spot_img
spot_imgspot_img
27.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

Proiectul Erasmus + “OUR DAILY BREAD” la Liceul Tehnologic „Marcel Guguianu” din Zorleni (FOTO)

- Advertisement -

EVENIMENT…La Liceul Tehnologic “Marcel Guguianu”, a avut loc evenimentul de diseminare a rezultatelor proiectului de parteneriat strategic în domeniul scolar – proiecte doar între scoli, cu titlul “Our daily bread”, finantat de Comisia Europeanã, prin Programul Erasmus+. La eveniment au participat, alãturi de elevi si profesori din scoalã, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui (prof. Landiana Mihnevici – Inspector scolar pentru proiecte educationale), ai Consiliului Local Zorleni, profesori din alte institutii de învãtãmânt din zonã, pãrinti si membri ai comunitãtii.

Proiectul se deruleazã pe parcursul a 32 de luni, în perioada 01.09.2017 – 30.04.2020, în parteneriat cu: Gymnasium Wendelstein din Germania (coordonatorul parteneriatului), Istituto Tecnico Commerciale “Vitale Giordano” din Italia si IES “Clara Campoamor” din Spania. Scopul proiectului este îmbunãtãtirea competentelor lingvistice si interculturale ale elevilor prin studierea în comun a unui produs necesar zilnic si anume Pâinea. Obiectivele specifice sunt: îmbunãtãtirea competentelor lingvistice, interculturale si sociale ale elevilor; îmbunãtãtirea cunostintelor si abilitãtilor economice si tehnologice, orientate spre practicã, prin studierea pâinii sub diferite aspecte: legãtura cu agricultura, profesii si locuri de muncã, stiinta si marketingul din spatele ei, obiceiuri si traditii care o înconjoarã; promovarea integrãrii digitale a tuturor participantilor. În anul scolar 2018-2019, elevii din grupul tintã au participat la diverse activitãti de proiect, cum ar fi: „Job-uri în domeniul panificatiei”, „Interviul de angajare”, „Tineri antreprenorii – concurs de planuri de afaceri”, „Reclama e sufletul comertului”, „Povestea bobului de grâu”, „Gusturi din Europa”, activitãti experimentale în laboratorul de stiinte, activitãti caritabile si de voluntariat etc. Unele activitãti se desfãsoarã în laboratorul de patiserie al scolii, dotat cu toate echipamentele si utilajele necesare realizãrii produselor de panificatie.

În perioada 18 – 22 octombrie 2018, scoala noastrã a fost gazda celei de a doua activitãti transnationale de învãtare, la care au participat, alãturi de elevii si profesorii nostri, 16 elevi si 7 profesori din scolile partenere. Subiectele abordate în cadrul activitãtii transnationale de învãtare au fãcut referire la semnificatia culturalã si religioasã a pâinii, traditii si obiceiuri care o înconjoarã. S-a discutat despre semnificatia culturalã a pâinii, elevii nostri prezentând diferite tipuri de colaci si împletituri specifice sãrbãtorilor românesti. Despre semnificatia religioasã a pâinii am aflat în timpul vizitei de documentare desfãsuratã la Mãnãstirea Bujoreni. În atelierul de patiserie din scoalã, elevii au lucrat în echipe mixte, învãtînd sã facã mucenici, colaci si diverse împletituri, prezentate apoi în cadrul unei expozitii. Au mai avut loc ateliere de lucru, activitãti experimentale având la bazã pâinea si ingredientele acesteia, vizitã de studiu, concurs fotografic, lucru la produsele finale, realizarea de interviuri si reportaje.

Cea de a treia activitate transnationalã de învãtare a avut loc în perioada 7-11 aprilie 2019 la scoala partenerã din Spania, la care au participat 5 elevi însotiti de douã cadre didactice. Activitãtile s-au axat pe agriculturã si transformãrile din acest domeniu, specificul fermelor locale, clima si influenta sa asupra pâinii, analiza soiurilor de cereale, vizite de studiu la mori si brutãrii, produse de panificatie traditionale, degustãri, meserii din domeniu etc. Elevii au lucrat în echipe mixte la produsele finale. Urmãtoarea activitate transnationalã de învãtare va avea loc la scoala partenerã din Italia, în luna octombrie 2019, unde vor participa 4 elevi si douã cadre didactice.

Elevii din grupul tintã sunt foarte încântati de activitãtile desfãsurate si se implicã în toate etapele implementãrii proiectului. Ei colaboreazã cu elevii din scolile partenere si lucreazã la realizarea produselor finale: site-ul proiectului si o colectie de materiale în format digital cu sectiunile: Pâinea – semnificatie culturalã si religioasã;Aspecte agro-ecologice ale cultivãrii grâului; Cercetare stiintifico-tehnologicã asupra productiei de pâine; Pâinea – marcã regionalã. Toate aceste activitãti contribuie la realizarea obiectivelor proiectului iar rezultatele obtinute pânã acum, demonstreazã cã implicarea elevilor în proiect, determinã cresterea performantei scolare, îmbunãtãtirea competentelor lingvistice, interculturale si sociale ale elevilor, pregãtindu-i mai bine pentru viatã.

Coordonator proiect,

prof. Aurora Hulutã

Material realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.