spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

INCREDIBIL: 677 de profesionisti trebuie sã o ia de la capãt si sã se autorizeze

- Advertisement -

CONSECINTE… Numãrul profesionistilor din judetul Vaslui, radiati de Oficiul National al Registrul Comertului (ONRC) pe 19 martie, este impresionant de mare: 677, dintre care 326 persoane fizice autorizate (PFA) si 351 întreprinderi individuale (II). Doar 122 de PFA-uri si 129 II-uri au reusit sã evite consecintele Legii nr. 182/2016, modificându-si la timp numãrul de clase de activitãti prevãzute de codul CAEN. Pentru cei radiati, singura solutie anuntatã atât de AFIR, cât si APIA, rãmâne ca în termen de 14 zile sã-si creeze alte firme, PFA-uri si II-uri.

În aceastã situatie s-a ajuns în mare parte din cauza faptului cã profesionistii nu au fost notificati de faptul cã vor fi stersi de Registrul Comertului, dacã nu reduc numãrul activitãtilor la 5 (pentru PFA), respectiv 10 (pentru II). Singurele mãsuri luate de institutie pentru a-i informa pe acestia au fost, potrivit directoarei ORCT Vaslui – Larisa Manuela Ungureanu, publicarea listei cu cei în aceastã situatie pe site-ul institutiei si la sediile acesteia, precum si emiterea unui comunicat de presã despre Legea Nr. 182/2016. În cadrul unui rãspuns la o cerere privind liberul acces la informatii de interes public, s-a mai precizat cã “la data de 18.03.2019 a fost radiat un numãr de 677 profesionisti, respectiv 326 persoane fizice autorizate si 351 întreprinderi individuale, ca urmare a neîndeplinirii obligatiei prevãzute la art. II alin. (1) din Legea nr. 182/2016, referitoare la modificarea obiectului de activitate. În conformitate cu dispozitiile art. II. alin (5) din Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de Urgentã a Guvernului nr. 44/2008, la data de 17.12.2018, Oficiul National al Registrului Comertului a publicat pe pagina de internet a institutiei, sectiunea IMPORTANT si a afisat la sediile registrului comertului de pe lângã tribunale, listele cu persoanele fizice autorizate si întreprinderile individuale care nu si-au îndeplinit obligatia de modificare a obiectului de activitate. La data de 25.01.2019 Oficiul National al Registrului Comertului a emis si un comunicat de presã privind radierea din registrul comertului a persoanelor fizice autorizate (PFA) si întreprinderile individuale (II) care nu si-au actualizat obiectul de activitate conform Legii nr. 182/2016, afisat pe pagina de internet a institutiei www.onrc.ro, Sectiunea Media, Subsectiunea Comunicate/Informãri de presã. Precizãm cã Oficiul National al Registrului Comertului a utilizat mijloacele de informare si comunicare reglementate de lege, astfel încât prevederile Legii nr. 182/2016 cu privire la termenul de radiere a PFA/II sã fie accesibile unui public cât mai larg, pânã lanivelul unitãtilor administrativ teritoriale. Precizãm cã în judetul Vaslui, de la data informãrilor sus mentionate si pânã la data de 18.03.2019, un numãr de 261 de profesionisti, respectiv 122 de PFA si 129 II au solicitat Oficiului Registrului Comertului de pe lângã Tribunalul Vaslui modificarea obiectului de activitate, în acord cu dispozitiile Legii nr. 182/2016”.

Legea a limitat si numãrul de angajati PFA – trei, II – opt

Legea Nr. 182 a fost adoptatã în 2016, însã a intrat în vigoare abia în 2019. Aceasta prevede cã “Persoana Fizicã Autorizatã poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitãti prevãzute de codul CAEN”, iar “Întreprinderea Individualã poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitãti prevãzute de codul CAEN”. De asemenea, o PFA poate desfãsura activitãtile pentru care este autorizatã, singurã sau împreunã cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncã, încheiat si înregistrat în conditiile legii. Întreprinderea individualã poate angaja cel mult opt salariati, terte persoane, cu contract individual de muncã încheiat si înregistrat în conditiile legii si poate stabili relatii contractuale, în conditiile legii, cu persoane fizice si juridice, cu alte întreprinderi individuale, cu PFA sau întreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitãti economice, fãrã ca aceasta sã îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei sectiuni. În termen de doi ani de la intrarea în vigoare a Legii 182/2016, Persoanele Fizice Autorizate si Întreprinderile Individuale al cãror numãr de activitãti incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevãzut anterior trebuiau sã solicite Oficiului Registrului Comertului competent modificarea, în mod corespunzãtor, a mentiunilor din registrul comertului referitoare la obiectul de activitate. În Vaslui, în aceastã situatie s-au aflat 448 de PFA-uri si 490 II-uri. Cele care nu s-au conformat, pe 19 martie, anul acesta, au fost radiate din oficiu de Registrul Comertului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.