spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Primarii oraselor vasluiene cer bani mai multi pentru functionare, administratiile locale sunt în colaps

- Advertisement -

BÃTAIE DE JOC… Murgeni – 43.000 de lei, Negresti – 55.000 de lei. Acestea sunt sumele pe care le primesc cele douã orase din judetul Vaslui, la rectificarea bugetarã anuntatã cu surle si trâmbite de Ministerul Finantelor Publice. O rectificare de toatã jena, în care peste 60 de primãrii din judet primesc pânã în 1.000 de lei! În fata acestei situatii nemaîntâlnite, primarii de orase, reuniti în sedinta Consiliului Director al asociatiei, si-au exprimat „indignarea fatã de inconsecventa promisiunilor asumate” de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, care „aratã lipsa de întelegere fatã de situatia dezastruoasã a bugetelor” pentru mai mult de jumãtate dintre orase. Numai pentru orasul Negresti, deficitul este de peste 2 milioane de lei, însã edilul Vasile Voicu primeste de 50 de ori mai putin decât ar fi avut nevoie!

„Având în vedere aceastã situatie de crizã a bugetelor majoritãtii oraselor, generatã de scãderile veniturilor si mai ales, de cresterile semnificative ale cheltuielilor, situatie care nu poate fi redresatã nicidecum de mãsurile propuse prin proiectul de ordonantã privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, prezentat pe site-ul Ministerului de Finante, într-un glas disperat, primarii de orase solicitã prim-ministrului României sã îsi asume public falimentul previzibil spre care se îndreaptã unitãtile administrativ-teritoriale cu statut de oras sau sã intervinã energic pentru revizuirea proiectului de ordonantã prezentat de MFP”, a precizat AOR. Asociatia cere sustinere si pentru o serie de mãsuri, respectiv: sã nu fie diminuate sumele alocate prin legea bugetului de stat pe 2019 sau prin mãsurile utilizate la rectificare pentru nicio unitate administrativ-teritorialã, principiul fiind acordarea unor sume în plus, care sã fie publicate în anexã la ordonanta privind rectificarea, cu mentionarea acestor sume atribuite pentru fiecare comunã, oras, municipiu si judet; alocarea la rectificare a sumelor care au reprezentat venituri realizate anul trecut, luate în calcul, dar care nu se vor mai realiza în anul 2019, acestea reprezentând un total de 282 milioane lei la nivelul tuturor UAT-urilor; alocarea pentru orase a unor sume defalcate din TVA cu limitã minimã, pentru asigurarea functionãrii unitãtilor administrativ-teritoriale, inclusiv pentru sustinerea organizãrii si functionãrii institutiilor si serviciilor publice (licee, spitale, crese, servicii de evidentã informatizatã a persoanei, institutii de asistentã socialã, politie localã, Parchet si judecãtorie, agentie de ocupare a fortei de muncã, administratie financiarã si trezorerie s.a.).

Negocierile din februarie, de 1.400 de lei/locuitor la orase, nu sunt luate în serios

În acest sens, AOR reaminteste cã a propus, încã de la negocierile din februarie, suma de 1.400 de lei/locuitor/an. Alocarea cãtre toate unitãtile administrativ-teritoriale a sumelor nerepartizate, reprezentând diferenta dintre nivelul de 60% si cel de 41,75% din cotele din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2019, pentru lunile ianuarie, februarie si martie. Repartizarea de sume cãtre unitãtile administrativ-teritoriale, comune, orase si municipii, prin hotãrâre a Guvernului, în baza solicitãrilor depuse de acestea, cu prioritate pentru finantarea cheltuielilor sectiunii de functionare a bugetelor locale, în urmãtoarea ordine: cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap; bunuri si servicii pentru întretinerea unitãtilor de învãtãmânt si pentru cele aferente sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor; alte naturi de cheltuieli urgente necesare în anul 2019. (Daniel Tãnãsuc)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.