spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

“Fiesta” multiculturalã la Vaslui, în cadrul Festivalului International de Folclor “Hora din strãbuni” | FOTO

- Advertisement -

FESTIVAL… Explozie de culoare, muzicã si dans traditional, ieri, în centrul orasului Vaslui. Cea de-a VI-a editie a Festivalului International de Folclor “Hora din strãbuni” a început cu traditionala paradã a formatiilor folclorice judetene, nationale si internationale, pe traseul Parcul Copou-Piata Civicã si a continuat în centrul orasului, acolo unde formatiile participante au fãcut o scurtã demonstratie de dans, care mai de care mai impresionantã. Uniti într-o horã, vasluienii si membrii formatiilor s-au îndreptat apoi în Teatrul de Varã, acolo unde a avut loc un spectacol sustinut de ansamblurile folclorice “Rapsodia Vasluiului”, “Obârsii negrestene” – Negresti, “Zãstrea muntenilor”- Muntenii de Jos, “Pãduretul”- Osesti, “Codrenii”, “Hora Vasluiului”, “Othello” – Cipru de Nord si “Regiomontano” – Mexic. A fost seara în care am fãcut cunostintã cu dansurile turco-cipriote si cu portul popular specific Ciprului de Nord, dar si seara în care ne-am amintit de farmecul folclorului mexican, de ritmurile alegre, cu sombreros si mariachi. O adevãratã “fiesta” multiculturalã, ce va continua în urmãtoarele patru zile, cu si mai multe momente artistice. Pentru duminicã, spre exemplu, organizatorii au pregãtit un moment surprizã: Ansamblul “Trandafir de la Moldova” si Scoala de dans românesc Larisa si Marin Barbu vor prezenta dansuri din toate zonele geografice ale tãrii.

Prezent la deschiderea festivalului, primarul Vasile Pavãl le-a urat <bun venit> oaspetilor de peste mãri si tãri, iar vasluienilor le-a transmis sã nu uite sã fie gazde bune: “vor fi zile încãrcate de emotie, de frumusete, de tot ce are mai special Vasluiul. Ne-am pregãtit intens pentru aceastã manifestare, orasul este, zicem noi, pregãtit de sãrbãtoare, ceea ce înseamnã cã vom fi gazde bune. Sã-i primim asa cum se cuvine pe cei din lumea întreagã, adicã pe oaspetii nostri Argentina, Cipru de Nord, Georgia, Vietnam, Mexic, Panama, Slovacia, Iran, Kazahstan. Sã lãsãm deoparte supãrãrile si împreunã sã lãsãm ca aceste zile, aceastã manifestare, sã ne pãtrundã la suflet si sã fim asa cum stim noi dintotdeauna, primitori si ospitalieri. Transmit un gând bun si celor ce nu au putut fi aici (n.r. la festival), iar celor care sunt si care vor mai veni, sã se bucure de cele cinci zile de sãrbãtoare”.

Programul festivalului în acest weekend

Festivalul va continua astãzi, 3 august, ora 20:00, în Teatrul de Varã sau, în caz de vreme nefavorabilã, la Sala Polivalentã. Pe scenã vor urca ansamblurile folclorice “Rândurile” – Muntenii de Sus, “Floricia” – Perieni, “Tattimbet” – Kazahstan, “Gran Ballet Folklorico” – Panama, “Rozsutec” – Slovacia, “College Dance” – Vietnam. Mâine searã, 4 august, de la aceeasi orã, spectacolul va fi sustinut de ansamblurile “Sãlcioara Prutului” – Stãnilesti, “Mlãditele Prutului” – Lunca Banului, “Plaiurile Prutului” – Drânceni, “Floricicã de pe Prut” – Vetrisoaia, “Trandafir de la Moldova” – Husi, “Larisa si Marin Barbu” – Scoala de dans românesc, “Deylamoun” – Iran si “Ciaika” – Ucraina. De asemenea, astãzi, luni (5 august) si marti (6 august), începând cu ora 18:00, pe lângã spectacolele ce vor avea loc în Teatrul de Varã, se vor desfãsura si ateliere de dans în Parcul Copou.

Programul festivalului în afara municipiului

Foarte important de precizat, la aceastã editie a festivalului vor avea loc spectacole si în afara municipiului Vaslui. La Husi, spectacolul va avea loc astãzi, de la ora 20:00, în Parcul Rodina, si va fi sustinut de ansamblurile “TSU Flying Georgians” – Georgia, “Santiago del estero” – Argentina si “Regiomontano”-Mexic. La Negresti, spectacolul va avea loc pe Esplanada Primãriei Negresti si va fi sustinut, azi, de ansamblurile “Othello” – Cipru de Nord si “Ciaika”-Ucraina, iar mâine, 4 august, de “College dance” – Vietnam si “TSU Flying Georgians” – Georgia. La Pãdureni, spectacolul va fi gãzduit mâine, 4 august, de Teatrul de Varã. Pe scenã vor urca Orchestra “Tattimbet” – Kazahstan, “Regiomontano” – Mexic si “Rozsutec” – Slovacia. La Hoceni, festivalul va ajunge tot la Teatrul de Varã, iar spectacolul va avea loc tot mâine, 4 august, urmând sã fie sustinut de ansamblurile “Othello” – Cipru de Nord si “Santiago del Estero” – Argentina. Luni, pe 5 august, ora 19:00, festivalul va ajunge la Bârlad, la Teatrul “V. I. Popa”, unde va avea loc un spectacol sustinut de Orchestra “Tattimbet” – Kazahstan si “Othello” – Cipru de Nord. La Vetrisoaia, spectacolul va începe la ora 15:00, însã în ultima zi de festival – 6 august. Pe scena Teatrului de Varã din localitate, vor urca ansamblurile “Santiago del Estero”-Argentina si “TSU Flying Georgians” – Georgia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.