spot_imgspot_img
14.9 C
Vaslui
08-mai-2024

Primãria Codãesti, casa celor… 11 mãrtisoare de Ziua Femeii!

- Advertisement -

BUCURIE LA PRIMÃRIE… Cu totii stim cã, pe 8 Martie, de Ziua Internationalã a Femeii, oferim mãrtisoare femeilor din viata noastrã. La primãria comunei Codãesti, însã, ziua de 8 Martie este acea zi în care primarul Mihai Rebegea oferã 11 mãrtisoare si 11 buchete de flori pentru colegele sale, cu care împarte si bune si rele, zi de zi. Probabil, primãria de la Codãesti este singura primãrie comunalã din judetul Vaslui în care lucreazã atât de multe doamne si domnisoare. Un colectiv unit, de care primarul Rebegea este foarte mândru, pentru cã lucreazã atât de bine cu femeile din institutie. Aici am descoperit si singura politistã localã din sat, o mamã.

Cãtãlina Pãvãlucã lucreazã de 12 ani în primãria Codãesti, fiind asistent medical comunitar. Se ocupã de monitorizarea stãrii de sãnãtate a populatiei, o meserie care implicã o mare responsabilitate fatã de locuitorii comunei. „Îmi place foarte mult ceea ce fac. Fac parte dintr-un colectiv cu multe femei, suntem o echipã, care beneficiazã de ajutorul d-lui primar si al colegilor din primãrie, în tot ceea ce facem”, spune asistenta medicalã. Cãtãlina a lucrat câtiva ani la fostul spital de la Codãesti, dupã care a trecut la primãrie, în serviciul care se ocupã de starea de sãnãtate a populatiei. Sustine cã a avut în permanentã sprijinul colegilor sãi, bãrbatii din primãrie, care au sprijinit-o ori de câte ori le-a cerut ajutorul. De-a lungul anilor, Cãtãlina Pãvãlucã a primit destule oferte, în diverse sectoare de activitate, însã spune cã nu a plecat, din cauza colectivului minunat care s-a închegat în primãrie. Vede multã suferintã în familiile în care unul sau ambii membri sunt plecati în strãinãtate. Cãtãlina ne-a spus cã are si amintiri triste legate de aceastã meserie, cum este acel caz din 2016, în care o femeie însãrcinatã, bãtutã de sot, a lãsat în casã patru copii minori si a plecat în lume. „Alãturi de dl. primar, ne-am mobilizat, am dus mâncare la copii timp de mai multe zile, pânã ce au fost luati în plasament”, ne spune femeia.

Secretara primãriei are doar 4 ani de când este pe functie

Povesti de viatã în primãria de la Codãesti, în prim-plan fiind femeile care lucreazã în institutie. Culita Drãgãlina este secretarul primãriei de 4 ani. Înainte, a lucrat la Asistentã socialã si la Starea Civilã. Atunci când postul de secretar a devenit liber, s-a gândit cã se poate implica la un alt nivel. „Cum este munca de secretar? Foarte grea, complexã, cu multe responsabilitãti. Sunt multe legi care apar de la zi la zi, trebuie sã citesti foarte mult, sã stii în ce domeniu se aplicã o lege sau alta. M-ati întrebat de colaborarea cu bãrbatii din primãrie. Eu am lucrat cu dl. primar mai multe mandate si pot sã spun cã este o colaborare excelentã, noi, femeile, suntem ajutate, apreciate, remarcate. La fel este si cu ceilalti bãrbati din institutie, facem o echipã extraordinarã”, explicã secretara Drãgãlina. În meseria sa, are si unele nemultumiri. „Legislatia se modificã într-un ritm uneori greu de înteles. Se dã o lege, încerci sã o aplici si afli, imediat dupã aceea, cã s-a modificat. Este greu sã lucrezi, în acest ritm. Cea mai aglomeratã perioadã este în timpul verii, când se întorc acasã consãtenii nostri, plecati la muncã în toatã Europa. Atunci, ne mobilizãm pentru a le rezolva toate cazurile, oamenii au nevoie de multe acte si, cât timp sunt în vacantã, încercãm sã le rezolvãm problemele”, explicã secretara primãriei. Mergând prin institutie ne-am întâlnit cu o tânãrã angajatã, despre care am aflat cã este consiliera personalã a primarului. Se numeste Ana Lincu, este absolventã de Drept si, de doi ani, este consilierul primarului Rebegea. „Îmi place ce fac, mai ales cã mã ocup de achizitii publice, un loc în care este nevoie de multã atentie si de cunoasterea legii. Faptul cã am absolvit Dreptul mã ajutã foarte mult în activitatea de zi cu zi”, explicã tânãra consilierã a primarului. Ne povesteste cã munca în primãrie a fost o provocare pentru ea, „mai ales cã mi-am dorit dintotdeauna sã intru în sistemul bugetar”. Cum lucreazã cu seful sãu direct, primarul? „E o relatie foarte bun. Este un om întelegãtor. Sunt la început de drum, mai fac si greseli, dar domnul primar are multã întelegere. Mã bucur si pentru cã sunt cea mai tânãrã angajatã a primãriei, dar si pentru cã am gãsit aici un colectiv de exceptie”, ne-a spus tânãra consilierã.

Cea mai veche contabilã de primãrie din judet este la Codãesti

OMUL CU BANII…Am întâlnit-o în primãrie si pe Anisoara Livinti, probabil, cea mai veche contabilã de primãrie din judetul Vaslui, cu peste 28 de ani de vechime în administratia publicã, numai pe acest sector. Acum, doamna în cauzã este contabil-sef la primãrie, un post foarte greu si foarte dificil, date fiind nevoile de bani ale oricãrei comunitãti. „Când nu sunt bani, te iei de contabil”, glumea primarul. „Nu avem probleme, lucrãm bine cu dl. primar, cu ceilalti colegi. Suntem un colectiv sudat. Este adevãrat, lucrãm cu oamenii, avem de strâns taxe si impozite locale, atât de la persoane fizice, cât si de la cele juridice. Uneori, oamenii sunt nemultumiti, dar le arãtãm legile, le explicãm care le sunt obligatiile la buget”, spune contabila-sefã a primãriei.

Singura politistã localã din sat aplicã legea „la punct si virgulã”…

OMUL LEGII…La 33 de ani ai sãi, Simona Pascaru îmbracã haina de politist local, zi de zi, si merge în mijlocul consãtenilor sãi, pentru a veghea ca ordinea si siguranta sã nu fie încãlcate. Simona sustine cã si-a dorit foarte mult sã facã parte din Politia Nationalã, la fel ca sotul sãu, însã nu a luat examenul si, atunci când a apãrut un post disponibil la Politia Localã, s-a înscris la examen. Fragilã, firavã, dar mereu cu un zâmbet pe fatã, tânãra politistã localã spune cã are o relatie foarte bunã cu oamenii din sat. „Nu sunt pentru aplicarea amenzilor, prefer sã discut întâi cu persoanele care au încãlcat legea, sã îi avertizez si abia când vãd cã iar fac o abatere îi amendez”, spune tânãra politistã. Marea sa bucurie este copilasul, care are doar un an si 10 luni, fapt pentru care trebuie sã fie mai mereu atentã la problemele de familie. „Sotul m-a motivat mereu si mã bucur de sprijinul colegilor mei de la Politia Localã, cu care merg pe teren. Este meseria care îmi place”, spune Simona Pascaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.