REACTII… Noua metodologie de acordare a gradatiei de merit a stârnit nemultumiri în rândul profesorilor vasluieni. Acestia acuzã federatiile sindicale care au mers la negocieri cu Ministerul Educatiei Nationale cã nu au tinut cont de ceea ce s-a votat în ultima sedintã si cã în loc sã se majoreze punctajul pentru pregãtirea elevilor care obtin performante la concursuri si olimpiade, acesta a scãzut. “La sfârsitul lunii ianuarie, am avut sedintã în cadrul FSLI si împreunã cu un coleg de-al meu, actualul lider din Dolj, am solicitat majorarea punctajului pentru premii si concursuri de la 20 pct, cât se acorda anul trecut, la cel putin 25-30 pct. S-au supus la vot si asta s-a votat în sedintã. Colegii nostri, cei care au mers la negocieri la minister, trebuiau sã sustinã acest aspect. Acum constatãm cu stupoare cã se dau numai 10 pct, nici mãcar nu a rãmas ca anul trecut. Mã mir cã federatiile sindicale au fost de acord, pentru cã nouã nu ne-a parvenit nicio informare cu privire la faptul cã în cadrul negocierilor care au avut loc la Ministerul Educatiei, acestea nu au fost de accord cu punctele de vedere ale ministerului. Nu stiu ce s-a urmãrit, dar e clar cã acolo sunt niste interese”, a declarat Sorin Tiplea, liderul de sindicat al Uniunii Sindicale Didactica Vaslui.
De asemenea, acesta a criticat majorarea punctajului acordat pentru traducerile de manuale din limba românã în limba minoritãtilor nationale: “se dau 8 puncte, ceea ce este anormal. Nu înteleg de ce trebuie sã acordãm punctaj pentru traduceri. Haideti sã fim cinstiti, vorbim de câteva judete unde este nevoie sã se facã traducerea unor manuale, dar nu este o situatie la nivel de tarã, prin urmare, este total dezechilibrat. Dacã vã uitati în metodologie, autorii manualelor pot primi maximum 10 pct, iar cei care pur si simplu le traduc primesc 8 pct. Diferenta e foarte micã. Dar este evident cã respectivele puncte au fost luate de la criteriul – premii si concursuri. Cu alte cuvinte, ministerul si-a bãtut joc de activitatea de performantã. Mã mir cã federatiile sindicale au fost de acord, pentru cã nouã nu ne-a parvenit de la acestea nicio informare cu privire la faptul cã în cadrul negocierilor care au avut loc la Ministerul Educatiei, nu au fost de acord cu punctele de vedere ale ministerului. Înteleg cã, de fapt, toatã metodologie a fost aprobatã cu acordul federatiilor sindicale, pentru cã, repet, nu avem nicio informare de tipul “ministerul nu vrea sã tinã cont de opiniile noastre”. Nu stiu ce s-a urmãrit, dar e clar cã acolo sunt niste interese si este trist acest lucru pentru cã este o activitate pe care poti sã o cuantifici în mod efectiv. Sunt multe alte criterii pe care nu le poti cuantifica. Asadar, chiar dacã sunt sindicalist, o spun cu toatã responsabilitatea, colegii nostri din partea sindicatelor, atât de la Spiru Haret, cât si de la FSLI, din care facem parte si noi, nu ne-au reprezentat corect atunci când au negociat metodologia de acordare a gradatiei de merit”.
Profesorii sunt nemultumiti si de modificarea perioadei pentru corigente: “e normal sã se întâmple asta”
Un alt aspect de care profesorii vasluieni sunt nemultumiti este reprezentat de perioada de programarea pentru corigente: 15-25 iulie. Asta înseamnã pentru o parte dintre cadrele didactice, care si-au programat concediul în a doua parte a lunii iunie, o schimbare de planuri. “Evident cã existã nemultumiri din partea unor colegi, pentru cã poate si-au rezervat concedii în aceastã perioadã. În învãtãmântul gimnazialã, spre exemplu, concediul începe mai devreme, cam pe 18 iunie, acum probabil vor trebui sã-si schimbe planurile. Dar, în mod normal, atunci când s-au fãcut planificãrile pentru concedii, conducerile unitãtilor scolare trebuiau sã fie foarte atente la acest aspect, astfel încât sã nu se ajungã în situatile acestea. Cred cã este dificil si pentru copii sã dea corijarea în perioada anuntatã. Dacã un elev este corigent, înseamnã cã are niste goluri, are lipsã anumite cunostinte, anumite abilitãti, deprinderi. Cred cã ar fi avut nevoie de putin timp sã se pregãteascã mai bine. Singura problemã era la elevii din anii terminali, iar aici mã refer la elevii de clasele a VIII-a si a XII-a, cãrora trebuia sã li se asigure posibilitatea pentru a doua sesiune de bacalaureat, respectiv la a doua sesiune de repartizare computerizatã pe locurile rãmase libere pentru clasa a IX-a. În cazul lor, este întemeiatã programarea corigentelor în perioada 15-25 iulie, dar pentru ceilalti, poate ar fi fost mai bine dacã ar fi avut putin timp la dispozitie sã se pregãteascã pentru corigente”, a mai precizat Sorin Tiplea, liderul de sindicat al Uniunii Sindicale Didactica Vaslui.