spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
14-mai-2024

Grãdinita Clopotel din Bârlad va fi refãcuta si modernizatã cu fonduri europene

- Advertisement -

CERTITUDINE…Primarul Bârladului, Dumitru Boros, a sustinut o conferintã de presã în cadrul cãreia a anuntat, printre altele si în ce stadiu se aflã diverse proiecte depuse pentru finantare cu fonduri externe nerambursabile, cele mai multe prin Programul Operational Regional 2014-2020. Printre acestea se aflã douã proiecte pentru care s-au semnat deja contractele de finantare la ARDNE Piatra Neamt. Prima este Grãdinita 8 Licurici, contract semnat si mediatizat sãptãmâna trecutã, iar a doua este Grãdinita nr.5 Clopotel din Bârlad, unde contractul de finantare s-a semnat pe 18 iunie la Piatra Neamt.

În cadrul conferintei de presã, primarul Dumitru Boros a tinut sã facã niste clarificãri referitoare la faptul cã, în spatiul public, a fost deseori criticat pentru faptul cã nu a reusit sã implementeze mai multe proiecte cu fonduri europene în cei trei ani de mandat.

„Cã sã fie clar pentru toatã lumea, exercitiul bugetar este între anii 2016-2020. Dacã sesiunea de proiecte s-ar fi deschis în iulie-august 2016, astãzi, era un alt scenariu. Numai cã cei care ne conduc (PSD +ALDE – n.r.) au deschis sesiunea nu în 2016, nu în 2017, ci în a douã parte a anului 2018. Dacã abia atunci s-a deschis sesiunea de depunere a proiectelor, poate primarul de Bârlad sã facã proiecte mai repede? Este el în vreo comisie cã sã avizeze proiectele depuse? Nu! Ele îsi urmeazã drumul. Trebuie sã te uiti când s-a deschis sesiunea, ce au lucrat oamenii respectivi si dacã au lucrat, dacã proiectele au intrat pe fãgasul evaluãrii si abia apoi sã discutãm dacã s-a lucrat la nivelul Bârladului. Eu am spus de câteva ori cã proiectele depuse de Primãria Bârlad însumeazã circa 36 milioane de euro si cine va fi primar din 2020 va lucra cel putin patru ani la aceste proiecte”, a explicat Boros.

Grãdinita 5 Clopotel va avea corp nou de clãdire!

Au fost semnate deja douã contracte de finantare la ARDNE Piatra Neamt. Unul a fost semnat pe 18 iunie, pentru proiectul  „Construire si dotare corp nou pentru Grãdinitã cu Program Prelungit nr. 5 – «Clopotel» Bârlad” (în valoare de 4.664.833 lei). Proiectul are  valoarea totalã de 4.764.726 lei (cu TVA), din care 4.306.997 lei reprezintã cheltuieli eligibile, iar 457.729 lei reprezintã cheltuieli neeligibile. Contributia de la bugetul local este de 2,01% din valoarea eligibilã a proiectului din partea municipalitãtii, în cuantum de 86.570 lei, reprezentând cofinantarea suportatã de Bârlad. Nouã constructie (va fi refãcut clãdirea fostului Sindicat al Învtãmântului) ce are cã destinatie de clãdire pentru învãtãmântul prescolar va avea spatii specifice acestei functiuni: spatiu primire copii, vestiar, cabinet medical, izolator, sãli de grupa, sala multifunctionalã, grupuri sanitare pentru fiecare sala de grupa, vestiare si grupuri sanitare pentru personal, bucãtãrie, spatii administrative, centralã termicã si spãlãtorie. Clãdirea va fi dreptunghiularã si va avea, pe lângã cele douã case de scarã închise, si o scarã exterioarã pentru evacuarea în situatii de urgentã. Vor fi 7 grupe de grãnitã care vor putea avea 140 de copii. Urmeazã ca sã fie ridicate pe SICAP licitatiile pentru executia celor douã proiecte aprobate si pentru care s-a semnat contractul d efinantare. „Am asteptat sã fie semnat si contractul pentru Grãdinita % si le vom scoate la licitatie pe amândouã odatã: si Grãdinita 8 si Grãdinita 5, astfel încât sã nu umblãm cu douã licitatii”, a spus primarul Dumitru Boros.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.