spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Presedintele PRO România, filiala Vaslui, cere egalizarea plãtilor directe între fermierii europeni

- Advertisement -

MISIUNE… Chiar dacã în tãrile dezvoltate agricultura are o contributie micã la formarea Produsului Intern Brut în comparatie cu sectorul industriei si constructiilor sau cu sectorul serviciilor, în România continuã sã reprezinte o ramurã importantã a economiei nationale, mai ales prin faptul cã mare parte a populatiei ocupate îsi desfãsoarã activitatea în mediul rural, în cadrul unor exploatatii agricole medii si mari cu personalitate juridicã sau în exploatatii agricole mici, familiale, fãrã personalitate juridicã. Economia judetului Vaslui se bazeazã pe agriculturã, silviculturã si pescuit, pe servicii si, într-o mai micã mãsurã, pe industrie. Cu alte cuvinte, agricultura si dezvoltarea ruralã trebuie sã fie prioritatea politicienilor judetului nostru. Presedintele PRO România, filiala judeteanã Vaslui, Dan Bordeianu, spune cã se va bate pe lângã viitorii europarlamentari ai partidului condus de Victor Ponta pentru ca agricultorii din judetul nostru sã beneficieze de aceleasi ajutoare financiare, ca si cei din Franta sau Italia.

„În ceea ce mã priveste, voi insista pe lângã viitorii reprezentanti ai PRO România în Parlamentul European, în frunte cu Corina Cretu – comisar european în exercitiu, sã sustinã în cadrul reformei privind politica agricolã comunã egalizarea plãtilor directe între fermierii europeni. Aceastã chestiune este foarte importantã si noi dorim sã fie rezolvatã pe perioada presedintiei românesti a Consiliului European, indiferent cã se va ajunge la un text adoptat doar în cadrul actualei Comisii pentru agriculturã, sau cã se va vota în plenul Parlamentului”, spune presedintele PRO România, filiala Vaslui.

„Vasluienii sã-si aducã aminte de anul 2015, când Victor Ponta era premier”

„Eu sper cã, atunci când vasluienii vor merge la vot pentru alegerea viitorilor reprezentanti ai tãrii noastre în Parlamentul European, îsi vor aduce aminte de anul 2015, când premierul de atunci, Victor Ponta, a redus TVA de la 24% la 9% pentru toate produsele si serviciile alimentare. Reducerea TVA la alimente a fost una din cele mai bune mãsuri ale Guvernului Ponta, sustinutã de ministrul Agriculturii Daniel Constantin si fundamentatã de ministrul de Finante Ioana Petrescu, actualmente membri ai PRO România. Dacã în 2014 aveam balanta comercialã a produselor agro-alimentare pozitivã (exportam cu 1 miliard de euro mai mult decât importam) am ajuns în 2018 sã importãm alimente cu peste 2 miliarde de euro mai mult decât exportãm. Din pãcate, dacã Guvernul va continua în acest fel, va afecta producãtorii români în favoarea fermierilor din Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Turcia”, mai spune Dan Bordeianu. Acesta anuntã cã PRO România se va lupta pentru a sprijini producãtorii agricoli prin politici europene care sã elimine practicile comerciale neloiale în lantul de aprovizionare cu alimente. Pãrtile comerciale neloiale se referã la anularea comenzilor în ultimul minut, plãțile întârziate, modificãrile contractelor fãrã consimțãmântul tuturor pãrților, garantarea dreptului producãtorilor de a solicita un contract scris de furnizare. „Acestea sunt probleme pe care trebuie sã le aducem în spatiul public, nu dispute interminabile pe controlul Justitiei. Va trebui sã depãsim aceastã fazã sterilã a confruntãrii politice din România si sã ne aplecãm asupra problemelor reale ale oamenilor”, mai completeazã Bordeianu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.