spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
18-mai-2024

Doi elevi din Vaslui, calificati în lotul lãrgit al României pentru Olimpiada de Biologie

- Advertisement -

FELICITARI… Echipajul Vasluiului a obtinut rezultate de exceptie la Olimpiada Nationalã de Biologie, desfãsuratã în perioada 21-26 aprilie la Oradea, judetul Bihor. Diana Chetreanu si Mihai Alexandru Gutu, ambii de la Liceul „Mihail Kogãlniceanu”, îndrumati de profesoara Daniela Diaconu, au reusit sã se califice în lotul lãrgit al României pentru Olimpiada de Biologie. Totodatã, Diana a obtinut Premiul II la faza nationalã a olimpiadei si premiul special pentru cel mai bun punctaj la proba practicã, iar Alexandru – mentiune acordatã de Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Alãturi de ei au mai obtinut rezultate bune si elevele Oana Mihaela Iurascu- mentiune MEN, Laura Hobincu – premiu special, ambele în clasa a X-a la Liceul „Mihail Kogãlniceanu”, îndrumate de prof. Gianina Romascu, precum si Andrada Bercea de la Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu” Bârlad, prof. Gându Nicoleta – mentiune MEN.

„Au fost foarte multi participanti, în jur de 400 de elevi la toate cele cinci nivele. Un numãr dublu fatã de anul trecut, prin urmare si subiectele au fost concepute sã fie mai dificile, tocmai pentru a reusi sã-i departejeze. Elevii nostri au reusit sã obtinã punctaje foarte frumoase, chiar mai mari la proba practicã. În anii anteriori era un mic handicap pentru noi. De obicei aveam punctaje mai mari la proba teoreticã si mai mici la cea practicã. Acum am reusit sã echilibrãm cele douã probe. Suntem foarte bucurosi pentru cei doi elevi calificati în lotul lãrgit pentru olimpiada internationalã, Diana si Alexandru. Ei s-au clasat în primele zece locuri din cei 20 de participanti (n.r. pentru stabilirea lotului national existã o probã separatã la care participã cei mai buni 20 de elevi). Sperãm sã urce în clasament pentru lotul restrâns. Imediat dupã vacanta de Paste vor intra în perioada de pregãtire timp de douã sãptãmâni la Cluj, iar ulterior vor da o probã pentru selectia lotului restrâns, care va fi format din patru elevi. Ei vor reprezenta România la etapa internationalã”, a declarat inspectorul scolar de biologie, prof. Gianina Romascu, care a fãcut parte din Comisia de elaborare a subiectelor pentru clasa a VIII-a.

Prof. Daniela Diaconu: „Sunt fericitã si multumitã pentru ce au reusit ei”

Alãturi de ea, la Oradea, a fost si profesoara îndrumãtoare a celor doi elevi calificati în lotul lãrgit al României. „Olimpiada a fost bine pusã la punct. Organizatorii s-au strãduit sã ne ofere toate conditiile. Rezultatele au venit ca urmare a muncii de trei ani de zile. De altfel, si Alexandru, si Diana au fost la olimpiadã si în clasa a IX-a, si în clasa a X-a. Când am vãzut rezultatele, am glumit putin cu ei, cã au inversat locurile. Anul trecut, Alexandru a obtinut Premiul II, iar Diana – mentiune. Acum a fost invers. Sunt copii foarte pasionati de biologie, lucreazã foarte mult si singuri. Dacã nu existã o dorintã a lor sã obtinã un rezultat foarte bun, munca profesorului e oarecum în zadar, pentru cã nu reusesti sã-l faci sã depãseascã un anumit nivel si sã ajungã la ceea ce se numeste performantã. Când ei îsi doresc acest lucru, vin cu întrebãri, te stimuleazã si pe tine, ca profesor, sã cauti rãspunsurile corespunzãtoare, sã te documentezi chiar si din surse pe care pânã atunci nu le foloseai. Este stimulativ si pentru tine, ca profesor, si pentru ei, elevii. Rezultatele înseamnã foarte multã muncã si talent/pasiune pentru asa ceva. Într-un final, dacã îti propui cu adevãrat, vin si rezultatele. Încã din varã noi am muncit, le-am predat toatã materia de clasa a XII-a, nici nu am reusit sã o parcurgem foarte-foarte bine, dar faptul cã au avut-o acoperitã i-a ajutat mult, pentru cã la stabilirea lotului lãrgit se dau subiecte din toate clasele de liceu. Sunt fericitã si multumitã pentru ce au reusit ei si sperãm sã se califice si în lotul restrâns al României pentru Olimpiada Internationalã de Biologie”, a declarat profesoara Daniela Diaconu, îndrumãtoare si dirigintã a celor doi elevi calificati în lotul lãrgit.

Diana Chetreanu: „mi-am propus de anul trecut sã fiu printre primii”

„A fost o experientã frumoasã si intensã. Am cunoscut oameni din toate judetele tãrii. Din pãcate nu am iesit foarte mult pe aici, pentru cã mai mult am stat si am învãtat sau, de fapt, am recapitulat. La partea practicã am avut o suprizã, a dat ceva ce nu a mai dat de mult, nu mai recapitulasem de mult timp, iar la proba teoreticã, nu am avut probleme. Am luat 99 de puncte, puteam sã iau si 100, dar a fost un item la care am gresit. De fapt, eu învãtasem într-un fel, dar corect era altfel. Oricum, am obtinut un rezultat foarte bun, asa cum îmi propusesem anul trecut, când am luat mentiune si mi-am spus cã anul urmãtor o sã fiu printre primii. Stiu cã dupã Paste urmeazã o perioadã de pregãtire, mã voi concentra sã învãt, dar nu voi pune presiune pe mine, nu vreau sã am emotii, pentru cã anul trecut am avut si nu am putut sã mã concentrez foarte bine”, a declarat Diana Chetreanu.

Mihai Alexandru Gutu: „Mi-am dorit mai mult sã mã calific în lotul lãrgit”

„Asa cum m-am asteptat, totul a fost organizat foarte bine. Subiectele au avut un grad ridicat de dificultate, dar nu a fost o surprizã, stiam cã asa vor fi, pentru cã a fost o concurentã foarte mare. Anul acesta mi-am dorit mai mult sã mã calific în lotul lãrgit. Sigur, îmi doream si un Premiu, dar asa a fost sã fie. Sunt foarte bucuros cã m-am calificat în lotul lãrgit al României, mai ales cã anul trecut am fost la patru puncte de a mã califica. Anul acesta s-a vãzut cã mi-am dorit mult mai mult”, a declarat Mihai Alexandru Gutu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.