spot_imgspot_img
14.9 C
Vaslui
08-mai-2024

Oi cãlcate intentionat cu tractorul dupã ce au intrat pe orzul viceprimarului

- Advertisement -

Conflict între fermieri la Banca

NEÎNTELEGERI… Un cioban din comuna Banca s-a ales cu turma de oi decimatã dupã ce mai multe mioare i-au fost cãlcate cu tractorul. Potrivit oierului, autorul acestei fapte este fratele viceprimarului Daniel Alexandru, care detine o fermã în afara comunei pe care o pãstoreste. “Eram cu oile la pãscut, pe pãsune. N-am fost atent iar vreo douã dintre ele au intrat pe orzul vicelui. M-a sunat un alt cioban sã mã duc sã le iau, dar când am ajuns la ele, fratele vicelui deja îmi cãlcase cu tractorul douã oi. Am gresit si eu, pentru cã nu le-am supravegheat mai atent, dar parcã nici sã le omori. Animalele sunt animale, nu stau ca si cum le-ai pune în cui. De anul trecut, de când m-am plâns de câinii maidanezi care atacã stânele din sat, sunt din ce în ce mai hãituit de cei din fruntea comunei, de am ajuns sã-mi vând animalele, cã nu mai am unde sã le duc sã pascã. Pãsunile sunt date, prin tot felul de combinatii, unor cetãteni care nu au dreptul, iar noi, crescãtorii de animale suntem fortati sã renuntãm la ceea ce facem, cã nu mai încãpem de combinatiile lor”, ne-a declarat Ilie Manea, victima fermierilor.

România are o suprafatã generoasã de pãsuni! Nu o spunem noi, o spune chiar ministrul agriculturii, Petre Daea, din date oficiale. Cu toate acestea, crescãtorii de animale din România îsi vãd animalele murind pe capete de foame sau, mai rãu, otrãvite de îngrãsãmintele chimice pe care le pasc de prin culturile agricole. Asa cum era de asteptat, unde sunt bani e loc si de combinatii, motiv pentru care afacerile cu pãsuni au înflorit prin primãriile din România. Împãrtirea acestor pãsuni pentru subventii, prin tot felul de aranjamente, i-au adus însã la disperare pe crescãtorii de animale. Acestia au ajuns sã nu mai aibã o palmã de verdeatã unde sã-si hrãneascã animalele. Oile au ajuns sã calce în picioare culturile agricole din cauza lipsei de pãsuni, iar asta a dus la un adevãrat rãzboi între oierii si fermierii din sectorul vegetal.

“Vor ca omul de jos sã nu mai aibã nimic si sã aibã ei totul”

Un astfel de rãzboi se duce, în aceste zile, în comuna Banca, acolo unde unui cioban i-au fost omorâte douã oi, pentru cã au intrat în orzul viceprimarului comunei Daniel Alexandru. Proprietarul oilor, Ilie Manea, spune cã incidentul putea fi rezolvat altfel, mai ales cã si vicele are turme de capre si oi. “Treceam la apã cu oile si eram dupã un dâmb. Câteva dintre ele au intrat în orz, la domnul vice (n.r. Daniel Alexandru, viceprimarul comunei Banca). Eu am auzit tractorul, dar am crezut cã dã cu discul. M-a sunat un alt cioban, sã mã duc sã-mi iau animalele, dar când am ajuns acolo, douã oi erau deja moarte, cãlcate de tractor. Dacã oile i-au mâncat orzul, trebuia sã-mi zicã ce pagubã i-am fãcut, îi plãteam ce i-am distrus, dar nici sã le omoare, cã ele sunt animale, nu au mintea omului. Animalul nu poti sã-l asezi undeva, sã stea ca si cum l-ai agãta în cui. L-am sunat pe domnul vice sã-l întreb dacã e frumos ce a fãcut si mi-a zis cã el nu stie nimic, cã fratele lui se ocupã de tractor. Si ei au fermã de capre, de oi, puteau sã fie mai întelegãtori. Acum sunt cu oile pe câmp, nu stiu ce sã fac. Dacã nu sun la politie, or spune cã nu s-a întâmplat nimic. Dacã sun, mã tem cã o bolmojesc ei, asa cum au mai fãcut. Sunt mânã în mânã cu totii, vor ca omul de jos sã nu mai aibã nimic, sã nu se poatã descurca, iar ei sã aibã totul. De anul trecut, de când am fãcut reclamatia aia cu câinii care atacã stânile, numai probleme am avut. Toti sunt împotriva mea. Nici pãsune nu vor sã îmi mai dea, vor sã mã mute cu stâna de aici. Au acaparat ei tot”, ne-a declarat Ilie Manea.

“Nu stiu despre ce e vorba”

Contactat telefonic de redactorii ziarului nostru, Daniel Alexandru a spus cã nu stie de vreun incident în care sã fi fost implicat fratele sãu. “Nu stiu nimic despre acest incident. Azi (n.r. duminicã) n-am avut pe nimeni care sã lucreze cu tractorul pe câmp”, a afirmat viceprimarul comunei Banca. La câteva minute dupã ce oile au fost omorâte, la fata locului a ajuns si echipajul de politie din comunã, care i-a luat declaratii ciobanului, pentru a afla împrejurãrile în care s-a produs incidentul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.