spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

Zilele orasului Murgeni, o bãtaie de joc fatã de mii de proprietari de porci din judetul Vaslui!

- Advertisement -

SCANDALOS… În mijlocul unui imens scandal legat de rãspândirea pestei porcine africane de cãtre un politist de frontierã din Murgeni, autoritãtile din acest oras au luat, ieri, decizia incredibilã de a sãrbãtori ziua orasului, riscând astfel rãspândirea focarului de pestã porcinã în tot judetul. Cazul semnalat de ziarul nostru, privind implicarea politistului de frontierã din Murgeni în rãspândirea pestei porcine africane, a pus pe jar autoritãtile judetene. Rând pe rând, Politia, Prefectura, Politia de Frontierã, au anuntat cã deschid anchete penale sau urmãresc cu atentie ce s-a întâmplat la Murgeni, mai ales cã politistul implicat este un tip nu tocmai curat, din punct de vedere al legii. Ce-a fãcut primarul Buta, în timp ce focarul de pestã porcinã riscã sã cuprindã toatã zona de sud a judetului, iar focarul a ajuns la poarta combinatului de porci din zonã? Ca un iresponsabil ce este, a organizat Ziua Murgeniului, cu muzicã, distractie si miscãri de populatie din toate satele din jur, inclusiv lucruri care pot sã scape oricând de sub control, cum este transportul animalelor vii. “Ce sã faci? Sã rãpesti plãcerea unor copii de a se da în scrânciobe la Murgeni? Oamenii aceia au asteptat un an de zile aceastã sãrbãtoare. Cum sã lasi orasul fãrã acea distractie? Noi am luat mãsuri de a institui filtre la absolut toate intrãrile în oras, însã factorul uman nu îl putem controla”, a spus subprefectul Mircea Gologan. În ceea ce priveste faptele sesizate de ziarul nostru, Politia a deschis un dosar penal “in rem”, pentru fapta de rãspândire a pestei porcine africane.

Politia judetului Vaslui a deschis, ieri, dosar penal “in rem” pentru rãspândirea pestei porcine africane, fiind verificatã fapta de rãspândire a pestei porcine africane în cazul politistului de frontierã presupus vinovat. Un lucru este cert: cã animalul bolnav de pestã porcinã africanã din Murgeni apartinea unui politist de frontierã din acest oras, cã omul are deja o stânã în zona Cârja, focarul initial de pestã porcinã. Cum a ajuns animalul bolnav de pestã în Murgeni si care este vinovãtia politistului de frontierã, sunt lucruri pe care le vom afla în curând. Serviciul Teritorial al Politiei de Frontierã a anuntat cã a dispus deschiderea unei anchete împotriva politistului de frontierã vinovat, despre care circulã tot felul de informatii vizavi de activitãtile sale zilnice în STPF. Si Politia Judeteanã vorbeste de o anchetã în derulare. “S-a deschis un dosar penal “in rem”, legat de fapta de rãspândire a pestei porcine africane, însã nu avem o persoanã anume. Am deschis acest dosar în baza articolului 355 Cod Penal, care prevede cã “Nerespectarea mãsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale sau plante ori a dãunãtorilor, dacã a avut ca urmare rãspândirea unei asemenea boli ori a dãunãtorilor, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendã”. Este o anchetã penalã în desfãsurare si nu vã putem oferi mai multe date despre acest subiect, la momentul în care vorbim”, spune subinspector Silvia Manta, purtãtor de cuvânt al IPJ Vaslui. Acelasi lucru îl confirmã si subprefectul judetului, Mircea Gologan. “Stiu cã este o anchetã “in rem”, însã nu am alte detalii si nimeni nu vã poate spune, la acest moment, despre vinovãtia vreunei persoane”, spune subprefectul Gologan.

Primarul Buta este populist la maxim!

Bomboana pe coliva acestui caz uimitor de rãspândire a pestei porcine africane o pune primarul Murgeniului, Ioan Buta. Iresponsabil si populist, stiind cã pesta porcinã bate la portile celor douã ferme de porci din oras, cu 4.000 de capete, Buta a tinut cu tot dinadinsul sã se organizeze Zilele Orasului Murgeni. Sute de oameni din toate satele de pe Valea Prutului au ajuns la Murgeni, fiind nevoiti sã treacã prin filtrele organizate de autoritãti, patru la numãr, dupã cum spune subprefectul Gologan. “Cum sã închizi Zilele Orasului, mai ales cã aceastã boalã nu afecteazã oamenii? Ce sã le spui celor care au asteptat un an de zile pentru a se da într-un scrânciob sau pentru a se juca la bâlci? Noi am luat toate mãsurile, nicio masinã nu trece pânã ce nu este controlatã prin acele filtre, însã pânã la urmã factorul uman este cel decisiv. Cum sã stim noi ce decide un om sã facã, dacã vrea sã aducã un porc în oras, desi sunt interzise transporturile de animale în tot judetul?”, sustine subprefectul Gologan. Noi credem cã, din contrã, tocmai pentru cã la astfel de zile se perfecteazã tot felul de afaceri cu animale, pericolul este maxim pentru Murgeni si pentru restul judetului, pentru cã o astfel de propagare a bolii în restul localitãtilor vasluiene ar fi o adevãratã catastrofã ecologicã si economicã. Cine poate spune, cu claritate, cã o cãrutã care vine cu porci din zona Cârja, de exemplu, nu va ocoli filtrele de pe drumurile nationale si nu va intra în Murgeni pe cãi lãturalnice? Nimeni! Însã ambitia prosteascã a lui Buta, combinatã cu indecizia Prefecturii si a celor din Comitetul pentru Combaterea Bolilor pot produce efecte incalculabile, în zilele urmãtoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.