spot_img
spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
16-mai-2024

Campanie de prevenire si depistare a cancerului de col uterin la Bogdãnesti

- Advertisement -

CONTROALE…În cadrul Programului National de Screening al cancerului de col uterin, câteva zeci de femei din comuna vasluianã Bogdãnesti au efectuat în mod gratuit testul Babes-Papanicolau. Campania de prevenire si depistare a acestei boli a fost derulatã de Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, Institutul Regional de Oncologie Iasi si medicul specialist în medicina de familie din comuna Bogdãnesti, dr. Teodorescu Iuliana Maria.

Alãturi de controlul ginecologic, testul Babes-Papanicolau reprezintã cea mai importantã investigatie medicalã ginecologicã pe care orice femeie trebuie sã o facã în fiecare an. Prin acest simplu test se pot identifica infectii sau celule cervicale anormale care se pot transforma în celule canceroase atunci când nu sunt depistate la timp.

Actiunea de la Bogdãnesti, un succes

Dacã la mijlocul lunii iulie, actiunea de testare gratuitã a femeilor din mediul rural a avut loc în comuna Dragomiresti, zilele trecute, laboratorul mobil trimis de Institutul Regional de Oncologie a poposit în comuna Bogdãnesti, acolo unde 70 de femei au fãcut testul Babes-Papanicolau, multe dintre ele pentru prima datã. “Având în vedere numãrul mare de femei care au fãcut testul, putem spune cã actiunea a fost un succes. Ne bucurãm cã doamnele au adresat multe întrebãri, aflând astfel rãspunsuri la lucruri pe care nu le stiau. În plus, au aflat cât de important este acest test Babes-Papanicolau” ne-au declarat cadrele medicale.

Doar 27 de vasluience au fãcut testul, în primul trimestru din acest an

Potrivit datelor furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, în 2017 au fost 837 de vasluience care au fãcut testul Babes-Papanicolau, în cazul a 43 dintre acestea rezultatul fiind pozitiv. Anul trecut s-au fãcut 898 de testãri, dintre care 48 de rezultate au fost pozitive. Anul acesta, în primul trimestru, au fost testate gratuit 27 de femei, dintre care patru au fost trimise cãtre medicii specialisti pentru investigatii suplimentare, având rezultat pozitiv. Pentru a avea acces la program, populatia femininã a judetului trebuie sã se prezinte la medicul de familie unde primeste formularul FS1 si o listã a centrelor de recoltare, precum si programul de lucru al acestor centre. Ulterior, pacienta se prezintã la centrul de recoltare (în baza programului anuntat pe baza de programe, dupã caz) cu formularul FS1, unde i se va recolta frotiul cito-vaginal. Dupã recoltarea frotiului cito-vaginal, rezultatele testului vor fi comunicate de cãtre medicul de familie în maximum 30 de zile. Acesta va înmâna femeii rezultatele la test si o va consilia privind mãsurile pe care le are de luat. În cazul unui test negativ, aceasta va fi programatã la urmãtoarea rundã de testare gratuitã peste 5 ani. În cazul unor afectiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum si a unor rezultate neconcludente, pacienta va primi bilet de trimitere cãtre un specialist pentru continuarea investigatiilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.