MUZICÃ… Vasile Seicaru este invitatul special al Festivalului – Concurs “Mai cu folk” de anul acesta. Evenimentul va avea loc pe 12 mai, ora 10:00, în Parcul Copou, însã cei care doresc sã participe în cadrul concursului trebuie sã se înscrie pânã pe data de 7 mai. Nu se percepe nicio taxã. Fiecare concurent sau grup trebuie sã prezinte douã piese muzicale, compozitii proprii sau prelucrãri din creatia româneascã de gen.
Potrivit regulamentului, “Festivalul-Concurs “Mai cu folk” este conceput ca o manifestare cultural- artisticã adresatã grupurilor si interprților individuali de muzicã folk, cu vârsta pânã la 30 ani, propunându-si descoperirea, lansarea si mediatizarea unor autentice valori ale genului si popularizarea acestora. Concursul se va desfãșura pe categoriile de vârstã: 10-12 ani, 13-15 ani, 16-20 de ani si 21 – 30 de ani, pe cele douã secțiuni (individual si grup). Din juriu vor face parte cantautori, reprezentanti ai institutiilor publice de profil, reprezentanti desemnati de partenerii media. Notarea pieselor se va face de cãtre fiecare membru al juriului pe un formular special, imediat dupã interpretarea pieselor de cãtre concurent. Centralizarea rezultatelor se va face de cãtre juriu. Deciziile finale ale juriului sunt definitive si de necontestat”. Se vor acorda premii speciale, premii pentru creatie, premii I, II, III si Trofeul Festivalului – Concurs “Mai cu folk”.
Vasile Seicaru: “Datoritã lui Adrian Pãunescu am devenit ceea ce sunt azi”
Vasile Seicaru este considerat o legendã a muzicii folk. “În 1978 am intrat în Cenaclul Flacãra, unde am stat pânã în 1984. Aici am devenit cu adevãrat popular, cunoscut ca interpret si compozitor de muzicã folk. În Cenaclu am compus cele mai apreciate de public, dar si cele mai valoroase cântece din repertoriul meu. Într-un mare procent, pe vremea aceea cântam cântece scrise pe versurile lui Adrian Pãunescu. Primul cântec l-am compus în 1968 (“Pãdurea” – versuri si muzicã proprii), apoi “O clipã de aur”, cu care am luat mai multe premii la Festivalurile Artei Studentesti, ca solist al formatiei “Cristal”. Datoritã lui Adrian Pãunescu am devenit ceea ce sunt azi – cântãretul de folk: Seicaru! Am colaborat cu multi artisti de mare valoare – Adrian Ordean, Eugen Mihãescu, Mircea Drãgan, Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Mircea Vintilã, Vlady Cnejevici, Stefan Hruscã, Zoia Alecu, Mugurel Vrabete, Raul Cusak (Vama), Nicu Patoi, Sorin “Pupe” Tãnase (Vita de Vie), A.G.Weinberger, Cezar Zavate, Cristian Alivej etc. Dupã lansarea LP-ului “Nu trântiti usa”, care i-au avut ca autori pe Vintilã si pe Fl. Pittis, am fost membru fondator al trupei care mai târziu avea sã se numeascã “Pasãrea Colibri “! Am fãcut multe turnee împreunã, cu salile pline! Formula era Baniciu, Vintilã, Seicaru, Pittis, Cnejevici. Din pãcate, colegii mei au uitat si uitã sã spunã acest lucru, de asta multi nu stiu. Cu toate acestea, am rãmas si suntem în continuare prieteni si deseori cântãm împreunã. În Cenaclul Flacãra, am primit Marele Premiu al Cenaclului Flacãra si de douã ori Premiul pentru Creatie (pentru cântecele “La adio” si “Aruncarea în valuri”). În 1986 si 1987, am participat la Festivalul de Muzicã Folk si Rock “Rote Lider” (Berlin), iar în 1988 la Festivalul de muzicã pop de la Soci (fosta URSS), unde împreuna cu Stefan Hruscã am câstigat Premiul Special al Presei, cu piesa “Lumina”. Premiul (un samovar) mi-a fost inmanat de marea actritã Ludmila Gurcenko. În tarã am câstigat mai multe premii (Radio România Actualitãti si Televiziunea Românã), ca solist vocal si ca autor de muzicã, iar în anul 2006 am fost decorat cu “Ordinul Cultural în Grad de Cavaler” de Presedintele României”, povesteste folkistul pe blogul sãu.