spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
15-mai-2024

Hadârcã cere României sã intervinã, ca R. Moldova sã nu ajungã Venezuela Europei | VIDEO

- Advertisement -

APEL … Senatorul Ion Hadârcã este siderat cã România nu are nicio reactie vis-a-vis de criza politicã fãrã precedent din R. Molodova. Stiind cã-i va supãra ireversibil pe colegii de coalitie de la PSD, Hadârcã îl înfiereazã pe oligarhul Plahotniuc, de la tribuna Parlamentului si-l considerã vinovat de crearea crizei în tara vecinã. Acesta spune despre partidul oligarhului, care-si face de cap si prin Vaslui, cã este “o grupare mafiotã ascunsã în spatele stampilei unui partid politic”, partid pe care la rându-i îl catalogheazã ca fiind “ascuns în buzunarul oligarhului”. În final (cât i s-a permis de la tribuna Senatului), Hadârcã a cerut sprijin politic de la Bucuresti pentru Guvernul Maia Sandu, fiind convins ca acesta va “demafiotiza” Republica Moldova. Se pare cã lucrul i-a deranjat pe unii care i-au tãiat microfonul senatorului, nu inainte ca acesta sã spunã cã Republica Moldova poate deveni noua Venezuelã a Europei.

Lucian Timofticiuc

Senatorul Hadârcã si-a început discursul în Senat destul de încrezãtor cã politicienii din România vor reactiona si vor lua pozitie fatã de situatia incendiarã de la Chisinãu: “De câteva zile Republica Moldova este din nou cutremuratã de crizã. De data aceasta, o crizã constitutionalã de proportii care a dus la aparitia a douã guverne, a douã institutii prezidentiale si a unei falii periculoase de dezbinare în imediata vecinãtate a României si a UE! Cunosc bine acel mediu politic si pot afirma cu exactitate cã ceea ce se întâmplã azi în Republica Moldova are legãturã strânsã atât cu trecutul dramatic al acestui tinut, cât si cu fenomene nefaste din prezent. Trecutul dramatic este mereu actualizat în Republica Moldova de amestecul permanent si degradant al Federatiei Ruse asupra proceselor politice de acolo, unde, apropo, în vârful puterii a ajuns marioneta Moscovei, Igor Dodon. Dintre fenomenele prezentului, coruptia politicã este viciul care erodeazã fragila democratie si paralizeazã modestele vlãstare ale statul de drept, tinând republica în captivitate. Mai clar, Republica Moldova este azi un stat ocupat de o grupare mafiotã ascunsã în spatele stampilei unui partid politic, ascuns, la rându-i, în buzunarul oligarhului Plahotniuc” a spus politicianul originar din Republica Moldova

Senatorul vasluian cere României sã intervinã de urgentã în R. Moldova si sã sustinã guvernului lui Maia Sandu

Hadârcã a mai spus cã în vara anului 2018, Parlamentul European a fost prevestitorul crizei de azi din R. Moldova, dând pe 5 iulie 2018 o Rezolutie care suna chiar asa: „Republica Moldova este capturatã de interese oligarhice, cu o concentrare a puterii politice si economice în mâinile unui grup restrâns de persoane care îsi exercitã influenta asupra Parlamentului, Guvernului, partidelor politice, administratiei de stat, politiei, justitiei si presei”. Senatorul a cerut ca si Parlamentul României sã aibã o pozitie clarã precum institutia europeanã: “A fost o notã gravã a instantei europene care, din pãcate, nu a avut niciun impact asupra guvernãrii politice de la Chisinãu. Mai grav este faptul cã însãsi Curtea Constitutionalã din RM a fost transformatã într-o armã împotriva statului de drept. În consecintã, vã îndemn sã privim evenimentele de la Chisinãu care au adus la instalarea unei dualitãti de putere exclusiv prin prisma primei Hotãrâri luate de noul Parlament ales în urma sufragiului din 24 februarie. Este vorba de declaratia care statueazã cã Republica Moldova este un stat capturat. Este important sã ne dãm seama cã în asemenea conditii nu poate fi vorba de sustinerea chemãrii Partidului Democrat la alegeri anticipate în data de 6 septembrie, zi de vineri. Este o capcanã pentru cetãteni si o petardã fumigenã pentru noi, pentru institutiile internationale. Chem Parlamentul României sã redacteze de urgentã o adresã de sustinere a noului Guvern al Republicii Moldova constituit în ziua de 8 iunie. Sã acordãm sprijin moral Guvernului Maia Sandu si sã-i încurajãm în complicata misiune pe care o au: de demafiotizare a Republicii Moldova. Statul de drept trebuie restabilit în Republica Moldova. Trebuie create conditii ca el sã devinã functional si sã tragã demnitarii la rãspundere, dacã e cazul, atât pentru uzurpare de putere, cât si pentru înaltã trãdare. Astfel vom fi alãturi de tãrile-partenere si prietene Republicii Moldova – Franta,Germania, Marea Britanie, Polonia, Suedia, de Uniunea European, de Statele Unite ale Americii, de Alianta Nord – Atlanticã, de alte guverne si structuri internationale care au trimis deja mesaje de sprijin. Sã ne adresãm cu o chemare si cãtre fosta guvernare sã se conformeze si sã asigure transferul pasnic al puterii în stat, sã evite dezastrul transformãrii Republicii Moldova într-o Venezuelã a Europei” a mai spus senatorul. Acesta a încercat sã continuie, însã o fost oprit de cel care prezida sedintã. “În birourile permanente unite astãzi, domnule senator, s-a stabilit cã cele douã comisii de politicã externã vor face o analizã a situatiei din Moldova si vor prezenta plenului celor douã camere reunite un punct de vedere” a spus sec presedintele de sedintã,  senatorul PSD  Serban Valeca, fãrã sã înteleagã gravitatea si urgenta situatiei clamate de senatorul Hadârcã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.