spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Crescãtorii de animale din Focseasca demonstreazã primarului cã pot face treabã

- Advertisement -

SOLUTIE…În timp ce multi crescãtori de animale din comuna Tãcuta asteaptã rezolvarea problemelor cu pãsunea rãmasã nelicitatã, în Focseasca, crescãtorii de animale s-au pus pe treabã. „În 2016, nu am renuntat la contract si am continuat. Acum, rezolvarea problemelor celorlalti crescãtori din comunã tine de primarul Florin Ionel”, spun membri Asociatiei Crescãtorilor de Animale Focseasca. Cert este cã, dupã ce au reusit sã foreze douã puturi si sã contruiascã adãpãtori, crescãtorii de animale îsi vãd si anul acesta de treabã si au început sã împrãstie îngrãsãminte pe pãsune, dupã ce au primit banii pe subventii de la APIA.

În timp ce, de mai bine de trei ani, primarul comunei Tãcuta, Florin Ionel, nu reuseste sã dea în folosintã pãsunea comunei rãmasã nelicitatã, în Focseasca, crescãtorii de animale demonstreazã cã se poate. Si asta pentru cã, în 2016, au refuzat sã strice contractul pe care-l aveau cu fosta conducere a primãriei, la preluarea mandatului noului primar liberal. De atunci, membri asociatiei au investit banii primiti ca subventii de la APIA si asa au apãrut 30 de hectare noi de pãsune preluate, la început, neeligibile (pãsune ce trebuia curãtatã înainte de a putea fi folositã – n.r.), trei puturi si adãpãtori pentru animale. De asemenea, din doi în doi ani, pãsunea este fertilizatã cu îngrãsãminte. „Avem, în asociatie, aproximativ 3000 de oi, 187 de vaci, 66 vitei si 80 de cai. De aceea, am decis ca, în 2016, când la conducerea comunei a venit un nou primar, sã nu renuntãm la contract. L-am pãstrat si bine am fãcut. Vedem si noi ce se întâmplã cu pãsunea rãmasã în administrarea primãriei si nu e bine. Crescãtorii de animale pierd bani. Noi ne vedem de treabã. Anul acesta am cumpãrat îngrãsãminte si am fãcut fertilizarea. Cele trei puturi asigurã apã si în caz de secetã. Mai greu este cu mâna de lucru care nu prea se gãseste atunci când este vorba de igienizare, dar am achizitionat un utilaj special si ne descurcãm si cu asemenea lucrãri”, spun crescãtorii de animale din Focseasca. De cealaltã parte, oamenii din comunã vorbesc despre faptul cã o asociatie asemãnãtoare existã si la Micesti. În schimb, cea din care fãceau parte crescãtorii de animale din Tãcuta si Protopopesti a fost desfiintatã.

Scandalul pãsunii de la Tãcuta

POVESTE…Gurile rele vorbesc despre faptul cã ruptura dintre cei doi a apãrut tocmai din cauza pãsunii comunale pe care stabiliserã încã din campania electoralã, sã o redea oamenilor din sat, crescãtorilor de animale si sã nu mai ajungã pe mâna unor asociatii fantomã asa cum s-a întâmplat în perioada în care destinele Tãcutei erau conduse de cãtre primarul Cãlin. Astfel cã Ionel Beraru a initiat, în Consiliul Local, proiectul de hotãrâre prin care cele peste 500 de hectare de pãsune erau scoase la licitatie. Numai cã edilul Florin Ionel a vãzut în asta o metodã de a scãpa de doi consilieri incomozi care au participat la acea sedintã de consiliu si care au si licitat pentru suprafete din pajiste. Din punct de vedere legal, edilului Florin Ionel nu are nimeni ce sã-i reproseze decât faptul cã a organizat licitatia pe 15 mai, ultima zi în care APIA mai primea cereri pentru subventii si cã unii dintre participanti sunt în incompatibilitate. Ceea ce nu stiau participantii la licitatie era faptul cã acesta discutase cu cei de la Agentie si problema era rezolvatã. Astfel cã, la Tãcuta, a început un nou rãzboi între primar si acei consilieri care, spun ei, au fost atrasi în capcana edilului si-i reproseazã acestuia câteva aspecte legate de data la care a fost organizatã licitatia, de pretul caietului de sarcini si faptul cã nu au fost anuntati, în momentul înscrierii la licitatie, cã sunt în incompatibilitate. Astfel cã licitatia a fost contestatã de cãtre unul dintre consilierii locali care asteaptã acum rãspunsul primãriei Tãcuta, „Nu înteleg de ce nu mi-au spus de la început membri comisiei cã sunt în incompatibilitate si au acceptat participarea mea la licitatie. Plus cã am constatat mai multe nereguli în organizarea acesteia. Din acest motiv am cerut anularea licitatiei si reorganizarea alteia care sã îndeplineascã toate conditiile legale si fãcutã într-o încãpere în care sã încapã cât mai multã lume. Ar fi trebuit ca aceasta de acum sã fie fãcutã publicã si nu cu usile închise si sã fie fãcute publice toate conditiile de participare. Nu sunt împotriva primarului actual si nici nu am fost vreodatã. Sunt împotriva lipsei de activitate, iar cât aceasta se va desfãsura în interesul cetãtenilor, voi vota cu ambele mâini indiferent din ce partid fac parte”, spune un consilier PSD. De asemenea, oamenii reproseazã pretul ridicat al caietului de sarcini, de 100 de lei si spun cã, pentru douã pagini nu era necesar sã plãteascã atâtia bani si cã acesta ar fi trebuit afisat înainte ca cei interesati sã-l achizitioneze.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.