ACTE DE BARBARISM
GRAV… Cimitirul evreiesc din marginea Husiului a fost profanat! Mai multe morminte ale evreilor îngropati aici, unii chiar si cu zeci de ani în urmã, altii, recent, au fost gãsite cu pietrele funerare doborâte la pãmânt. Inclusiv mormântul lui Iosub Leibovici, cel care a fost, ani la rând, presedintele Comunitãtii Evreilor din Husi, a fost profanat. Acesta a decedat în 2015. Evreii din strãinãtate, care au aflat de pe internet cã mormintele pãrintilor si ale bunicilor au fost distruse, si-au declarat revolta. “Nu se poate sã se întâmple asa ceva! Bunica mea, pãrintii ei, strãbunii mei, toti sunt acolo. Sper sã nu fie vorba de antisemitism. Si mai sper ca barbarii care au fãcut asta sã fie prinsi”, a declarat Ayala Ghizela Scortaru David, o huseancã, membrã a Comunitãtii Evreiesti, stabilitã, în prezent, în Beer Seva, Israel.
Desi cazul a iesit la ivealã abia acum, se pare cã distrugerea mormintelor din Cimitirul Evreiesc, situat în marginea municipiului Husi, la iesirea spre comuna Stãnilesti, s-a produs la mijlocul lunii martie, în noaptea de 14 spre 15. Reactiile membrilor Comunitãtii Evreiesti, mai ales ale celor care, desi huseni de bastinã, s-au stabilit de ceva timp în strãinãtate, nu au întârziat sã aparã. “În jurul datei de 15 martie, cimitirul evreiesc din Husi a fost devastat de o mânã criminalã. Acesta sunt numai o parte din fotografii”, a scris Nusem Mony, huseanul stabilit peste hotare. Ayala Ghizela Scortaru David, de asemenea huseancã, dar stabilitã în Israel, a reactionat si foarte vehement: “Sunt revoltatã! Nu pot întelege ce treabã sã aibã cineva cu acel loc. Acolo sunt si morminte din timpul rãzboiului, sunt rudele noastre, pãrinti, bunici. Sper din tot sufletul sã nu fie vorba despre anti-Semitism, ci doar de niste indivizi fãrã ocupatie. Nu pot însã sã nu îmi aduc aminte cã acum câteva sãptãmâni, când era vorba despre Episcopul Grigorie Leu, cel care a luat apãrarea evreilor din Husi, protejându-i de perspective mortii, eu, personal, am fost amenintatã de un individ din Husi, care avea ceva cu evreii. Sper sã nu fie nicio legãturã între asemenea manifestãri si cele petrecute la cimitirul evreiesc”, a spus Ayala, care a sustinut cã si-a trimis rudele din Husi sã facã o plângere la Politie, în cazul cimitirului profanat.
“Doar în serile reci, când toti eram în jurul lor, el începea sã cânte cântecele de lagãr”
Ayala Ghizela David a povestit cã o are în acest cimitir îngropatã pe bunica sa. Amitirile despre bunici si acum îi sunt proaspete în suflet. “Husiul a fost eliberat din ghearele germanilor cu ajutorul rusilor, ziua în care ei au sãrbãtorit nu doar nunta lor, dar si faptul cã bunicul meu a reusit sã supravietuiascã în lagãrul de concentrare în care a fost si unde singurul lucru care l-a tinut în viatã era promisiunea fãcutã bunicii mele, cã se va întoarce si va încheia logodna lor rapidã, cu o nuntã mare, ca în povesti. Eu nu am avut niciodatã curajul sã îl întreb ce s-a întâmplat acolo si nici el nu a vorbit despre asta. Doar în serile reci, când toti eram în jurul lor, el începea sã cânte cântecele de lagãr. Si atunci ochii lui albastri, frumosi si veseli deveneau reci si tristi.
(…) Nu trece o zi în care eu sã nu le povestesc bãietilor mei despre bunici si despre ce s-a întâmplat în timpul rãzboiului, asa cum bunica mea mi-a povestit mie”.