douã povesti pline de ambitie, muncã si pasiune

- Advertisement -

DIN PASIUNE… Sunt din Vaslui, sunt ambitioase si îsi fac meseria cu drag. Desi lucreazã în douã domenii diferite si aparent nu au nimic în comun, Gabriela Ciuraru si Marlena Hobincu sunt douã dintre cele mai bune exemple cã atunci când reprezentantele sexului frumos îsi propun ceva nimic nu le mai stã în cale. Astãzi le vom cunoaste povestile, vom afla ce a determinat-o pe Gabriela Ciuraru sã devinã sofer pe microbuz, ce reactii au vasluienii când o vãd la volan, dar si de ce le îndeamnã pe femei sã-i ia exemplu si, dacã le place, sã se facã soferite. De asemenea, vã invitãm sã o cunoasteti pe Marlena Hobincu, una dintre angajatele Primãriei Vaslui, care a fãcut o tezã de doctorat exceptionalã despre specia aromaticã si condimentarã Origanum vulgare. Despre ce a îndemnat-o sã facã un doctorat pe aceastã temã, dar si despre cât de important este ca oamenii sã consume oregano, cititi în rândurile urmãtoare.

Marlena Hobincu are 38 ani, lucreazã la Biroul Agricol al Primãriei Municipiului Vaslui si cunoaste o sumedenie de plante medicinale, aromatice si condimentare, pentru cã le-a studiat în facultate, la masterat si într-un doctorat exceptional. De unde pasiunea ei pentru toate acestea? “Naturã… plante… viatã! Nici nu stiu cum a început totul cu adevãrat! Rezonam si rezonez cu tot ce înseamnã pledoarie pentru plante medicinale si aromatice, ce pot oferi un plus de valoare calitãtii vietii noastre. De fapt, cred cã plantele medicinale si aromatice necesitã o prezentã continuã în viata noastrã, tocmai pentru a preîntâmpina unele situatii mai putin plãcute de mai târziu. Revenind la momentul în care am stiut cã aceasta este una dintre menirile mele pe acest pãmânt, îmi aduc aminte când pe la vârsta de 17 ani, am primit vestea cã una dintre cele mai bune prietene, cu care copilãrisem s-a îmbolnãvit destul de grav, îi era destul de afectat ficatul. Stia cã eu colectionez articole de prin ziare, de prin cãrti, reviste, le decupam si le asezam în plicuri pe categorii. Eram, de asemenea abonatã, la douã reviste despre sãnãtate. A venit la mine si m-a rugat sã-i recomand o plantã, din tot ce stiu, care ar putea sã o ajute. I-am vorbit despre rostopascã, am îndrumat-o sã caute un medic naturist, care-i poate stabili cantitatea în functie de vârstã, kilograme etc si am avertizat-o cã aceastã plantã este toxicã si cã nu poate fi luatã dupã ureche. Dupã douã luni a venit din nou la noi acasã cu o hârtie în mânã, sã ne arate cã analizele ei erau acum în limite normale. A fost „WOW”, un moment pe care nu o sã-l uit niciodatã. A fost, de fapt, începutul drumului meu în acest domeniu. Astfel, cã m-am înscris si la Facultatea de Drept unde am luat, dar si la Facultatea de Horticulturã din Iasi. Am mers, un semestru si la Drept, dar am renuntat, pentru cã aceastã facultate mi se pare cea mai frumoasã. La licentã am avut de studiat doar 22 de plante medicinale. Am urmat un master în Managementul calitãtii produselor alimentare, pentru a obtine doar produse de calitate superioarã”, a povestit Marlena.

Uleiul esential de oregano, cel mai eficient în lupta cu Stafilococul auriu

De asemenea, aceasta ne-a explicat si cât de important este ca oamenii sã consume oregano. „Am vrut sã încununez toate studiile fãcut de mine cu un doctorat pe plante aromatice, în care am studiat cu precãdere, specii de oregano. Mi-am dat seama cât importantã si valoroasã este aceastã plantã. I-am studiat germinatia, biologia florii, amestecul de pãmânt, care ar ajut-o sã ofere o productie cât mai ridicatã si, ceea ce m-a fascinat cel mai mult a fost valoarea uleiului sãu esential, cu rol de antibiotic natural atât de puternic. La 5 ani dupã finalizarea studiilor am simtit cã trebuie sã continui pe acestã cale, astfel cã am mai urmat o scoalã de farmacie si un curs de Aromaterapie stiintificã dupã scoala Francezã – „AROMAARMONY”, cu profesoara Cornelia Decu Chaumont, unde am învãtat sã folosesc anumite chemotipuri de plante, în functie de afectiune. Efectul puternic al acestei plante (oregano) este dat de continutul în thymol si carvacrol. Foarte eficient în tratarea tuturor infectiilor, tonifiant si stimulant, acest ulei esential este obligatoriu de la primele semne ale anotimpului rece. Conform unor studii recente uleiul esential de oregano a fost cel mai eficient în lupta cu Stafilococul auriu. În timpul studiului au fost 18 tipuri de antibiotice si uleiul esential de oregano. Datoritã proprietãtilor sale foarte puternice se recomandã sã fie administrat sub sfatul unui specialist. Necesitã multã prudentã, mai ales în contactul cu pielea. Se poate administra intern în capsule. Se calculeazã câte o picãturã la 10kg/corp. Bineînteles se impune o anamnezã a persoanei înainte de a i se recomanda acest ulei”, a mai povestit Marlena.

Soferita de la Transurb a lucrat si pe TIR, alãturi de sotul ei

BÃIETOASÃ…Gabriela Ciuraru are 40 ani si de aproape un an jumãtate este soferitã la Transurb. Are permis de conducere categoria B din 2006, iar din 2016 este sofer profesionist. Pasiunea pentru condus o are însã din copilãrie, fascinatã fiind de meseria tatãlui. “Cred cã e o mostenire de la el. Îmi plãcea ceea ce fãcea, a lucrat pe trailer auto, adicã o masinã de mare tonaj, mergea dupã plasã, fier prin tarã si mã lua cu el. Eram înnebunitã, nu aveam liniste dacã nu mã duceam. De acolo cred cã mi se trage. Prima datã eu l-am îndemnat pe sotul meu sã facã scoala de profesionisti pentru cã îmi plãcea mie foarte mult. Când am vãzut cã sunt copiii suficient de mari, am zis sã fac si eu scoala, cã poate plecãm împreunã pe TIR. Asa m-am hotãrât sã fac numai C si E, dar apoi, având dosarul si toate examenele luate fãrã probleme, am zis sã încerc si pentru D. Nici nu au trecut bine sãrbãtorile, cã m-am si apucat de categoria D. Apoi s-a si întâmplat sã formãm un echipaj si sã lucrãm pe TIR. Dupã douã luni, m-am întors si m-am angajat la Transurb. În primã fazã, nu am vrut sã lucrez pe microbuz, dar pentru cã nu a fost loc, am acceptat. Încã de la început lumea a fost surprinsã sã mã vadã la volan. Intrã în microbuz, îti întind banii, îi dai biletul si abia apoi îsi dau seama: <aa, o doamnã>. Am avut norocul cã si colegii mei, bãrbatii care lucreazã ca soferi, au fost deschisi si m-au încurajat. La fel, si sotul meu m-a încurajat mereu în absolut orice. Nu am avut bariere”, a povestit soferita.

“Eu le încurajez pe toate femeile sã fie soferite”

PERIPETII…Cum orice meserie implicã si momente mai putin plãcute, aceasta ne-a povestit si cum a reusit sã treacã cu bine printr-o întâmplare destul de riscantã: “am rãmas fãrã plãcute de frânã, am venit încet cu frâna de motor. Trebuie sã stii sã te descurci si totodatã sã-i linistesti pe cei pe care îi ai lângã tine, adicã pe cãlãtori. I-am întrebat ce vor sã facã, dacã vor sã coboare în statie sau merg cu mine pânã în autogarã. Au avut încredere si au mers pânã în autogarã. Panã nu mi s-a întâmplat pânã acum, pentru cã avem oameni aici care se ocupã de masini. E o meserie frumoasã, dacã îti place. Dacã nu-ti place, mai bine nu te apuci. Eu le încurajez pe toate femeile sã fie soferite, pentru cã nu e o muncã foarte grea. Sunt înnebunitã, dacã stau douã zile acasã, a treia zi abia astept sã ajung la muncã. Pe viitor mi-ar plãcea sã lucrez tot în tarã, pentru cã o fi mai bine în strãinãtate din unele puncte de vedere, dar e bine si acasã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.