spot_img
spot_img
18.4 C
Vaslui
14-iul.-2025

Smecherii din Politia Vaslui: pensii de mii de lei si salarii nesimtite la stat!

- Advertisement -

TUPEU DE POLITISTI -PENSIONARI

BÃTAIE DE JOC!… De câtiva ani, în judetul Vaslui se petrece un lucru incredibil. Sute de fosti politisti, jandarmi, ofiteri sau subofiteri ISU nu se multumesc cu pensiile frumoase pe care le încaseazã (nemeritat) la doar 50 de ani de viatã, cu 20 si ceva de ani de serviciu. Tineri, voinici, plini de viatã, buni de muncã, multi indivizi care au activat în structurile Ministerului de Interne si-au gãsit servicii calde la stat, prin primãrii, institutii deconcentrate, tot felul de structuri bugetare. Astfel, pe lângã pensiile nesimtite de 4-5.000 de lei, unii chiar si cu 6-7.000 de lei (atentie!, vorbim de tablagii cu 24-25 de ani vechime în Politie si maxim 50 de ani de viatã, oameni care ar putea sã mai munceascã multi ani, însã care s-au folosit de o lege nedreaptã, n.r.) se bucurã si de salarii de la stat, cu 2-3.000 lei, unii chiar mai mult. La Primãria Vaslui sunt douã astfel de cazuri, unul mai socant ca altul. Un fost comisar de Politie este angajat de câtiva ani pe postul de consilier juridic si, pe lângã pensia de 5.000 de lei, mai primeste si un mizilic de 2.000 de lei lunar. Un fost sofer al inspectorului sef al IPJ, agentul-sef (r) Vasile Ciobanu, nu s-a multumit nici el cu pensia de serviciu si s-a angajat, în urmã cu putin timp, ca sofer pe autocarul nou cumpãrat pentru CSM, spun sursele noastre. Si atunci, unde e dreptatea?

Cum sã-si mai gãseascã tineretul locuri de muncã la stat, câtã vreme politistii se înghesuie sã prindã locuri de muncã la stat? Este normal, oare, ca un fost ofiter superior de Politie, în spetã comisarul-sef (r) Liviu Livitã, sã primeascã o pensie de 5.000 de lei pe lunã si sã se mai bucure si de salariul de la primãrie, de câteva mii de lei, drept consilier juridic? Conform declaratiei de avere depusã anul trecut, fostul comisar de Politie Liviu Livitã are urmãtoarele venituri familiale: 14.000 RON venituri salariale de la IPJ (oare, de la ce provin, fiind pensionat de câtiva ani), 13.559 lei de la primãria Vaslui, consilier juridic, 54.000 de lei pensie de la Casa de pensii a MAI. Adicã, omul nu se multumeste cu jumãtatea de miliard de lei pensie de la IPJ, mai ia încã vrea 300 milioane lei vechi de la primãrie si IPJ. Plus cã sotia dumnealui mai are si ea jumãtate de miliard de lei salariu, de la Casa de Sãnãtate. Si-atunci, stai si te întrebi: ce sanse are un tânãr iesit de pe bãncile facultãtii, câtã vreme un ofiter pensionar din Politie ia bani de la stat din toate directiile? “Este absolut jenant ce se întâmplã acum. De ce legiuitorii din tara asta nu fac ordine si sã îi punã pe acesti indivizi sã aleagã între pensie si salariu la stat? Noi, contribuabilii, i-am plãtit salariul cât a fost în Politie, noi îi plãtim acum pentru pensie si îi plãtim si pentru salariul suplimentar de la stat. Îti vine sã fugi din tara asta”, ne spune un vasluian extrem de supãrat pe ceea ce se petrece în România. Si exemplele pot continua. Recent, primãria Vaslui a anuntat concurs pentru postul de sofer al autocarului cumpãrat pentru CSM. Cine credeti cã se înscrie la concurs si câstigã acest post? Nu vreun tânãr aflat la început de drum în meserie, nu un bãiat necãjit, fãrã venituri, ci fostul sofer al sefului IPJ, Vasile Ciobanu, conform unor surse demne de încredere. Omul s-a pensionat de tânãr, ca mai toti colegii lui, la aproape 50 de ani, si primeste o pensioarã de 3-4.000 de lei. Dar, se pare cã nu-i ajunge, asa cã va mai primi încã 2.500 de lei net pentru postul de sofer la primãrie. “Auzisem cã ar fi postul acesta scos la concurs. Am zis sã mã înscriu si eu acolo. Dar, cineva mi-a spus sã nu-mi fac iluzii, cã nu am sanse. Am auzit, zilele acestea, cã fostul politist Vasile Ciobanu a câstigat concursul. Nu mã mai întorc acasã, aici nu am nicio sansã”, a spus un vasluian plecat la muncã în strãinãtate. Sunt doar douã exemple, dintr-o sumedenie de cazuri de fosti angajati din structurile MAI, care lucreazã la stat, cumulând pensii frumoase cu mii de lei, pe posturi cãldute. Dacã tot le place sã munceascã la stat, de ce nu au stat sã lucreze în IPJ în continuare?, ne întreabã un cititor VRN, contrariat.

Proiect de lege: sunt 100.000 de fosti angajati din Politie, Armatã si alte structuri, care lucreazã la stat!

Pensionarii, atât cei care provin din sistemul public, cât si cei care au iesit la pensie în baza unor legi speciale, ar putea sã nu mai cumuleze pensia cu salariul decât în anumite conditii, stabilite de legiuitor în functie de valoarea pensiei. Prevederea este cuprinsã într-un proiect de act normativ depus, în luna februarie a.c., la Senat, de cãtre deputatul PNL Florin Roman, cu argumentul cã sunt pensionari care ajung „sã aibã lunar venituri în familie care depãsesc cu mult veniturile unei persoane active în câmpul muncii si care sustin financiar chiar tinerii, care pot fi angajati în sectorul public dacã posturile ar fi vacante”. În sprijinul propunerii sale, deputatul a invocat recent un studiu de impact pe care l-a fãcut înainte de a redacta proiectul de lege, aproximativ 100.000 de oameni sunt atât pensionari, cât si angajati. “Majoritatea lor sunt fosti angajati din Politie, din servicii secrete, din Armatã si din sistemul de Justitie care a doua zi s-au întors la stat, ca angajati. Este o situatie pe care nu o mai putem tolera. Este pentru prima datã când propunem limitarea pensiei si nu interdictia de cumulare care este neconstitutionalã”, a spus Florin Roman. Ca atare, deputatul propune ca beneficiarii dreptului la pensie pentru limitã de vârstã apartinând atât sistemului public de pensii, cât si sistemelor neintegrate sistemului public pot cumula cuantumul pensiei nete cu cîstigul salarial sau dupã caz, cu veniturile asimilate acestuia, din exercitarea unei activitãti pe bazã de contract individual de muncã, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autoritãtilor sau institutiilor publice central sau locale, indiferent de modul de finantare si/sau subordonare, precum si în cadrul regiilor autonome, societãtilor nationale, companiilor nationale si societãtilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã, dupã cum urmeazã: a) pânã la nivelul salariului de bazã minim brut pe tarã garantat în platã, utilizat pentru anul în curs si aprobat prin Hotãrâre de Guvern, dacã cuantumul pensiei nete a beneficiarului dreptului la pensie depãseste nivelul salariului de bazã minim brut pe tarã garantat în platã, utilizat pentru anul în curs si aprobat prin Hotãrâre de Guvern; b) în cuantumul pensiei nete aflate în platã dacã cuantumul pensiei nete a beneficiarului dreptului la pensie nu depãseste nivelul salariului de bazã minim brut pe tarã garantat în platã, utilizat pentru anul în curs si aprobat prin Hotãrâre de Guvern. Altfel spus, pensionarii pot cumula pensia cu salariul doar dacã suma lor nu depãseste 2.080 lei, salariul de bazã minim brut garantat în platã stabilit pentru acest an. Dar, asa cum ne asteptam, proiectul bate pasul pe loc, pentru cã politicienii preferã sã acopere pensionarii milionari din structurile militare, din propriile considerente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.