spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Teodora Panainte reuneste prin cântec cele douã Moldove: “una-i vatra strãmoseascã” (VIDEO)

- Advertisement -

MUZICÃ… Interpreta de muzicã popularã Teodora Panainte a lansat videoclipul celui mai nou cântec al sãu – „Moldovioarã plai cu dor”, un cântec special, despre durerea si dorinta de unire a românilor de pe cele douã maluri ale Prutului. Acesta este interpretat alãturi de Orchestra Corneliu Panainte, iar muzica si versurile sunt semnate de compozitoarea Doina Agafitei. Este cel de-al 10-lea videoclip al artistei si, totodatã, primul filmat în afarã tãrii, adicã în Republica Moldova. „Pe toatã durata filmãrilor a fost un sentiment extraordinar si cred cã imaginile vorbesc de la sine. Ne-am bucurat cã suntem împreunã si am arãtat ca între noi nu e nicio diferentã, cã suntem români, cã avem cu totii un dor pentru celãlalt”, a povestit Teodora.

Dorinta de a da glas unui cântec dedicat românilor de pe cele douã maluri ale Prutului a apãrut acum ceva timp, în urma unei vizite într-un oras din Republica Moldova, în cadrul cãreia artista de muzicã popularã a avut parte de o experientã specialã. „Într-una dintre cãlãtoriile mele în Republica Moldova, la Ungheni, alãturi de doamna profesoara Maria Cornea, am cunoscut mai de aproape moldovenii de acolo, m-a fascinat simplitatea si bucuria lor. Vorbesc ca pe la noi prin sate, moldoveneste si dulce, si mã simteam acasã. Iar la plecare m-a încercat un sentiment puternic de regret cã plec. E inexplicabil, dar iatã cã s-a iscat în mine un dor si a trebuit sã mi-l linistesc printr-un cântec. Prin „Moldovioarã plai cu dor” se doreste a aduce în prim-plan dorinta de unitate si Unire a românilor de pe cele douã maluri ale Prutului. Este o horã moldoveneascã, autenticã, care din punct de vedere muzical se numeste “Joc mare” si se danseazã legãnat, prinsi de mâini. Cu alte cuvinte, o horã mare a românilor, care tânjesc dupã o tarã fãrã granite, fãrã pazã la hotare. Versurile emotionante si linia melodica sunt create de cãtre textiera Doina Agafitei, cea care îmi semneazã mai multe piese din repertoriu, printre care „Tu brãdut din vârf de munte”, „Floricea de liliac”, si câteva pe care le vom aduce în fata publicului cât de curând. Colaborarea noastrã este fructuoasã, deoarece doamna Agafitei mã cunoaste, stie ce zace în mine, ce nelinisti, ce bucurii ma încearcã, si stie cel mai bine sã le transpunã în versuri. Iar când versurile sunt pline de suflet, au o încãrcãturã si un impact aparte. Orchestratia si imprimãrile sunt realizate alãturi de Orchestra Corneliu Panainte, la PanStudio, o orchestrã plinã de tinerete, de instrumentisti talentati si care fac cinste tãrii. O echipã lângã care piesele au prins viatã si care debuteazã pe piata muzicalã ca o nouã orchestrã valoroasã. Am pornit împreunã în acest proiect, avem anii de partea noastrã, curaj, talent, optimism”, a povestit Teodora Panainte.

„Ne-am dorit sã realizãm o (re)unire prin cântec a celor douã Moldove”

Pentru cã este un cântec special, avea nevoie si de un videoclip care sã-l punã în valoare. De data aceasta, Teodora si-a dorit ceva simplu, într-un decor cu tematicã folcloricã, care sã arate cã „suntem români, cã avem cu totii un dor pentru celãlalt: „Videoclipul a fost filmat în Republica Moldova, la Hanul lui Vasile, Tohatin, într-un decor rustic care aminteste de vechile popasuri în care se opreau drumetii. Am cântãrit bine înainte de a realiza aceste filmãri, deoarece aveam multe idei, elemente, personaje, dar parcã niciunul nu exprima dorul pe care voiam sã îl exprime acest cântec. Nu am mai vrut nimic teatral, jucat… am stabilit cu Corneliu sã ne adunãm, sã facem ce stim mai bine: sã cântãm, sã ne luãm portul nostru drag românesc si sã realizãm ceea ce ne doream – o (re)unire prin cântec a celor douã Moldove. Pe toatã durata filmãrilor a fost un sentiment extraordinar si cred cã imaginile vorbesc de la sine. Ne-am bucurat cã suntem împreunã si am arãtat cã între noi nu e nicio diferentã, cã suntem români, cã avem cu totii un dor pentru celãlalt”.

„Mi-am dat seama cã m-am îndrãgostit iremediabil de muzica popularã, când nu mã asteptam”

Teodora Panainte este solist vocal la Orchestra „Rapsodia Vasluiului”, condusã de dirijorul Cristian Nãstase, si masterandã la „Universitatea Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, la Management Cultural. Si-a fãcut debutul în muzica popularã în urmã cu sase ani, în cadrul unui concert de muzicã popularã dedicat Unirii Principatelor Române sub domnia lui Al. I Cuza. „Nu voi uita niciodatã ziua aceea de 24 Ianuarie 2013, când la Casa de Culturã „Constantin Tãnase” din Vaslui, am urcat pentru prima datã alãturi de o orchestrã profesionistã. A fost si prima datã când cineva mã prezenta drept solistã colaboratoare si când primeam aplauze la scenã deschisã. Tin minte cã fratele meu a filmat momentul, iar în noaptea aceea, dupã spectacol, nu am dormit, tot uitându-mã la mine. Nu îmi venea sã cred ca aceea sunt eu, cã am reusit! Atunci, pe 24 Ianuarie, mi-am gãsit rostul în viatã. Nu multã lume stie cã descoperirea folclorului pentru mine a însemnat o nouã etapa, o dezvoltare psihicã, emotionalã, artisticã. Mi-am dat seama cã m-am îndrãgostit iremediabil de muzica popularã, când nu mã asteptam, când multi nu se asteptau, nici mãcar pãrintii mei. Revenind la amintirile din acea zi, câte emotii mã încercau în culise… Însã erau solistii cu experientã, care au stiut sã mã îmbãrbãteze, iar unii dintre acestia chiar sunt astãzi alãturi de mine; era domnul meu profesor de canto de atunci, Adrian Cãlin, care muncise mult pentru o asemenea zi, iar profesionalismul instrumentistilor si al dirjilorului Cristian Nãstase m-a încãrcat cu energie pe scenã. A trecut parcã prea repede… dar a fost debut, într-o zi istoricã pentru mine”, a povestit Teodora despre momentul debutului sãu în muzica popularã.

Teodora Panainte, pe scenã la urmãtoarele evenimente ce vor avea loc în Vaslui

URMEAZÃ… Timp de o lunã, Teodora Panainte va fi prezentã pe postul Favorit Tv, cu videoclipul „Floricea de Liliac”. De asemenea, aceasta va participa la evenimentele locale ce vor avea loc în Vaslui. „Voi participa la Festivalul International Folcloric „Hora din Strãbuni”, alãturi de Orchestra „Rapsodia Vasluiului” si dragii mei colegi, Zilele Municipiului Vaslui, si spectacolele din comunele la care am rãspuns: “prezent”. Iar cât de curând voi posta pe pagina mea si emisiunile Tv si radio la care voi participa cu noul cântec”, a precizat Teodora, care a mai adãugat cã pe viitor îsi doreste un duet cu interpreta Lavinia Goste: „Îmi plac mult artistii moldoveni, îi ascult si îi admir enorm, însã mi-as dori un duet cu o ardeleancã, cu Lavinia Goste, pe care o ascult cu mare drag si mã regãsesc în melodiile sale”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.