spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
7.2 C
Vaslui
14-mai-2024

Bani mai multi pentru finantarea medicinei de familie

- Advertisement -

ACORD…Medicii de familie din judetul Vaslui împreunã cu colegii lor din toatã tara vor beneficia de fonduri consistente în anii urmãtori, pentru a-si dota cabinetele cu aparaturã de ultimã generatie. În plus, acestia vor putea achizitiona ambulante în comunele în care situatia o impune. Asta dupã ce Guvernul României a ajuns la un acord cu Banca Mondialã cu privire la un împrumut de un milliard de euro.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri cã luna viitoare va fi semnat un acord cu Banca Mondialã privind accesarea unor fonduri pentru extinderea pachetului de servicii medicale oferite populatiei neasigurate, dar si pentru a-i ajuta pe medicii de familie sã îsi achizitioneze echipamente medicale, sã îsi doteze cabinetele si chiar sã îsi cumpere ambulante.”Urmeazã sã semnãm un acord cu Banca Mondialã, la care lucrãm de câteva luni de zile, a fost negociat. În iulie se aprobã de cãtre boardul Bãncii Mondiale. (…) Undeva se face cãtre un miliard de euro. Asta este dorinta. Este adresat în special pentru diversificarea serviciilor care pot fi oferite la nivelul medicinei de familie, extinderea pachetului de servicii medicale oferite asistentei primare medicale, categoriilor de populatie neasiguratã, scheme de ajutor de stat pentru medicii de familie. Acesta va fi conceptul – o schemã de ajutor de stat prin care medicii de familie, cei 11.000 de medici de familie, sã îsi poatã finanta nevoile sau dorintele de a desfãsura o anumitã activitate. (…) Nu numai adeverinte si consult sumar, sã fie aceste activitãti care sã poatã fi prestate de cãtre medicii de familie, decontate de Casã. Aceastã schemã de ajutor de stat ajutã medicul de familie pentru a lua o finantare”, a afirmat ministrul.

„De ce doar 6,5% se duc pe asistentã medicalã primarã si restul în spitale?”

Eugen Teodorovici a afirmat cã bugetul Casei Naționale din 2019 e cu 17,2% mai mare fatã de cel de anul trecut, dar cu toate astea medicina primarã a rãmas în continuare Cenusãreasa sistemului. „E cineva în stare sã-mi spunã mie, cu mâna pe inimã, cã din acest buget se cheltuie cel putin 60%-65% pentru interesul direct al pacientului? Eu zic cã nu. Si mi-as dori foarte mult sã începem o discutie pentru a vedea cum 60% din banii natiunii, ai românilor, se duc cu adevãrat cãtre zona medicalã, cãtre interesul pacientului. De ce doar 6,5% se duc pe asistentã medicalã primarã si restul în spitale? Cred cã e o întrebare retoricã al cãrui rãspuns îl stiti cu totii mai bine decât îl stiu eu. (…) E o situatie ce trebuie sã ne dea de gândit. De ce doar 6,5% se duce pe partea primarã. Fac eu partea de politicã (n. r. de sãnãtate) ca ministru de Finante? Nu trebuie sã vinã Casa si sã zicã: din aceastã zonã hai sã finantãm preventia în zona de cardio” a mai precizat Teodorovici.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.