spot_imgspot_img
5.8 C
Vaslui
20-apr.-2024

Iatã ce ansambluri internationale vin la Vaslui, în cadrul Festivalului “Hora din strãbuni” | FOTO

- Advertisement -

START… Argentina, Cipru de Nord, Georgia, Iran, Kazahstan, Mexic, Panama, Slovacia, Ucraina, Vietnam si Moldova. Acestea sunt cele 11 tãri care vor fi reprezentate prin dans, culturã si traditii în cadrul Festivalului International de Folclor “Hora din strãbuni”. Începând de azi si pânã marti, 6 august (inclusiv), ansamblurile folclorice din aceste tãri vor performa pe scena Teatrului de Varã (Sala Polivalentã, în caz de vreme nefavorabilã), dezvãluindu-ne, astfel, o parte din specificul culturii lor. Mai multe despre aceste formatii, în rândurile urmãtoare.

Ansamblul “Ciaika” din Odesa, Ucraina

Ansamblul de muzicã, cântece si dansuri popular “Ciaika” (“Pescãrusul”) a fost înfiintat în anul 2008, în cadrul Filarmonicii Regionale Odesa, de cãtre Yuri Sakyants, director artistic si coregraf, si Dimitri Pritula, dirijor principal si compozitor. Mikhail Petukhov este coregraful principal, iar Arthur Malinovsky, maestrul de balet. Misiunea principalã a Ansamblului “Ciaika” constã în promovarea si pãstrarea culturii ucrainiene, din perspectiva artei spectacolului. Repertoriul sãu cuprinde cele mai bune traditii ale muzicii si dansului ucrainean. Spectacolele impresionante de dans si costumele colorate reflectã perfect caracterul distinctiv ale specificului national ucrinean. Toate compozitiile ansamblului sunt însotite de un grup orchestral, care cuprinde instrumente de coarde, de suflat, precum si instrumente nationale. Repertoriul orchestrei include aranjamente de melodii populare ucrainene, alãturi de lucrãrile compozitorului Dimitri Pritula. Cântecele ucrainene sunt interpretate de cântãreti talentanti, solisti ai ansamblului. Niciun concert de importantã regionalã, precum cele de la sãrbãtorilor oficiale, nu se desfãsoarã fãrã participarea Ansamblului “Ciaika”.

Ansamblul “Othello” din Famagusta, Republica Turcã a Ciprului de Nord

Grupul de dansuri folclorice “Othello” al Federatiei de dansuri folclorice turco-cipriote, care a fost înfiintat în 1987, are drept scop constientizarea tineretului turc asupra istoriei propriului folclor si promovarea acestui aspect al culturii în lumea întreagã. În prezent, grupul include peste patru sute de membri, împãrtiti pe trei cateogirii de vârstã (juniori, adolescenti si seniori), antrenati de dedicatul instructor Ozlem Kadiraga. Grupul de dansuri folclorice al Federatiei de dansuri folclorice turco-cipriote a reprezentat Republica Turcã a Ciprului de Nord în festivaluri, organizate în Turcia, Cehia, Olanda, Serbia, Muntenegru sau România (Lugoj). Dansurile prezentate de grup se referã la viata cotidiana, asa cum sunt cele legate de strânsul recoltei, dar si la obiceiuri familiale (nunta, de exemplu) sau la zile importante, de sãrbãtoare.

Ansamblul “Regiomontano” din Monterrey, Mexic

Creat cu scopul de a promova traditiile locuitorilor din Monterrey si din Mexic prin intermediul artelor spectacolului, cu lucrãri ce reflectã identitatea regionalã si nationalã, Ansamblul folcloric “Regiomontano”, înfiintat în 2014 de cãtre Alberto Garcia, este un grup care se caracterizeazã prin versatilitate si originalitatea dansurilor, creând coregrafiile El Barrio del Roble, Los Regiomontanos si Romantismul tineretii printre altele. Considerat de cãtre presa localã drept una dintre cele mai bune companii din nordul Mexicului, ansamblul sustine tinerii si dezvoltarea lor emotionalã si fizicã. Ansamblul a câstigat multã popularitate atunci când a fost acceptat programul “New lion, its history made dance”. Programul prezintã istoria dansului si muzicii locuitorilor din Monterrey, iar coregrafiile sunt rezultatul cercetãrilor si inspiratiei lui Alberto Isidrp Garcia, coordonatorul grupului.

Orchestra Academicã “Tattimbet” din Karaganda, Kazahstan

Orchestra de instrumente populare kazahe a fost înfiintatã în 1988, cuprizând absolventi ai Conservatorului de Stat care poartã numele compozitorului Kurmangazy Sagyrbaev (1823-1896). În 1990, colectivului i s-a conferit numele marelui compozitor national Tattimbet Kazangapulî (1815-1862). Astãzi, orchestra “Tattimbet” poartã cu mândrie titlul de “orchestrã academicã”. Primul dirijor al acestui colectiv a fost Dusen Ukibai, artist emerit al Kazahstanului. El a dezvoltat competentele profesionale ale orchestrei si a stabilit politica privind repertoriul, ce a fost pãstratã pânã astãzi. Combinatia de genuri si stiluri muzicale diferite, care se îmbinã cu muzica traditionalã kazahã si cu arta muzicalã modernã reprezintã fundamentul repertoriului acestei orchestre. În prezent, Orchestra “Tattimbet” reprezintã unul dinte cele mai importante colective profesioniste din Kazahstan.

Ansamblul “Gran Ballet Folklorico” din Panama

“Gran Ballet Folklorico” îsi propune sã reprezinte cât mai bine cultura din Panama, atât la nivel national, cât si international. În cei peste 13 ani de activitate, în slujba folclorului din Panama, grupul a reprezentat tara în peste 10 state din lume, participând la numeroase festivaluri CIOFF. În 2016 a primit titlul de “ambasador cultural” de la Institutul National al Culturii din Panama. A reprezentat tara la Festivalul International de Film de la Guadalajara, Mexic, evolutia sa fiind elogiatã de cãtre presa nationalã si internationalã.

Ansamblul “Rozsutec” din Zilina, Slovacia

Ansamblul “Rozsutec” a fost înfiintat în 1965. Functioneazã în aceeasi clãdire cu teatrul Zilina, oras situat în partea de mijloc a Slovaciei. De la 15-20 de membri în anii de început, ansamblul a ajuns sã includã peste 60 de membri, cu vârste cuprinse între 15 si 55 ani. Ansamblul actual include dansatori, solisti vocali si instrumentisti. Instrumentele folosite în spectacole sunt: vioara întâi si vioara a doua, contrabas, tambal, acordeon. Repertoriul include dansuri din diferite regiuni ale Slovaciei, precum Kysuce, Horehronie, Liptov, Myjava, Orava sau Zemplin. Pânã acum, Ansamblul “Rozsutec” a sustinut aproximativ 2.800 de spectacole în diverse evenimente si festivaluri folclorice în Slovacia si în strãinãtate (Bulgaria, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Belgia, Elvetia, Vatican, Malta, China, Italia, Polonoa, Turcia, Cehia, Germania, Franta si Brazilia).

Ansamblul “College dance” din Ho si Min, Vietnam

Ansamblul “College dance” vine din Ho si Min, cel mai mare oras al tãrii, situat în partea de sud a Vietnamului, lângã Delta Mekongului. Dansurile traditionale sunt performate la nunti, în timpul recoltatului sau chiar de sãrbãtorile religioase. Ansamblul este format din 15 artisti de un nivel exceptional. Spectacolul lor a fost prezentat în lumea întreagã si a fost de fiecare datã rãsplãtit cu ovatii. Costumele traditionale purtate de femei, numite Ao Dai, constau dintr-o tunicã rafinatã si elegantã alcãtuitã din pantaloni din mãtase si o rochie cu tãieturã. Astãzi, tunica este purtatã la momentele importante din viatã si a devenit un simbol al Vietnamului. Finetea si gratia dansatorilor vor face publicul sã cãlãtoreascã pe sonoritãti de exceptie.

Ansamblul “Deylamoun” din Siahkal, Iran

Înfiintat în anul 2001, Grupul de teatru si muzicã “Deylamoun” cerceteazã traditiile din provincia Gilan, situatã de-a lungul Mãrii Caspice, precum si din zona Deylam, aflatã pe malul Golfului Persic, punând în scenã ritualuri legate de vremea recoltei si de obiceiurile traditionale. Însã grupul performeazã, în special, în domeniul traditiilor si cântecelor specifice pãrtii de nord a Iranului, contribuind la înregistrarea a douã obiceiuri traditionale în patrimoniul cultural imaterial iranian. Grupul “Deylamoun” a sustinut spectacole la festivaluri numeroase organizae în Iran, dar si în alte tãri, precum Germania, Italia, Spania.

Ansamblul “Santiago del Estero” din Argentina

Încã de la crearea sa (1987), Ansamblul folcloric latinoamericano “Santiago del Estero” a jucat un rol important în promovarea formelor populare de dans din Argentina si America Latinã. Ansamblul a fost, de asemenea, ambasador cultural al provinciei Santiago del Estero, din Argentina, în care a si fost înfiintat, precum si ambasador cultural al întregii tãri dupã primirea unor distinctii precum Declaratia de interes cultural si legislativ din partea Secretariatului pentru Culturã al Guvernului si din partea Camerei Deputatilor. Ansamblul a primit distinctii si premii precum San Gabriel, sol Santiagueno, Tinerii anului si Diploma de merit din partea Departamentului de Culturã. A participat la festivaluri internationale din Statele Unite ale Americii, Canada, Italia, Belgia, olanda, Mexic, Uruguay, Columbia, Peru etc. De-a lungul activitãtii sale artistice, a sustinut spectacole în tarã și a participat la programe culturale realizate de televiziuni, rãmânând dedicat si astãzi revitalizãrii patrimoniului cultural latino-american prin dans si muzicã.

Ansamblul “Tsu Flying Georgian” din Tbilisi, Georgia

Ansamblul “Tsu Flying Georgian” al Universitãtii de Stat “Ivane Javakhishili” a fost înfiintat de cãtre David Kikvadze în 1996. Programul prezentat reprezintã o poveste nesfârsitã a aventurii spiritului georgian. Dansatorii georgieni danseazã individual, în pereche sau în grup. Fiecare dansator trebuie sã se subordoneze unui plan comun; în acelasi timp, individualitatea dansatorilor nu este diminuatã, întrucât mai multe dansuri implicã o competitie între parteneri în ceea ce priveste puterea, agilitatea, înãltimea si îndrãzneala sãriturilor. Rolul dansatoarelor este unul interesant. Dansul performat de acestea are gratie si farmec propriu, ca în baletul clasic, unde fiecare emotie, fiecare sentiment are miscarea sa traditionalã. Dansatoarele sunt delicate si calme, executã pasi mici si dau impresia de alunecare. Dansurile executate de bãrbati prezintã o tehnicã originalã, unicã în întreaga lume. Dansatorii danseazã pe vârfuri; o etalare nemaipomenitã de energie masculinã, sãrituri si întoarceri spectaculoase, rãsuciri incredibile executate cu o vitezã si cu o precizie greu de imaginat. Sunt singurii oameni de pe pãmânt care pot dansa pe vârfuri.Ansamblul “Tsu Flying Georgian” a participat la multe festivaluri organizate în tãri diferite: Mexic, SUA, Brazilia, Argentina, Spania, Ucraina, Franta, Rusia etc.

Orchestra Fratilor Advahov din Chisinãu, Republica Moldova

Debutul orchestrei fratilor Vasile si Vitalie Advahov a avut loc în anul 2003, la Chisinãu, urmat de lansarea unui album, “Lume, nu mã judeca”, în 2015, realizat cu cântãreata de muzicã popularã Zinaida Julea. Orchestra a devenit foarte cunoscutã în rândul românilor de pe ambele maluri ale Prutului, dar si de pretutindeni, sustinând concerte alãturi de mari artisti ai muzicii populare, în virtutea fortei muzicale si a maturitãtii artistice. În anul 2010, orchestra a înregistrat alte douã albume de muzicã popularã, “Lume, lume, cât de dragã-mi esti” si “O vioarã, un cântec, un dor”, alãturi de cunoscutul rapsod national Mihai Ciobanu. Între premiile obtinute, mentionãm Potcoava de Aur, în 2007, iar pentru spectacolul “E sãrbãtoare si rãsunã muzica” premiul VIP Concertul anului 2016. Pentru merite deosebite în domeniul artei muzicale si contributia la promovarea tezaurului folcloric national, în 2007, fratii Advahov au fost decorati cu titlul de Maestri în Artã, iar în 2016 li s-a conferit titlul de Artisti ai Poporului de cãtre presedintele Republicii Moldova.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.