spot_img
spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
02-iun.-2024

LOVITURÃ PENTRU DNA IASI: PORUMBOIU, DAN MARIAN SI ZECI DE PRIMARI VASLUIENI, ACHITATI!

- Advertisement -

ESEC LA DNA… Trei ani de zile, mii de pagini cu declaratii, zeci si zeci de persoane din politicã, finante si administratie implicate într-un dosar care fãcea Moldova sã se cutremure. În toamna anului 2016, DNA Iasi anunta, cu surle si trâmbite, cã a finalizat un dosar de coruptie cu nume grele din politicã, administratie si afaceri, la nivelul judetului Vaslui. Pentru douã persoane din acest dosar, omul de afaceri Adrian Porumboiu si senatorul Dan Marian, primul având calitatea de suspect, iar celãlalt de inculpat, dosarul a avut consecinte incalculabile. În urmã cu câteva zile, procurorii DNA Iasi au anuntat cã în cazul celor mai multe nume din acest dosar, inclusiv Porumboiu sau Dan Marian, s-a dat sentinta de clasare. Au rãmas, ca inculpati în dosar, fostul subprefect Vasile Cãtãlin Cupsan, fostul primar al Husului, Tudor Stafie, fostul director ADS, Daniel Prunilã si fosta functionarã Gabriela Luca. „Dupã trei ani, pot sã spun cã se face dreptate. Nu am fost nicio secundã vinovat. Astept ca partidul sã-mi întindã o mânã, la fel cum am fãcut si eu pentru partid, atunci când mi s-a cerut sã fac un pas înapoi”, spune fostul senator PNL Dan Marian. „Cazul meu a fost tipic pentru zilele în care trãim. Un fin (Damian) si un cumãtru (Cupsan), ambii cu grave probleme penale, s-au transformat în delatori de profesie, cu gândul cã vor scãpa de problemele care-i apasã”, este reactia omului de afaceri Adrian Porumboiu, la aflarea deciziei DNA Iasi.

În octombrie 2016, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, un dosar instrumentat de procurorii DNA Iasi fãcea o vâlvã imensã în judet. Procurorii anticoruptie anchetaserã un dosar în care o suprafatã, de 675 de hectare, era preluatã de societatea Vincon de la fostul Vidisamp, în urma unor manevre considerate penale. La acel moment, un nume greu din politica localã, senatorul Dan Marian, presedintele PNL Vaslui, era anuntat de cãtre procurorii anticoruptie de faptul cã este pus sub control judiciar. Imediat se aflã de decizia DNA Iasi, la cererea partidului, Dan Marian anuntã cã demisioneazã din toate functiile detinute în Partidul National Liberal, inclusiv din cea de presedinte al PNL Vaslui si membru în Biroul Politic National, astfel cã nu va mai candida la alegerile parlamentare din luna decembrie a acelui an. La sedinta CJEx al PNL, în fata colegilor de partid, Marian recunostea cã a primit control judiciar din partea DNA si, ca atare, Marian avea sã demisioneze din toate functiile si nici nu avea sã participe la alegerile parlamentare pe lista PNL din acel an, fiind trecut pe linie moartã în partid. În jur de 60 de persoane – primari, fosti primari, secretari de UAT-uri, fosti prefecti si subprefecti, fosti directori de deconcentrate – au primit calitatea de inculpati sau suspecti, în octombrie 2016, dupã un adevãrat maraton la DNA Iasi. Era cu adevãrat o informatie socantã, mai ales prin amploarea dosarului si a numelor implicate. Omul de afaceri Adrian Porumboiu a fost, încã de la bun început, considerat suspect în acest dosar, fiindu-i sechestrate bunuri si conturi, în sumã totalã de 2 milioane de euro. „Insist sã afirm cã nu am absolut niciun amestec în dosarul Vincon. Dacã unul sau altul, indiferent de problemele pe care le are, spune cã a auzit nu stiu ce “aranjamente”, nu înseamnã cã eu am vreo problemã cu acest dosar. Disconfortul este generat doar prin imaginea negativã, artificial creatã, de vreme ce nu am avut nicio treabã cu Netoiu sau cu cele 62 de persoane din acest dosar”, spunea, la prima înfãtisare la DNA Iasi, omul de afaceri vasluian. A trebuit sã treacã trei ani pentru ca procurorii anticoruptie sã admitã cã Porumboiu avea dreptate.

Reactia fostului senator Dan Marian: „Astept ca cineva din partidul meu sã-mi întindã o mânã”

Initial, la momentul declansãrii scandalului, au fost puse sub control judiciar opt persoane, printre care senatorul Dan Marian, Gheorghe Netoiu, fosta sa concubinã, Luchi Georgescu, dar si fosti primari sau sefi de deconcentrate din judetul Vaslui. Conform procurorilor DNA de la acea vreme, Netoiu i-ar fi solicitat lui Dan Marian (deputat la vremea în care se presupunea cã s-au petrecut faptele, n.r.) sã intervinã pe lângã cei care aveau putere de decizie si sã obtinã, în schimbul unor foloase materiale, terenurile fostei societãti Vidisamp SA Husi. Fostul deputat, sustineau cei de la DNA, ar fi apelat la fostul primar al municipiului Husi, Tudor Stafie, dar si la alte persoane, pentru a pune în aplicare planul de a înstrãina terenurile statului cãtre firma Vincon, controlatã de Netoiu. Astfel s-ar fi creat statului un prejudiciu de peste 95 miliarde lei vechi. Ori în urmã cu câteva zile, fostul presedinte PNL Vaslui a primit decizia de clasare în acel dosar, care l-a scos total din viata publicã. „Am primit de la DNA rezolutia prin care s-a clasat dosarul, în ceea ce priveste persoana mea si faptele de care eram acuzat. Ca atare, fapta nu a existat. La momentul respectiv, în octombrie 2016, atunci când am fost pus sub acuzare, mi-am dat demisia din toate functiile de conducere, de la nivel judetean si local, retrãgându-mã din campania pentru Parlamentul României, din respect fatã de cetãtenii României si pentru cã asa mi-a cerut partidul. Din pãcate, în acel moment era singura solutie pe care as fi putut sã o adopt, pentru a salva imaginea partidului. Dupã aproape trei ani de zile, am primit decizia de la DNA Iasi, prin care se claseazã cauza în ceea ce mã priveste, adicã fapta nu existã. Mã astept, în situatia datã, ca partidul meu sã-mi întindã o mânã, asa cum si eu am întins o mânã partidului, atunci când mi-am dat demisia de onoare. Sã vedem cine îmi va întinde aceastã mânã”, spune fostul senator si presedinte al PNL Vaslui.

Fostul subprefect Cupsan rãmâne inculpat în acest dosar

Concomitent cu rezolutia de clasare în cazul lui Dan Marian, s-au emis decizii similare si în cazul omului de afaceri Adrian Porumboiu, dar si a unui mare numãr de primari, directori de deconcentrate sau persoane din primãrii comunale sau municipale. Conform unor informatii primite pe canale oficiale, în dosarul Vincon-Netoiu rãmân cu statut de inculpat patru fosti oficiali din judet: Tudor Stafie, Vasile Cãtãlin Cupsan, Daniel Prunilã, Gabriela Luca. Sã mai spunem cã în cazul unor persoane din acest dosar, cazul lui Adrian Porumboiu, procurorii DNA s-au bazat exclusiv pe declaratiile fãrã nicio probã sau temei fãcute de persoane care aveau interes direct în a face rãu altora, gen fostul subprefect Cupsan sau groparul de la FC Vaslui, Ciprian Damian.

„Cei doi escroci nu au avut succes cu denunturile mincinoase”

„De la început am declarat cã nu am nicio treabã cu dosarul respectiv. Cazul meu a fost tipic pentru zilele în care trãim. Un fin (Damian) si un cumãtru (Cupsan), ambii cu grave probleme penale, s-au transformat în delatori de profesie, cu gândul cã vor scãpa de problemele care-i apasã. A trebuit sã treacã timp pânã ce procurorii sã-si dea seama cã cele douã jagardele au mintit, în cazul meu. Elucubratiile lui Damian sunt demne de spitalul de nebuni. Damian trebuie sã restituie banii furati de la FC Vaslui! În final, pot sã spun cã, de data aceasta, cei doi escroci nu au avut succes cu denunturile mincinoase”, sustine omul de afaceri Adrian Porumboiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.