spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Împãduririle, un subiect neinteresant pentru vasluieni

- Advertisement -

DEZINTERES…Primãria comunei Berezeni este singura entitate din judet care a depus, anul acesta, cerere pentru acordarea unui sprijin financiar european în vederea împãduririi unei suprafete de teren, potrivit conducerii Agentiei de Interventii si Plãti în Agriculturã (APIA) Vaslui.

Aproape 116 milioane de euro din fonduri europene sunt disponibile, în acest an, pentru împãduriri si înfiintarea de perdele forestiere, valoarea maximã a sprijinului public pe un proiect fiind de 7 milioane de euro. Pânã la data de 28 iunie 2019 s-a desfãsurat cea de-a 3-a sesiune de depunere a cererilor de sprijin pentru schema de ajutor de stat “Sprijin pentru prima împãdurire si crearea de suprafete împãdurite”, aferentã submãsurii 8.1 “Împãduriri si crearea de suprafete împãdurite”, din cadrul PNDR 2014-2020. Alocarea financiarã a acestei sesiuni este de 115.995.314 euro. “Prin aceastã schemã se accordã sprijin financiar pentru înfiintarea de plantatii forestiere, respectiv realizarea de trupuri de pãdure si perdele forestiere de protectie, iar beneficiarii schemei pot fi detinãtorii publici si privati de teren agricol si formele asociative ale acestora”, anunta, la începutul acestui an, Ministerul Agriculturii sI Dezvoltãrii Rurale. Sprijinul financiar, acordat ca valoare fixã, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împãdurirea de terenuri agricole si neagricole, sub forma a douã prime. Astfel, prima de înfiintare a plantatiilor forestiere (Prima 1), care acoperã inclusiv costurile de elaborare a proiectului tehnic de împãdurire se acordã pentru toti beneficiarii schemei, iar prima anualã (Prima 2) se acordã în functie de categoria de beneficiar si de tipul de teren, pentru o perioadã de 12 ani, în vederea acoperirii costurilor de întretinere si îngrijire a plantatiei forestiere si pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împãduririi.

În judetul Vaslui, o singurã comunã a depus cerere de sprijin

Potrivit reprezentantilor Agentiei de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA), în sesiunea din acest an de depunere a cererilor de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat “Sprijin pentru prima împãdurire si crearea de suprafete împãdurite”, a fost depusã doar o cerere de sprijin, de cãtre Primãria comunei Berezeni si vizeazã accesarea de fonduri pentru împãdurirea a 113,62 ha de teren.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.