spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Joc si voie bunã, la Vaslui în bãtãturã: începe o nouã editie a Festivalului “Hora din strãbuni”. | FOTO

- Advertisement -

3, 2, 1 START… Cea de-a VI-a editie a Festivalului International Folcloric “Hora din strãbuni” va începe mâine, 2 august, la ora 18:00, cu parada ansamblurilor participante. Acestea vor pleca din Parcul Copou si se vor îndrepta spre Centrul Civic, acolo unde vor face o scurtã demonstratie de dans. Apoi, de la ora 20:00, spectacolul se va muta în Teatrul de Varã, unde vor urca pe scenã ansamblurile folclorice “Rapsodia Vasluiului”, “Obârsii negrestene” – Negresti, “Zãstrea muntenilor”- Muntenii de Jos, “Pãduretul”- Osesti, “Codrenii”, “Hora Vasluiului”, “Othello” – Cipru de Nord si “Regiomontano” – Mexic. Toate abonamentele s-au vândut, însã mai sunt disponibile bilete. Cei care îsi doresc sã cumpere, sunt rugati sã o facã din timp, pentru a se evita cozile lungi. “Biletele sunt fãrã loc, asadar, cine vine din timp, îsi poate ocupa locul, cine nu, poate risca sã nu mai prindã niciun loc. Pot veni chiar si cu 45 de minute înainte de începerea spectacolului sau cu cel mult cinci minute, pentru a nu perturba desfãsurarea spectacolului, mai ales cã va fi difuzat în direct pe TVR 3 (zilele de 2 si 6 august) si TVR Iasi (zilele de 3, 4 si 5 august)”, a precizat Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.

Evenimentul este organizat si sponsorizat în egalã mãsurã de Consiliul Judetean Vaslui si Primãria Municipiului Vaslui. Pe parcursul celor cinci zile de festival, vor evolua pe scena din Teatrul de Varã ansambluri de dans din 12 tãri: Argentina, Cipru de Nord, Georgia, Iran, Kazahstan, Mexic, Moldova, Panama, Slovacia, Ucraina, Vietnam si România. Pe 3, 5 si 6 august, începând cu ora 18:00, pe lângã spectacolele ce vor avea loc în Teatrul de Varã, se vor desfãsura si ateliere de dans în Parcul Copou. De asemenea, foarte important de precizat, la aceastã editie a festivalului vor avea loc spectacole în municipiile Vaslui, Bârlad, Husi, orasul Negresti, si comunele Pãdureni, Hoceni si Vetrisoaia. În rândurile urmãtoare, vã prezentãm ansamblurile folclorice românesti, participante în cadrul festivalului, urmând ca în editia de mâine, 2 august, sã le prezentãm pe cele internationale.

Ansamblul “Hora Vasluiului” din municipiul Vaslui

Ansamblul de dansuri populare “Hora Vasluiului” functioneazã sub egida Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, este format din peste 30 de elevi liceeni vasluieni si a fost înfiintat în anul 2009, la initiativa directorului institutiei, Lucian Onciu, cu aportul coregrafului Virginel Solomon. În decursul unui deceniu de activitate, repertoriul ansamblului s-a diversificat, celui moldovenesc adãugându-i-se suite coregrafice specifice altor zone ale tãrii, precum Maramures, Valea Somesului si Bihor. Între timp, “zestrea” Ansamblului “Hora Vasluiului” s-a îmbogãtit si cu trei rânduri de costume populare, pentru 24 de dansatori, specifice celor trei zone folclorice din Transilvania, Maramures si Crisana. Ansamblul a participat la festivaluri folclorice judetene, nationale si internationale: 2010 – Negresti, “Cântec, joc si voie bunã, la Negresti în bãtãturã”; 2012 – Sãrata Galebã, Republica Moldova si Reni, Ucraina, “7 etnii la Marea Neagrã”; 2017 – Lugoj – “Ana Lugojana” etc.

Ansamblul “Obârsii negrestene” din Negresti

Anasamblul folcloric “Obârsii negrestene”, alcãtuit din 24 de copii, valorificã scenic cântece si jocuri populare din zona Podisului Central Moldovenesc, sub coordonarea profsoarei Elvira Grigoras si a coregrafului George Ilascu. Ansamblul detine un palmares bogat, participând la numeroase festivaluri folclorice din tarã: Vârfu Câmpului-Botosani, 2011 (Marele Premiu); Bacãu, 2011 (Premiul I); Alba Iulia, 2012 (Premiul I) etc.

Ansamblul “Zãstrea muntenilor” din Muntenii de Jos

Ansamblul de dansuri populare “Zãstrea Muntenilor” a fost înfiintat în anul 2008, din initiativa directorului Centrului Cultural “Podul Înalt”, Romicã Brunchi, si cu sprijinul autoritãtilor locale, cu scopul de a revitaliza dansul popular în comunitatea localã. Sub îndrumarea coregrafului Virginel Solomon, peste 30 de copii din Muntenii de Jos deprind vechi jocuri specifice zonei, precum Vântuletul, Sârba de nuntã si Hora în douã pãrti, pe care le promoveazã atât în cadrul unor emisiuni de folclor, precum la Favorit TV, cât si, în mod constant, pe scena Festivalului International de Folclor “Hora din strãbuni”.

Ansamblul “Pãduretul” din Osesti

Înfiintat în anul 2006, Ansamblul de dansuri populare “Pãduretul” al comunei Osesti functioneazã sub coordonarea Soficãi Merilã, directorul cãminului cultural, cu sprijinul coregrafului George Ilascu. Repertoriul ansamblului valorificã dansuri populare moldovenesti specifice judetului Vaslui: Pãduretul, Coasa, Musamaua, Hora, Sârba, Papucelul, Floricia. Anual, participã la numeroase concursuri si festivaluri folclorice, ocupând primul loc al podiumului: “Ritmurile tineretii”, Vaslui; “Prietenia”, Vaslui; “Pe-o gurã de rai”, Focsani; “Fantezii de varã”, Bârlad etc.

Ansamblul “Codrenii” din Târzii-Oltenesti

În satul Târzii, din comuna Oltenesti, din anul 2011 functioneazã Ansamblul de dansuri populare “Codrenii”, sub coordonarea profesorului Ion Botnaru. Repertoriul ansamblului cuprinde dansuri populare specifice judetului Vaslui, precum Topãita si Sârba. Acesta a reusit sã obtinã mai multe premii si trofee la festivaluri nationale precum “Florile Oltului”, Avrig-Sibiu; “Cântec, joc si voie bunã la Negresti în bãtãturã”, Negresti-Vaslui etc.

Ansamblul “Rândurile” din Muntenii de Sus

“Rândurile” reprezintã un grup folcloric unic în judetul Vaslui, functionând cu sprijinul Primãriei comunei Muntenii de sus. Unicitatea sa este evidentiatã de jocul ritual performat cu prilejul Anului Nou, cu rolul magic de invocare a fertilitãtii si a belsugului. De peste douã secole, locuitorii satului Muntenii de Sus, proveniti din Bucovina, pãstreazã traditiile locului de origine. Grupul, format din 12 bãieti condusi de un cãmãras si însotiti de un triscar, reprezintã ceata feciorilor din sat si executã, în cerc sau în semicerc, o suitã de dansuri, pe ritm de triscã (fluier fãrã dop), care ne amintesc de “Jocul fecioresc din România”, inclus, în anul 2015, în patrimoniul UNESCO.

Ansamblul “Floricica” din Perieni

Grupul de dansuri populare “Floricica”, acompania de cimpoieri, a fost înfiintat în anul 1957, în cadrul Cãminului Cultural din Perieni. De-a lungul anilor, cimpoierii de aici au fost nelipsiti de la Festivalul National “Cântarea României”, unde au obtinut locul I, în 1977. Au participat la festivaluri folclorice peste granitele tãrii, în Cehoslovacia – 1971, Italia – 1979, Spania, Germania, precum si în tarã. Pentru editia din acest an a Festivalului “Hora din strãbuni”, formatia evolueazã cu 18 perechi de dansatori, sub coordonarea directorului cãminului cultural, Lenuta Mitu.

Ansamblul “Sãlcioara Prutului” din Stãnilesti

Înfiintat în anul 2008, Ansamblul de dansuri populare “Sãlcioara Prutului” din Stãnilesti functioneazã sub coordonarea profesoarei Crina Brãnici si a coregrafului Narcis Bârliga. Repertoriul ansamblului valorificã jocuri populare de pe Valea Prutului si din judetul Vaslui, cuprinzând dansuri precum Hora de la Viisoara, Bãtuta de la Miclesti, Sârba de la Iana etc. Numeroasele participãri la festivaluri folclorice nationale si internationale au confirmat nivelul ansamblului prin obtinerea de premii, mai cu seamã în anul 2011: Premiul I – Festivalul International “Pestisorul de Aur”, Tulcea; Premiul I – Festivalul Regional “Cântã Bucium pe Ceahlãu” etc.

Ansamblul “Mlãditele Prutului” din Lunca Banului

Formatia de dansuri populare “Mlãditele Prutului”, înfiintatã în anul 2011 prin implicarea cadrelor didactice, functioneazã sub îndrumarea coregrafului Valeriu Romascu, cu sprijinul Primãriei comunei Lunca Banului. A participat la mai multe festivaluri folclorice din tarãm, obtinând diferite premii: Premiul I – “Pe aripile prieteniei si dansului”, Pascani, 2011, 2013 si 2014; “Flori de cires“, Hodora-Iasi, 2015; “Ritmurile tineretii”, Vaslui, 2016 etc.

Ansamblul “Plaiurile Prutului” din Râsesti-Drânceni

În anul 2008, din initiativa profesorului Tiberiu Dogariu, a luat fiintã ansamblul de dansuri populare “Plaiurile Prutului”, instruit de coregraful Valeriu Romascu, cu sprijinul Primãriei comunei Drânceni. În decursul unui deceniu de activitate, ansamblul a participat la diferite festivaluri folclorice din tarã, obtinând numeroase distinctii: Focsani, Premiul I, 2011 si 2016; Vaslui, 2010, 2013 si 2016; Bârlad, 2010 si 2011; Negresti, Premiul de virtuozitate, 2016.

Ansamblul “Floricicã de pe Prut” din Vetrisoaia

Grupul de dansuri populare “Floricicã de pe Prut”, din comuna Vetrisoaia, functioneazã din anul 2005, sub coordonarea lui Ioan Lupu si a coregrafului George Ilascu. De-a lungul anilor, ansamblul a participat la numeroase festivaluri nationale, obtinând diferite distinctii: Premiul de excelentã, Cumpãna-Constanta, 2008; Premiul al II-lea, “Cântã bucium pe Ceahlãu”, Piatra-Neamt, 2009; Premiul I, “Cununita satului”, Liesti-Galati, 2013-2015 etc.

Ansamblul “Trandafir de la Moldova” din Husi

Ansamblul Folcloric “Trandafir de la Moldova” functioneazã din 1999, sub egida Casei de Culturã “Alexandru Giugaru” din Husi, reunind orchestra de muzicã popularã condusã de Valericã Petraru si dansatorii instruiti de coregraful Virginel Solomon. Repertoiul ansamblului cuprinde piese coregrafice si muzicale din folclorul românesc, alãturi de suitele de dansuri moldovenesti, specifice zonei. Palmaresul ansamblului începe în 2000, când a obtinut trofeul Festivalului “Pestisorul de aur” si premiul pentru prezentare scenicã si interpretare de exceptie în Tulcea. Au urmat numeroase festivaluri folclorice nationale si internationale, printre care “Festival des enfants du Monde de Saint Maixent l’Ecole” Franta, trei festivaluri din Germania – Schezel, Shitz si Wismar etc.

Scoala de dans românesc “Larisa si Marin Barbu” din Bucuresti

În anul 2000, la initiativa maestrilor coregrafi Theodor Vasilescu si Marin Barbu, la Bucuresti, a luat fiintã prima scoalã de dans popular din România, din dorinta de a transmite iubitorilor de folclor de toate vârstele cunostintele legate de jocul traditional românesc, asa cum se desfãsura în vatra satului, prin readucerea la viatã a bogãtiei ritmurilor reprezentative. Din anul 2004, scoala este condusã de profesorul-coregraf Larisa Barbu. În decursul anilor, membrii scolii si-au însusit numeroase jocuri traditionale românesti din toate zonele folclorice ale României, organizate în suite sau în momente coregrafice.

Ansamblul “Solestenii” din Solesti

Începând din anul 2006, în cadrul Cãminului Cultural “Elena Cuza” din Solesti functioneazã Ansamblul de cântece si dansuri populare “Solestenii”, coordonat de Costel Adam. Din anul 2009, ansamblul a cooptat noi membri, grupului initial de tineri alãturându-i-se si grupul vocal, interpretând dansuri si strigãturi pentru joc. În prezent format din 45 de membri, Ansamblul Folcloric “Solestenii” se poate mândri cu o intensã activitate, participând la numeroase festivaluri folclorice din judetul Vaslui si din tarã, obtinând premii si trofee.

Ansamblul “Rãzesii” din Dodesti

Ansamblul de dansuri populare “Rãzesii” din Dodesti a fost înfiintat în anul 2007, functionând în cadrul Cãminului Cultural al comunei Dodesti, sub coordonarea lui Ovidiu Simion si a coregrafului Ionel Rosu. A participat la festivaluri locale si nationale, obtinând mai multe premii: 2008 – Vaslui, “Ritmurile tineretii”, Premiul I; 2012 – Iasi, “Trandafir de la Moldova”, Premiul III; 2016 – Tecuci, “Drag mi-i cântecul si jocul” etc.

Ansamblul “Ciobãnasul” din Suletea

Grupul de dansuri populare “Ciobãnasul” a luat fiintã în anul 1994, la initiativa lui Silviu Popa, directorul Cãminului Cultural “Virgil Caraivan” din Suletea, care s-a ocupat si în mod direct de pregãtirea acestuia, timp de aproape un deceniu. Între timp, în perioada 2007-2008, apoi din anul 2017, coregrafia noii generatii a formatiei este asiguratã de Ionel Rosu. Formatia a participat la festivalurile locale din judetul Vaslui, iar de curând a obtinut Premiul I în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului.

Ansamblul “Doina Tutovei” din Tutova

În marginea de sud a judetului Vaslui, pe valea râului Tutova, strãjuitã de colinele cu acelasi nume, în comuna Tutova, în urmã cu doi ani, cu pasi timizi, s-au pus bazele unui ansamblu folcloric numit “Doina Tutovei”, format dintr-un grup vocal si o formatie de dansuri. Sub îndrumarea instructorilor George Forcos Palade si Mihai Micu, 40 de copii cu vârste între 7 si 14 ani se adunã la sfârsit de sãptãmânã pentru a deprinde tainele cântecului si dansului popular românesc.

Ansamblul “Joc” din Vaslui

Înfiintat în anul 2006, în cadrul Clubului Pensionarilor din Vaslui, Ansamblul de dansuri populare “Joc” este coordonat de maestrul coregraf George Ilascu. La aceastã editie a Festivalului International de Folclor “Hora sin strãbuni”, repertoriul coregrafic al Ansamblului “Joc” cuprinde vechi dansuri populare specifice zonei Vasluiului, precum “Tântãrasul”, “Coasa” si altele.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.