spot_img
spot_imgspot_img
27.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

Pacienti trimisi sã-si cumpere medicamente, desi spitalele aveau excedent bugetar

- Advertisement -

ECONOMII… Mai multe spitale din tarã au cerut pacientilor sã-si cumpere medicamente desi aveau un buget suficient de mare pentru a-si asigura stocul cu materiale necesare pentru tratarea bolnavilor. Este concluzia pe care ministrul Sãnãtãtii, Sorina Pintea, a tras-o în urma controalelor inopinate fãcute în unitãtile sanitare. Obiceiul de a trimite bolnavii sã-si cumpere medicamente din farmacii este destul de împãmântenit si în spitalele din judetul Vaslui, spre nemultumirea celor suferinzi.

Desi bugetul alocat Sãnãtãtii a crescut în ultimii ani, numãrul pacientilor care sunt nevoiti sã vinã cu medicamente de acasã rãmâne la un nivel foarte mare. Ministerul Sãnãtãtii a primit numeroase sesizãri de la pacientii cãrora spitalele le-au cerut sã îsi cumpere medicamente, iar ministrul de resort spune cã a fãcut verificãri: „spitalele respective aveau excedent bugetar, deci puteau sã le cumpere. Nu stiu de ce nu o fãceau”, a afirmat Sorina Pintea, marti, la prima editie a Forumului National al Spitalelor. Asa se ajunge ca oamenii sã scoatã sute de lei din buzunar, desi plãtesc asigurãri de sãnãtate, în baza cãrora sperã sã fie tratati gratuit.

Pacientii sã se prezinte la caseria spitalului, cu factura

Sorina Pintea a declarat cã spitalele sunt obligate sã asigure medicatia necesarã pacientilor, iar în situatia în care pacientii cumpãrã medicamente în perioada în care sunt internati, pot sã primeascã de la casieria spitalului contravaloarea medicamentelor si materialelor. „As vrea ca pacientii sã fie informati pentru cã am constatat, de când am venit în minister, cã nu se cunosc suficiente lucruri. Am fost surprinsã sã aflu cã pacientii nu stiu cã pe perioada internãrii nu trebuie sã-si cumpere nimic. Spitalul este obligat sã le asigure. Scrie în lege. Pacientul trebuie sã meargã sã deconteze cu facturã si chitantã (medicamentele pe care le cumpãrã – n.r.) la casieria spitalului. Are acest drept. Pe parcursul internãrii, spitalul trebuie sã asigure toatã medicatia necesarã pacientului. Dacã spitalul nu dispune, poate din motive de aprovizionare, (…) pacientul poate sã-si cumpere, iar cu factura si cu chitanta, face o cerere si merge la caseria spitalului pentru a-si încasa contravaloarea, bineînteles dupã ce aprobã directorul financiar verificând dacã într-adevãr pacientul a fost internat, chitanta a fost eliberatã pe perioada internãrii, iar materialele si medicamentele i-au fost solicitate ca si ajutor pentru a fi tratat. Existã aceste prevederi în normele la contractul-cadru”, a mai precizat Sorina Pintea.

Decontarea medicamentelor, o necunoscutã pentru vasluieni

Internati în spitale, multi vasluieni au fost nevoiti sã scoatã bani din buzunar pentru a-si cumpãra medicamente. În 2017, doar opt pacienti internati la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui si-au cerut înapoi banii dati pe medicamente, suma decontatã cãtre acestia fiind de 6.662 de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.