spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
7.8 C
Vaslui
14-mai-2024

Conferintã pastoral-misionarã cu preotii din Protopopiatul Vaslui

- Advertisement -

ÎNTÂLNIRE… Prima conferintã pastoral-misionarã din acest an a preotilor din Protopopiatul Vaslui a avut loc ieri si a fost prezidatã de cãtre Preasfintitul Ignatie, Episcopul Husilor. Aceasta a fost precedatã de slujba Sfintei Liturghii sãvârsitã de Preasfintia Sa în prezenta unui numãr mare de credinciosi în biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din municipiu, înconjurat de un sobor de preoti, din care a fãcut parte si pãrintele Adrian Chirvasã, protoiereul de Vaslui.

Dupã citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Ignatie a rostit o omilie pornind de la cuvintele: Orice mlãditã care nu aduce roadã întru Mine, El o taie; si orice mlãditã care aduce roadã, El o curãteste, ca mai multã roadã sã aducã (Ioan 15, 2), în care a arãtat semnificatiile profunde ale acestei pilde reliefate de cãtre Mântuitorul, în care El se aratã pe Sine ca fiind vita cea adevãratã. În acest sens, Pãrintele Episcop Ignatie a explicat cã aceasta parabolã este un adevãrat reper pentru viata duhovniceascã, deoarece subliniazã „faptul cã noi nu putem face nimic în viata aceasta, mai cu seamã noi, slujitorii lui Hristos, fãrã constiinta cã Hristos lucreazã în tot ceea ce noi întreprindem din punct de vedere spiritual, din punct de vedere duhovnicesc. Hristos ne încurajeazã folosind aceastã imagine a vitei si este important ca noi sã avem aceastã încredintare interioarã, lãuntricã, cã nu putem face nimic fãrã harul lui Dumnezeu”. Preasfintia Sa a arãtat cã inclusiv în viata slujitorilor Bisericii este prezentã tentatia de a crede cã foarte multe lucruri bune ni se datoreazã, uitând de fapt cã toate lucrurile frumoase prezente în viata noastrã sunt un dar al lui Dumnezeu: „Acest lucru este subliniat în Filocalie, unde gãsim o imagine foarte frumoasã care aduce un plus de întelegere acestei pilde; noi suntem mlãditele, Hristos este tulpina vitei si Tatãl Cel Ceresc este Cel care lucreazã aceastã vie. Din acest motiv, în cadrul Sfintei Liturghii arhieresti, episcopul rosteste acea rugãciune desprinsã din Psalmi: «Doamne, Doamne, cautã din cer si cerceteazã via aceasta pe care a sãdit-o dreapta Ta si o desãvârseste pe ea». De aceea, noi oamenii suntem ca o vie, tulpina este Hristos, mlãditele suntem toti, mãdularele Bisericii lui Hristos si Dumnezeu Tatãl este Cel care lucreazã ca aceastã vie sã aducã rod însutit”.

Preotii si staretii au participat la o conferintã pe tema „Satul vasluian: între migratie si depopulare”

În continuare, Preasfintitul Ignatie a arãtat cã sensul pildei rostite de Mântuitorul este de a fi în comuniune cu Dumnezeu si cu semenii nostri, dând un exemplu tot din Filocalie, regãsit la Avva Dorotei, unde aflãm o imagine foarte sugestivã care aratã cã nu putem face nimic farã Dumnezeu si fãrã harul Lui: „Avva Dorotei ne spune sã ne închipuim cã lumea este ca un cerc imens. În centrul cercului este un punct, acel punct este Dumnezeu. Dintr-o parte si din alta a cercului sunt niste raze, care se îndreaptã spre punctul central al cercului. Razele acelea suntem noi oamenii. Pe mãsurã ce venim dinspre extremitãtile cercului, venim înspre centru, înspre Dumnezeu si constatãm cã pe cât ne apropiem de Dumnezeu, ne apropiem si noi oamenii unii de altii si suntem în comuniune. Cu cât avem tendintele centrifugale, de a pleca dinspre punctul central al cercului spre periferie, noi ne despãrtim unii de altii si implicit ne despãrtim de Dumnezeu. Prin urmare, centrul vietii noastre, al credinciosilor este Dumnezeu, Dumnezeu-Treimea. Dacã mergem spre Dumnezeu prin credintã, prin smerenie, prin fapte bune, ne apropiem unii de altii. Acest lucru este un test profund al comuniunii dintre noi, care se manifestã de obicei în momente de bucurie, dar si de încercare… Semnul lipsei de comuniune este atunci când provocãm suferintã celor din jur”. În cadrul slujbei euharistice, majoritatea preotilor s-au împãrtãsit din acelasi potir cu ierarhul lor. Dupã  Sfânta Liturghie, în sala de sedinte a Protopopiatului Vaslui a avut loc conferinta semestrialã la care au participat toti preotii si staretii din cadrul parohiilor si mãnãstirilor arondate protopopiatului. Tema conferintei a fost „Satul vasluian: între migratie si depopulare”, sustinutã de pãrintele Bogdan Vasile Luca de la Parohia Tatomiresti. Dupã citirea referatului, Preasfintitul Pãrinte Ignatie a fãcut o expunere realistã si practicã a fenomenului migratiei din satul românesc, prin prisma celui care a fost ierarh mai multi ani în diaspora româneascã, arãtând faptul cã românii pleacã în afara tãrii pentru a rezolva anumite probleme materiale si financiare ale familiei. Din punct de vedere duhovnicesc, un aspect pozitiv constã în faptul cã, din fericire, românii plecati gãsesc Biserica Ortodoxã Românã foarte bine organizatã în diaspora, lucru care îi ajutã sã aibã o legãturã mult mai strânsã cu viata Bisericii. Tot Preasfintia Sa a scos în evidentã si aspectul tragic al migratiei pentru neamul românesc si anume faptul cã sunt multi cei care aleg sã nu se mai întoarcã în tarã, fapt regãsit mai ales la copiii celor care s-au nãscut si au crescut în afara tãrii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.